Consultatia cardiologica reprezinta etapa initiala esentiala in evaluarea unui pacient care este suspectat de boala cardiovasculara sau are deja o patologie cunoscuta in acest sens.

Consultul cardiologic este indicat dacă aveți:

Factori de risc cardiovascular:

  • sunteți fumător, supraponderal, sedentar,
  • aveți diabet zaharat sau niveluri crescute ale colesterolului în sânge,
  • rude cu boli de inimă sau accident vascular cerebral la vârstă tânăra
  • hipertensiune arterială;
  • boli cardiovasculare cunoscute (ale arterelor coronare, valvelor cardiace sau mușchiului cardiac);

Simptome sau semne cardiologice:

  • durere în piept la efort;
  • lipsă de aer la efort/dispnee;
  • picioare umflate, dureri musculare, în gambe sau coapse, la mers;
  • bătăi rapide ale inimii, regulate sau neregulate sau pierderi ale stării de conștiență/sincope.

Potrivit societatii romane de cardiologie, boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc.

Ce presupune consultul cardiologic?

Consultaţia cardiologică include discuția cu medicul despre simptome, factori de risc cardiovascular, antecedente patologice personale sau familiale, apoi examinarea clinică, efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei (vi se amplasează pe torace și la nivelul antebrațelor și gleznelor electrozi care, conectați prin fire la electrocardiograf, vor înregistra activitatea electrică a inimii).

Consultația cardiologică are un rol foarte important, neputând fi substituită de niciun test, dar având menirea de a determina ce investigații ulterioare sunt necesare fiecărui pacient.

Consultul efectiv presupune ca medicul să vă palpeze regiunea precordială, toracele posterior, abdomenul, pulsul arterial periferic.

Cu stetoscopul va asculta cordul, toracele posterior, carotidele şi arterele femurale și de asemenea, vă va examina membrele inferioare.

Cum te pregătești?

Când veniți la un consult cardiologic va trebui să aduceți cu dumneavoastră toate documentele medicale pe care le aveţi (electrocardiograme vechi, bilete de ieșire din spital, consulturi prealabile, analize recente) și să vă notați medicamentele pe care le luaţi (nume, doză).

Care e următorul pas?

După stabilirea unui diagnostic corect și complet, medicul cardiolog poate alege, tot în cadrul consultului cardiologic, schema de tratament care se potrivește cel mai bine pacientului respectiv și complexului de afecțiuni de care suferă acesta.

Alte informații

Potrivit Societății Române de Cardiologie, boala cardiovasculară ucide mai mulți oameni decât toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut în rândul femeilor (55% din decese), decât în rândul bărbaților (43% din decese) și o mortalitate mai crescută în rândul pacienților cu o poziție economico-socială scăzută.