Radiografie RX
Ce este o radiografie (RX)?
O radiografie este o investigație rapidă, nedureroasă, care produce imagini ale structurilor din interiorul corpului, în special ale oaselor, cu ajutorul razelor X. Radiografia, sau examinarea radiologică convenţională, este una din cele mai utilizate şi comune tehnici de investigaţie imagistică din medicina curentă.
Modalitatea de funcționare a aparatului de RX este foarte simplă: fasciculele de raze X trec prin corpul pacientului și sunt absorbite în cantități diferite, în funcție de densitatea materialului prin care trec. Materialele dense, cum ar fi oasele și metalul, apar ca fiind albe la razele X. Oxigenul din plămânii pacientului apar de culoare neagră. Grăsimea și mușchii apar sub diferite nuanțe de gri.
Pentru unele tipuri de teste cu raze X, o substanță de contrast – cum ar fi iodul sau bariul – este introdus în corpul pacientului pentru a oferi mai multe detalii asupra imaginilor colectate.
De ce este importantă efectuarea unei radiografii?
Tehnologia cu raze X este folosită pentru a examina mai multe părți ale corpului.
1. Oasele și dinții – în cazul acestora, pot fi identificate următoarele afecțiuni la nivelul lor:
- Fracturi și infecții: în cele mai multe cazuri, fracturile și infecțiile la nivelul oaselor și dinților apar clar la examinarea cu razele X.
- Artrita, inflamații, osteoartrita sau artrita reumatoidă: radiografia articulațiilor poate dezvălui dovezi ale acestor boli. Radiografiile repetate de-a lungul anilor vă pot ajuta medicul să determine dacă boala dumneavoastră se agravează.
- Cariile dentare: stomatologii folosesc raze X pentru a verifica dacă există carii la nivelul dinților.
- Osteoporoza: tipuri speciale de investigații imagistice cu raze X pot măsura densitatea osoasă.
- Cancer osos: razele X pot dezvălui prezența tumorilor osoase.
2. Toracele –la acest nivel pot fi identificate:
- Infecții sau afecțiuni pulmonare: dovezile de pneumonie, tuberculoză sau cancer pulmonar pot apărea pe radiografiile toracice.
- Cancer mamar: mamografia este un tip special de investigație cu raze X folosit pentru a examina țesutul mamar.
- Inima mărită: acest semn al insuficienței cardiace congestive apare clar pe imaginile captate cu ajutorul razelor X.
- Vase de sânge blocate: injectarea unei substanțe de contrast care conține iod poate ajuta la evidențierea unor secțiuni ale sistemului circulator pentru a le face vizibile pe radiografie.
3. Abdomen – la examinarea cu raze X a abdomenului, se pot descoperi:
- Probleme ale tractului digestiv: bariul, o substanță de contrast livrat într-o băutură sau o clisma, poate ajuta la dezvăluirea problemelor din sistemul digestiv al pacientului.
- Obiecte înghițite: dacă un copil a înghițit un obiect, cum ar fi o cheie sau o monedă, o radiografie poate arăta locația exactă a acelui obiect.
- Probleme de sănătate ale aparatului urinar: cu ajutorul radiografiei se poate examina tractul urinar și forma, mărimea și poziționarea rinichilor, uretrei și vezicii urinare și se poate identifica prezența calculilor renali sau uretrali.
Care sunt riscurile expunerii la radiații?
Cea mai mare teamă a tuturor pacienților care sunt nevoiți să efectueze o radiografie este că razele X nu sunt sigure, iar expunerea la radiații poate provoca mutații celulare care pot duce la cancer. Cantitatea de radiații la care pacientul este expus în timpul unei radiografii depinde, în primul rand, de țesutul sau organul examinat. Sensibilitatea la radiații depinde de vârsta pacientului, copiii fiind mai sensibili decât adulții. În general, gradul de expunere la radiații în timpul unei radiografii este scăzut, iar beneficiile acestor teste depășesc cu mult riscurile.
Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă sau bănuiți că ați putea fi însărcinată, anunțați medicului radiolog înainte de a face o radiografie. Deși riscul majorității investigațiilor cu raze X pentru un copilul nenăscut este mic, medicul dumneavoastră poate lua în considerare efectuarea unui alt test imagistic, cum ar fi cel cu ultrasunete.
În cazul unora dintre persoane, injectarea unui mediu de contrast poate provoca reacții adverse, cum ar fi:
- senzație de căldură sau de înroșire
- un gust metalic
- amețeli
- greaţă
- mâncărime
- urticarie
În cazuri extrem de rare, apar reacții severe la substanța de contrast: tensiune arterială scăzută severă, șoc anafilactic, stop cardiac.
La ce te poți aștepta atunci când efectuezi o radiografie?
Radiografiile sunt efectuate la cabinetele medicilor, cabinetele stomatologilor, camerele de urgență și spitalele – oriunde este disponibil un aparat cu raze X. Aparatul produce un nivel sigur de radiație care trece prin corpul dumneavoastră și înregistrează o imagine pe o placă specializată.
Un tehnician vă va poziționa corpul pentru a obține imaginile necesare. Acesta poate folosi perne sau saci de nisip pentru a vă ajuta să vă mențineți poziția. În timpul expunerii la raze X, pacientul trebuie să rămână nemișcat și uneori chiar să își țină respirația pentru a evita mișcarea, astfel încât imaginea să nu se estompeze.
O investigație cu raze X poate dura doar câteva minute în cazul unei radiografii simple sau mai mult in cazul procedurilor mai complicate, cum ar fi cele care utilizează o substanță de contrast.
După o radiografie, în general, puteți relua activitățile normale. Radiografiile de rutină nu au, de obicei, efecte secundare. Cu toate acestea, dacă vi se injectează substanță de contrast înainte de radiografie, beți multe lichide pentru a vă ajuta să eliminati substanța din corp! Adresați-vă medicului radiolog dacă simțiți durere, umflatură sau roșeață la locul injectării!
Rezultatele radiografiilor sunt salvate digital pe computere si pot fi vizualizate pe ecran în câteva minute. De obicei, un radiolog vede și interpretează rezultatele și trimite un raport medicului dumneavoastră, care apoi vă explică rezultatele. În caz de urgență, rezultatele radiografiei pot fi puse la dispoziția medicului dumneavoastră în câteva minute.
Cum te pregătești pentru radiografie?
Ce să porți?
În general, în funcție de zona care va fi expusă examinării radiografice, pacientul se va dezbrăca sau va dezvălui doar o anumită zonă. De asemenea, i se va cere să îndepărteze bijuteriile, ochelarii de vedere și orice obiecte metalice, deoarece acestea pot apărea pe radiografie, disturbând imaginile.
Substanța de contrast
Înainte de unele tipuri de expuneri la raze X, pacientului i se poate administra un lichid numit substanță de contrast. Acesta (bariul sau iodul) ajută la conturarea unei zone specifice a corpului pe imaginea radiografiei. Pacientul poate ingera substanța de contrast sau o poate primi sub formă de injecție sau clismă.