Dismenoreea – Menstruația dureroasă
De-a lungul vieții, majoritatea femeilor experimentează dureri asociate cu menstruația, pentru aproximativ 1-2 zile, în fiecare lună. În general, durerea asociată cu perioada menstruală este relativ ușoară, însă pentru unele persoane gradul de durere poate fi severă, împiedicandu-le astfel să-și desfășoare activitățile normale timp de câteva zile.

Care sunt cauzele menstruaţiilor dureroase?
Nu au fost identificate cauze directe ale apariției menstruațiilor dureroare (dismenoree). Cu toate acestea, există factori de risc care pot favoriza apariția acestei afecțiuni lunare:
Ar putea să nu existe o cauză uşor de identificat a menstruaţiilor dureroase. De exemplu, unele femei au un risc mai mare de a suferi de dismenoree decât altele, factorii de risc fiind:
- vârsta sub 20 de ani;
- antecedente în familie (rude apropiate cu menstruaţii dureroase);
- fumatul;
- sângerările abundente în timpul menstruaţiilor;
- menstruaţiile neregulate;
- lipsa nașterilor;
- pubertate începută înainte de vârsta de 11 ani.
De ce apare dismenoreea – menstruația dureroasă?
Prostaglandina este hormonul care declanșează contracțiile musculare din uter, cu ajutorul cărora corpul expulzează mucoasa uterină. Pentru că nivelul acestui hormon crește înainte de perioada menstruală, apar și durerea și inflamația specifice acestei dureri.
Menstruațiile dureroase mai pot avea și alte cauze.
Printre acestea se numără afecțiuni precum sindromul premenstrual, endometrioza, fibroamele uterine, boala inflamatorie pelvină, adenomioza, stenoza cervicală.
Pentru a afla cu certitudine care este cauza menstruațiilor dureroase, orice femeie care experimentează astfel de dureri trebuie să consulte un medic specialist în ginecologie. Acesta poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale și a unor analize de laborator specifice, astfel încât diagnosticul precis să fie urmat de un tratament adecvat. În plus, medicul poate indica necesitatea efectuării unei laparoscopii exploratorii, pentru o mai bună vizualizare a zonei pelvi-abdominale.
Ce este dismenoree primară?
Dismenoreea primară reprezintă durerea la menstruaţie asociată strict ciclurilor ovulatorii, ce apare în absenţa unei patologii (a unei boli ginecologice care se poate manifesta prin dismenoree).
Dismenoreea primară se manifestă de regulă la femeile aflate la vârste tinere, odată cu apariția primei menstruații. Acest tip de durere afectează femeia respectivă de-a lungul întregii vieţi menstruale. S-au observat ameliorări în intensitatea durerii în cazul femeilor care nasc, însă schimbarea în intensitatea durerii nu apare în toate cazurile.
Ce simptome sunt asociate cu dismenoreea primară?
Femeile diagnosticate cu dismenoree primară experimentează dureri sub formă de crampe, care se localizează în regiunea suprapubiană. Acestea pot iradia spre coapsă sau spre spate. De asemenea, alte simptome, precum greața, vărsăturile și chiar stările de leșin pot fi asociate dismenoreei primare.

Ecografie ginecologică (transvaginală)
Ecografia endovaginală este cel mai important examen ecografic în ginecologie.
Ce tratament există pentru dismenoreea primară?
Durerea menstruală specifică dismenoreei primare poate debuta cu câteva ore înaintea declanşării menstruaţiei şi se întinde pe o perioadă de maxim 72 ore. Majoritatea femeilor răspund foarte bine la tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac).
Există și femei care folosesc anticoncepționalele ca metodă de contracepție, tratament ce are efecte favorabile în ameliorarea simptomelor dismenoreei. Exercițiile fizice ușoare, relaxante (de exemplu, yoga) pot atenua durerile.
Alte opţiuni terapeutice (mai puțin utilizate de către medicii specialiști) în dismenoreea primară sunt electrostimularea nervoasă transcutanată cu frecvenţă înaltă sau ablaţia laparoscopică a nervului uterin
Ce este dismenoreea secundară?
Dismenoreea secundară reprezintă durerea ciclică menstruală asociată unei patologii structurale, adică unei boli. Printre cele mai întâlnite cauze ale dismenoreei secundare se numără:
- Endometrioza – o afecțiune a tractului genital ce se caracterizează prin apariția de fragmente de endometru (mucoasa care căptușește uterul) în afara uterului, pe ovare, trompe și în cavitate abdominală. Dismenoreea cauzată de endometrioză apare progresiv și se agravează odată cu vârsta
- Adenomioza – fragmentele de endometru cresc în peretele uterin
- Fibroamele uterine – formațiuni benigne care se dezvoltă în peretele uterin
- Boală inflamatorie pelvină – afecțiuni ale tractului genital cauzate de diferite bacterii
- Stenoza cervicală – îngustarea canalului cervical
Dismenoreea secundară se manifestă prin durere menstruală care debutează cu 1-2 săptămâni înaintea declanşării menstruaţiei şi persistă chiar și câteva zile după terminarea menstruaţiei. Dismenoreea secundară apare după vârsta de 20-30 de ani, după ce femeia a avut cicluri menstruale relativ dureroase.
Care sunt simptomele asociate cu dismenoreea secundară?
Următoarele simptome pot indica prezența dismenoreei secundare:
- menstruaţie abundentă sau sângerări neregulate;
- anormalitate pelvină în timpul examinării fizice;
- un slab răspuns la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la contraceptivele orale;
- infertilitate;
- dispareunie (dureri în timpul actului sexual);
- secreţii vaginale anormale.
Ce tratament există pentru dismenoreea secundară?
Pentru a beneficia de un tratament adecvat este necesar ca orice femeie care suferă de dismenoree să efectueze un consult ginecologic și investigații specifice, astfel încât și diagnosticul să fie corect. Pe lângă farmacoterapia recomandată în cazul dismenoreei secundare, tratamentul implică și o corectare a cauzei care se află la baza durerilor menstruale. Răspunsul la antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac), precum şi la pilulele anticoncepţionale combinate este, însă, mult mai redus la pacientele cu dismenoree secundară în comparaţie cu pacientele cu dismenoree primară.
Dacă durerea menstruală este cauzată de endometrioză, medicul ginecolog poate recomanda pilule contraceptive, implantul hormonal sau steriletul. Medicamentele precum agonişti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) pot reduce durerea cauzată de endometrioză, însă acestea pot provoca si reacţii adverse, inclusiv pierderea osoasă, bufeurile şi uscăciunea vaginală. Din aceasta cauza, acestea sunt folosite pentru o perioadă scurtă de timp. Altă opţiune terapeutică este neurectomia presacrală (ablația chirurgicală a nervului presacral).
Dacă dismenoreea este cauzată de fibrom și nu este atenuată cu antiinflamatoare nesteroidiene, pilule contraceptive sau agonişti GnRH, poate fi recomandat tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea fibromului (miomectomie sau histerectomie).
Ce alte metode de ameliorare a menstruației dureroase există?
De-a lungul timpului, femeile care sufera de menstruatii dureroase au incercat si alte metode mai naturale de ameliorare a durerilor. Iata cateva idei:
- acoperirea abdomenului cu o pernuță cu sare încălzită sau cu plasturi speciali pentru menstruație (se găsesc la farmacie);
- efectuarea unei bai calde,
- executarea de mișcări de yoga
- acupunctura, presopunctura și terapiile de stimulare nervoasă
- obtinerea si mentinerea unui somn odihnitor
- administrarea de suplimente de magneziu, zinc și vitaminele B1 și B6
- efectuarea de exerciții fizice zilnic
- evitarea fumatului activ și pasiv
Medicii specialisti ai spitalului Royal Hospital recomanda tuturor femeilor care observa ca menstruatiile dureroase persista de-a lungul timpului sa mearga la un consult de specialitate pentru a primi tratament adecvat. Obtinerea unui diagnostic corect si a unui tratament adecvat va impacta pozitiv calitatea vietii oricarei femei care sufera de dismenoree.
Tratăm de peste 20 de ani cele mai complexe cazuri chirurgicale din sfera ginecologiei (cancer de col uterin și ovar, fibrom uterin gigant, malformații genitale congenitale, etc.
Profită de echipa de specialiști Royal Hospital








