Ecografie mamară – sonoelastografie

 

Sănătatea fizică și emoțională, atât a noastră cât și a celor din jurul nostru, rezultă în mare măsură din frecvența investigațiilor medicale pe care alegem să ni le facem. Suntem responsabile atât pentru noi însene, cât și pentru impactul acțiunilor noastre asupra celor dragi nouă.

Depistate în stadii incipiente, 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt vindecate!

Ecografia mamară este principala metodă de screening a cancerului de sân la femeile sub 40 de ani, ideală pentru un diagnostic precoce!

Alege să-ți faci o ecografie mamară sigură, la primul spital privat dedicat sănătății femeii din Romănia!

 

 

Programează-te pentru o ecografie mamară

Ce este o ecografie mamară

Ecografia mamară reprezintă explorarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecografia mamară este neiradiantă, noninvazivă, nedureroasă, durează 20-30 de minute, potrivită la orice vârstă, inclusiv pentru femeile gravide, precum și în perioada de alăptare. După aplicarea unui gel pe piele, transductorul este presat ușor și coordonat de către medic pe toată suprafață sânului, fără durere. Imaginile captate și prelucrate digital, de către un program special, sunt afișate pe monitor.

Ecografia mamară reprezintă o metodă imagistică esențială în diagnosticarea afecțiunilor sânilor, oferind avantaje semnificative. Este considerată o tehnică complementară mamografiei, în special pentru femeile peste 40 de ani, fiind esențială în cazul sânilor denși sau când mamografia dezvăluie anomalii. Având un rol primar în diagnosticul femeilor sub 40 de ani, gravidelor sau celor care alăptează, ecografia mamară se distinge prin natura sa neinvazivă și nedureroasă, fără a implica expunerea la radiații. Pe lângă acestea, permite o evaluare în timp real, fiind flexibilă și adaptabilă la diferitele faze ale ciclului menstrual. Utilizările sale specifice includ diferențierea formațiunilor benigne de cele maligne, ghidarea puncțiilor mamare și monitorizarea răspunsului la tratamente precum chimioterapia, prin tehnici precum sonoelastografia și examinările Doppler.

Ce este ecografia mamară cu elastografie 

Elastografia este completarea ecografiei oferind informații suplimentare, chiar esențiale pentru identificarea corectă a leziunilor mamare, prin evaluarea elasticității acestora. Ecografia mamară cu sonoelastografie poate face diferența între un nodul benign și unul malign. Cu toate acestea, sonoelstografia nu înlocuiște celelalte investigații medicale, precum mamografia sau ecografia, ci este complementară acestora. În final, diagnosticul corect și definitv este determinat prin biopsie și examenul anatomo-patologic.

Cu toate acestea, eficacitatea ecografiei mamare depinde de calitatea echipamentului și de expertiza medicului. Interpretarea incorectă sau echipamentul de calitate inferioară pot conduce la rezultate neconcludente. Deși este un instrument diagnostic valoros, ecografia mamară nu este folosită ca metodă unică de screening pentru cancerul mamar; este adesea combinată cu mamografia, mai ales în cazul femeilor cu risc crescut de cancer mamar sau sâni denși. Rolul său în evaluarea regiunilor axilare și subclaviculare este crucial pentru detectarea prezenței sau absenței adenopatiilor. Importanța consulturilor regulate și a efectuării investigațiilor adecvate este vitală pentru detectarea timpurie și managementul eficient al afecțiunilor mamare, inclusiv a cancerului mamar.

Ecografia mamară poate fi efectuată oricănd dorești, dar cel mai bine este să te programezi pentru ecografia mamară după menstruație, când sânii sunt mai puțin sensibili. Este recomandat să arăți medicului ultima ecografie mamară efectuată, pentru comparație, cât si celelalte investigatii la sân pe care le ai.

Ecografia mamară este recomandată în următoarele situații:

  • Anual, tuturor femeilor sub 4o ani, ca metodă principală de screening al cancerului la sân, iar peste vârsta de 40 de ani, ca metodă complementară mamografiei (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor la sân).
  • Inclusiv femeile gravide sau cele care alăptează pot beneficia de această investigație.
  • În cazul detectării unor formațiuni tumorale, ajută la determinarea naturii lor: maligne sau benigne.
  • În cadrul puncțiilor mamare percutanate, ajută la ghidare pe parcursul procedurii.
  • În cazul unui traumatism, al unor inflamații sau al unor infecții mamare acute (mastite, abcese mamare).
  • Pentru pacientele care fac chimioterapie, evaluează impactul tratamentului.

Caracteristicile și beneficiile ecografiei mamare:

  • Crește șansele de vindecare ale cancerului mamar, fiind diagnosticat în faze incipiente, evidențiind tumorile foarte mici, nepalpabile (3-4 mm).
  • Conduce spre un diagnostic precis, prin vizualizarea diferită a tumorilor cu lichid (chistice) și a celor solide (majoritatea cancerelor fiind solide);
  • Ilustreaza țesuturile cu potențial malign – zonele puternic vascularizate ale sânului – cu ajutorul modulului Doppler.
  •  Alături de sonoelastografia mamară, distinge tumorile  maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase) cu o precizie de pana la 90%.

Ecografia (sonoelastografia) de sân

Principala metodă de diagnosticare a cancerului de sân, la femeile cu vârste sub 40 de ani.

Sună acum

Informațiile obținute prin ecografia mamară

Medicul identifică cu ecografia mamară acele semne care indică malignitatea țesutului mamar sau alte modificări de țesut care, deși aparent nu reprezintă un pericol, pot degenera, în timp, în cancer de sân.

Șansa de a vindeca un cancer incipient este principalul beneficiu al ecografiei mamare. Semnalând un potențial cancer de sân încă din primele stadii, ecografia mamară ajută medicul în organizarea planului de diagnostic sau de prevenție, după caz.

Ecografia mamară cu sonoelastografie este principala metodă de screening a cancerului mamar pentru femeile tinere. Ea este o metodă complementară mamografiei pentu pacientele de peste 40 de ani, metodă care aduce informații noi și poate crea un tablou complet asupra diagnosticului. Este recomandată realizarea ecografiei bilaterale, pentru vizualizarea țesuturilor ambilor sâni în același timp.

Rezultatul și interpretarea ecografiei mamare

La finalul examinării, medicul îi prezintă pacientei atât rezultatul, oferindu-i imaginile printate, cât și interpretarea sa, cu toate explicațiile necesare. Toate investigatțiile de la nivelul sânului sunt insoțite de un scor de clasificare BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System), dezvoltat de Colegiul American de Radiologie (ACR).

Citește articolul complet despre codurile BIRADS  sau întreabă medicul in cabinet despre acestea.

De asemenea, medicul realizează un plan de tratament sau de prevenție, conform specificului fiecărui caz în parte. O copie a ecografiei rămâne în dosarul pacientei, pentru a putea urmări evoluția în timp a cazului.

Alege Royal Hospital, cu peste 15 de ani de experiență și cea mai bogată cazuistică!

Primul centru dedicat senologiei din România, cel din cadrul Gynecoland, care este parte din Royal Hospital, a fost înființat în 2008 și este primul centru integrat de diagnostic și tratament al sânului. Aici s-a introdus pentru prima dată tehnica sonoelastografiei ca nouă metodă de diagnosticare, după un training de specializare în Franța oferit echipei medicale. De aceea, cei peste 15 ani de experiență ai medicilor pe care îi vei întâlni aici, cuprind și cele mai diverse și complexe cazuri de patologie mamară.

Este important să știi că după investigațiile imagistice care ajută la partea de diagnosticare, este ideal să poți beneficia de tratament în același centru medical în care ai făcut analizele. În cazul în care mergi într-un centru care se ocupă doar de imagistică și nu acoperă partea de tratament, vei fi redirecționat într-un centru complet, unde cel mai probabil va trebui să repeți partea de imagistică, aparatura fiind diversă și utilizată diferit de la un centru la altul. De aceea, te așteptăm la 360 Breast Center, din cadrul Royal Hospital  unde beneficiezi atât de diagnostic pe baza imagisticii, cât și de tratament.

Alege medici care evaluează interconectat problemele genitale și cele de sân!

Este esențial să știi că problemele care țin de sănătatea sânului și cele genitale sunt INTERCONECTATE.

De aceea, trebuie să-ți alegi un medic care le evaluează împreună și știe să identifice care este cu adevărat sursa unei probleme – pentru că sursa poate fi diferită de locul unde se manifestă – pentru a obține un diagnostic corect.

Medicii de la Royal Hospital care efectuează ecografia mamară abordeaza COMPLET sănătatea femeii. În plus, ai beneficiul intimității și al timpului alocat vizitelor la medic, pentru că obții un răspuns ÎNTR-O SINGURĂ VIZITĂ în loc de două.

La Royal Hospital, vei face în ACEEAȘI VIZITĂ la medic, TOATE investigațiile necesare pentru a ști că ești sănătoasă, atât genital, cât și mamar.

Alege să te investighezi complet într-o singură consultație!

Vezi toate pachetele
Excelență în senologie

Echipa medicală Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN
DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii
DR. CRISTIAN JUMUGA
DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii
DR. MIRELA VASILE
DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii
DR. GABRIELA JUMUGA
DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii
DR. GEORGE DIACONU
DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii