Principala metodă de screening a cancerului de sân la femeile tinere, ce permite diagnosticarea precoce și vindecarea acestuia, atunci când este descoperit în stadii incipiente.

Ecografia mamară sau la sân este o metodă imagistică de investigare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, pentru femeile de orice vârstă.

Ecografia mamară:

  • Noninvazivă, nedureroasă, neiradiantă
  • Durează între 20-30 minute
  • Evidențiază tumorile foarte mici, nepalpabile (3-4 mm), crescând șansele de vindecare în faze incipiente
  • Diferențiază tumorile solide de cele chistice (cu lichid), orientând asupra diagnosticului (majoritatea tumorilor mamare solide sunt canceroase)
  • Pune în evidență zonele puternic vascularizate ale sânului, care traduc malignitatea țesutului (cu ajutorul modulului Doppler).
  • Ecografia mamară poate fi efectuată la orice vârstă, de către femeile gravide, precum și în perioada de alăptare
  • Se efectuează anual, ca parte a controlului de rutină pentru prevenirea cancerului de sân

Importanța ecografiei mamare

Există anumite semne pe care medicul poate să le “citească” în cadrul unei ecografii mamare și care pot traduce malignitatea țesutului mamar sau alte modificări de țesut care, deși aparent nu reprezintă un pericol, în timp ele pot degenera în cancer de sân.

Ecografia mamară semnalează un potențial cancer de sân încă din stadiile de început ale bolii – când vindecarea este posibilă – și orientează asupra planului de diagnostic sau de prevenție, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

De aceea, ecografia mamară a devenit principala metodă de Screening a cancerului mamar pentru femeile de toate vârstele; însă este o metodă complementară mamografiei și sonoelastografiei mamare, metode ce aduc informații noi și pot crea un tablou complet asupra diagnosticului. Este recomandată realizarea mamografiei bilaterale, pentru vizualizarea țusuturilor ambilor sâni în același timp.

Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară presupune explorarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Pentru a ușura și îmbunătăți examinarea, se aplică un gel pe piele.

Transductorul va fi presat ușor și coordonat de către medic pe toată suprafață sânului ce trebuie evaluat – acest lucru nu implică durere. Imaginile captate sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate pe un monitor.

Când se recomandă ecografia mamară?

Ecografia mamară se poate face la orice vârstă: în conduita de depistare și monitorizare a afecțiunilor mamare (aduce informații suplimentare ecografiei mamare);

Peste vârsta de 40 de ani: ca metodă complementară mamografiei (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor la sân).

Rezultate și interpretare

Pacienta primește rezultatul la finalul examinării, precum și toate explicațiile din partea medicului, în urma interpretării acestuia. Apoi medicul realizează un plan de diagnostic sau de prevenție, conform specificului fiecărui caz în parte.

Pacienta primește imaginile printate, o copie rămânând la dosar pentru a putea fi urmărită evoluția în timp a cazului.

Programează-te acum

Programează-te la medic după menstruație, când sânii sunt mai puțin sensibili și denși.

Este recomandat să arăți medicului ultima ecografie mamară efectuată, pentru comparație.

Echipă medicală Senologie