Incontinență urinară, mai exact a urina atunci când nu dorești, îți poate transformă viața într-un stres continuu. Dacă acest lucru se întâmplă când tușesti, când faci exerciții fizice sau râzi sau se întâmplă să  fi nevoită să mergi urgent la toaletă și să nu mai ajungi acolo la timp, atunci cu siguranță îți este dificil să faci față situației și s-ar putea să-ți fie chiar jenă să discuți cu un medic sau cu un prieten despre situația prin care treci.

Din păcate, incontinență urinară este o afecțiune des întâlnită, dar despre care se discuta foarte puțin. Este important să mergeți la medic atunci când observați semnele acestei afecțiuni, pentru a evita situațiile de discomfort fizic și psihic ce pot duce chiar la izolare socială.

Din fericire, totuși, există diverse abordări terapeutice care pot ajuta. În unele cazuri, dacă dumneavoastră și medicul dumneavoastră ați încercat deja tratamente nechirurgicale (cum ar fi exercițiile fizice pelvine sau medicamentele)  sau medicul dumneavoastră susține că starea dumneavoastră are nevoie de un alt tip de ajutor, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală sau de o procedură medicală.

În cazul femeilor, perioadele de sarcină, nașterea (inclusiv prin cezariană) și fibroamele uterine mari cresc riscul de incontinență urinară.

În plus, riscul crește odată cu numărul sarcinilor. Menopauza și postmenopauza, ca urmare a dezechilibrelor hormonale, manifestate prin scăderea secreției de estrogen, pot duce la incontinență.

Slăbirea musculaturii și a țesutului conjunctiv pelvin este unul dintre principalii factori care duc la incontinență urinară, pentru că vezica nu mai este bine susținută, se deformează sau este presată, modificându-se deschiderea uretrei.  Simptomul poate fi asociat cu infecții ale tractului urinar (inclusiv cistite acute sau cronice), care irită vezica, generând nevoia puternică de a urină și, uneori, incontinența.

Câte tipuri de incontinență exista?

Incontinența este clasificată în funcție de cauzele care o produc, la care se adaugă și factorii de risc specifici, precum și simptomele asociate.

Incontinență de stres

Incontinență de stres se referă la presiunea fizică asupra vezicii urinare ; pierderile de urină apar atunci când se face efort fizic sau concomitent cu tusea, strănutul, râsul. Efortul duce la o creștere a presiunii abdominale, inclusiv asupra vezicii. Acest tip de incontinență apare atunci când sfincterul uretral extern, mușchii pelvisului sau ambele structuri sunt deteriorate. La femei, nașterile vaginale pot deteriora mușchii și nervii planșei pelvine, la fel și vârsta sau deficitul de estrogen.

Vezică hiperactivă sau incontinență urgentă

Vezică hiperactivă sau incontinență urgentă se manifestă prin nevoia urgentă și bruscă de a urina, chiar și atunci când vezica nu este plină. Această afecțiune implică o dorință imperioasă, de a urina imediat, fiind urmată de pierderi consistente de urină, înainte de a ajunge la baie. Această situație apare ca urmare a unor probleme ce nu pot să stopeze contracțiile involuntare ale mușchilor vezicii urinare: leziuni ale creierului (inclusiv accidente vasculare cerebrale), ale nervilor spinali, diabet sau boli neurologice degenerative, postmenopauza, dar și substanțele iritante, inclusiv cele asociate cu infectii ale vezicii urinare.

Incontinență mixtă

Incontinență mixtă – combină manifestările din incontinența de stres și din cea a vezicii hiperactive. Această situație este mai frecventă la femei.

Incontinență de preaplin

Incontinență de preaplin – este situația care apare atunci când vezica nu se golește niciodată complet și este asociată cu pierderi urinare, cu sau fără apariția nevoii de a urina.  În această formă, incontinența apare la femeile cu prolaps al uterului (organul cade din poziția corectă, presează vezica și îndoaie uretra, blocând fluxul de urină) sau cu fibroame uterine mari, dar este asociată și cu leziunile nervoase ale inervației funcționale a vezicii (cauzate de nașteri, intervenții chirurgicale anterioare) sau cu boli precum diabetul, scleroza multiplă, zona zoster ori îmbătrânirea fiziologică.

Incontinență funcțională

Incontinență funcțională – este situația în care aparatul urinar funcționează normal, dar există alte boli/dizabilități (demență ori boli mintale) sau circumstanțe (artrita, spitalizarea, reținerea îndelungată, imposibilitatea de a ajunge la baie) care pot duce la accidente.

Incontinență reflexă

Incontinență reflexă – apare atunci când mușchiul vezicii urinare se contractă brusc și scurgerile de urină (adesea în cantități mari) apar fără un avertisment sau impuls. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a deteriorării nervilor spinali sau cerebrali și apare la persoanele cu insuficiență neurologică gravă, provocată de scleroza multiplă, leziuni ale măduvei spinării, alte leziuni sau după intervenții chirurgicale ori radioterapie.

Când va recomanda un medic o intervenție chirurgicală pentru incontinența urinară?

Discutarea simptomelor și a modului în care acestea vă afectează viața este cea mai bună modalitate de a găsi tratamentul potrivit pentru dumneavoastra, așa că nu lăsați jene să vă rețină din a povesti medicului dumneavoastra prin ce treceti.

Înainte de a lua în considerare intervenția chirurgicală, este important să aveți un diagnostic precis despre tipul de incontinență urinară pe care îl aveți.

Dacă aveți incontinență de stres, cele 3 opțiuni chirurgicale sunt, de obicei, colposuspensia, slingul uretral și operația cu plasă vaginală. Toate cele trei tipuri de operatii sunt cunoscute că tratează eficient incontinenta urinara in cazul unora dintre femei.

Unele femei pot dezvolta complicații după aceste tipuri de intervenții chirurgicale. Acestea pot include probleme la golirea completă a vezicii urinare, nevoia de a urina urgent sau deteriorarea vezicii urinare sau a intestinului. În general, studiile arată că aproximativ 1 până la 10 din 100 de femei au aceste probleme (deci 90 până la 99 din 100 nu).

Dacă aveți incontinență urgentă, este mai puțin probabil ca intervenția chirurgicală să fie eficientă, iar procedurile precum stimularea nervilor sau injecțiile cu botox sunt recomandate mai frecvent. Chirurgia este de obicei luată în considerare doar în cazuri rare, dacă alte tratamente nu au funcționat.

Chirurgie și proceduri pentru incontinența urinară de efort

Colposuspensie

În cazul incontinenței de stres, mușchii tăi pot să nu funcționeze bine pentru a-ți ține vezica urinară în locul potrivit, ceea ce duce la scurgeri. Colposuspensia ridică gâtul vezicii urinare în poziția corectă și îl menține pe loc cu cusături.

Ce trebuie sa stim despre colposuspensie:

 • se poate face printr-o tăietură mare în abdomenul inferior (abdomen) sau ca o intervenție chirurgicală laparoscopică prin 1 sau mai multe tăieturi mici
 • de obicei, veți putea reveni la activitățile normale după aproximativ 4 săptămâni – deși activitățile obositoare și sexul ar trebui evitate timp de cel puțin 6 săptămâni
 • pentru unele persoane, recuperarea dureaza mai mult, dar operația “prin gaura cheii” poate avea un timp de recuperare mai rapid
 • poate fi un tratament eficient pe termen lung pentru incontinența de effort
 • studiile sugerează că, în medie, aproximativ 70 de femei din 100 simt că simptomele lor s-au ameliorat la 1 până la 5 ani după ce au avut colposuspensie. După 5 ani, aproximativ 55 de femei din 100 simt acest lucru.

Operație cu sling uretral

Operația cu sling implică ceea ce este cunoscut sub numele de „sling fascial” care este inserat în jurul gâtului vezicii urinare sau a tubului care duce urina din corp (uretra). Acest lucru va susține vezica urinară sau uretra, astfel încât urina sa nu se mai scurga.

Ce trebuie sa stim despre operația cu sling:

 • se face o tăietură în abdomenul inferior și în vagin
 • sling-ul este de obicei realizat din țesut prelevat dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi abdomenul.
 • timpul de recuperare este de aproximativ 6 săptămâni
 • de obicei, este o operatie foarte sigura și majoritatea pacientilor observă o îmbunătățire a simptomelor
 • cercetările arată că o medie de aproximativ 75 de femei din 100 simt că simptomele lor s-au ameliorat la 1 până la 5 ani după operația cu sling si aproximativ 55 de femei din 100 se simt așa după mai bine de 5 ani.

Chirurgie cu plasă vaginală (chirurgie cu bandă)

Operația cu plasă vaginală sau bandă presupune introducerea permanenta a unei benzi de plasă sintetică în spatele uretrei pentru a o susține și a preveni scurgerile.

Ce trebuie sa știm despre operația cu plasă vaginală:

 • nu se știe cât de probabil este să aveți complicații după o intervenție chirurgicală cu plasă, dar o complicație ingrijoratoare este atunci când pielea de deasupra plasei nu se vindecă corespunzător și se deplasează în vagin. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „expunere la plasă vaginală” si poate cauza durere, sângerare sau secreții la nivelul vaginului. În cazuri rare, poate provoca, de asemenea, leziuni ale vezicii urinare sau uretrei.
 • studiile sugerează că multe femei care au o intervenție chirurgicală cu plasă observă îmbunătățiri. În primii 1 până la 5 ani după aceea, aproximativ 75 din 100 simt că simptomele lor s-au îmbunătățit. După 5 ani, aproximativ 60 din 100 simt acest lucru.

Tratamente mai puțin utilizate pentru incontinența de efort

Bulking uretral

Bulkingul uretral este o procedură în care un „material de volum” artificial este injectat sub mucoasa uretrei și în mușchiul de la gâtul vezicii urinare pentru a preveni scurgerile.

Lucruri cheie de știut despre bulking-ul uretral:

 • poate fi o opțiune dacă tratamentul chirurgical nu este potrivit pentru dumneavoastra
 • nu se fac tăieturi, de obicei se face sub anestezie locală și nu va trebui să stați în spital
 • nu va trebui să vă limitați activitățile când ajungeți acasă și vă veți recupera de obicei într-o zi sau 2, deși este posibil să aveți nevoie să mergeți la toaletă mai urgent sau mai des și să observați ceva sânge sau arsuri când urinati, pentru putin timp dupa aceea
 • eventualele complicații sunt mai puțin grave decât în ​​cazul tratamentului chirurgical
 • se crede că este mai puțin eficient decât tratamentul chirurgical și vă poate îmbunătăți simptomele, mai degrabă decât să le facă să dispară complet
 • este posibil să aveți nevoie de un alt tratament 4-6 săptămâni mai târziu, dacă încă experimentati scurgeri
 • efectele dispar în timp, așa că este posibil să aveți nevoie de mai multe injecții la o dată ulterioară
 • cercetările sugerează că aproximativ jumătate dintre femeile care au uretra de volum simt că le vindecă incontinența de stres, deși unele au nevoie de mai mult de o sedinta de tratament.

Chirurgia sfincterului urinar artificial

Sfincterul urinar artificial este un inel de mușchi care oprește curgerea urinei către uretra din vezică.

Ce trebuie sa stim despre chirurgia sfincterului urinar artificial:

 • este mai des folosit pentru a trata incontinența la bărbați, dar poate fi folosit ocazional pentru femei – de exemplu, dacă alte intervenții chirurgicale nu au ajutat
 • se face o tăietură în abdomenul inferior pentru a se potrivi dispozitivului
 • după ce v-ați recuperat de la operație, în aproximativ 6 săptămâni, trebuie să vă întoarceți pentru a avea dispozitivul activat și a vi se arăta cum îl folositi
 • dispozitivul se poate opri în cele din urmă să funcționeze, așa că este posibil să aveți nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a-l înlocui la o dată ulterioară
 • aproximativ 70% dintre femei consideră că le vindecă incontinenta de stres, în timp ce majoritatea femeilor observă o mare imbunatatire, chiar dacă totuși mai au unele scurgeri.

Proceduri și intervenții chirurgicale pentru incontinența urinară

Injecții cu botox

Incontinența de urgență se datorează de obicei mușchilor care controlează vezica urinară – numiți mușchi detrusor – fiind hiperactivi și contractându-se prea mult. Toxina botulinica A (Botox) poate fi folosita pentru a relaxa acesti muschi.

Lucruri cheie de știut despre injecțiile cu Botox:

 • se injecteaza botox în părțile laterale ale vezicii urinare
 • majoritatea oamenilor observă o ameliorare a simptomelor după doar câteva zile
 • este posibil să apara dificultăți la urinare după aceea și trebuie să utilizați un cateter pentru a elimina urina din corp; este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta infectii urinare
 • nu există prea multe dovezi despre niciun risc pe termen lung
 • efectele pot dura în jur de 6 luni și, dacă este necesar, puteți efectua alte injecții
 • aproximativ 70% dintre oameni raportează că simptomele lor sunt fie ameliorate semnificativ, fie vindecate, efectele durând între 6 și 12 luni.

Stimularea nervului sacral

Nervii sacrali din partea inferioară a spatelui transportă semnale de la creier la vezică. Stimularea nervului sacral poate îmbunătăți aceste semnale, ceea ce poate ajuta la rezolvarea incontinenței cauzată de mușchii vezicii urinare hiperactive.

Ce trebuie sa stim despre stimularea nervului sacral:

 • un dispozitiv minuscul implantat chiar sub piele – de obicei într-una dintre fese – va trimite un curent electric la nervul sacral;
 • ar trebui să evitați întinderea, îndoirea sau exercițiile fizice intense timp de 6 săptămâni după montarea implantului
 • atunci când nervii sacrali sunt stimulați, s-ar putea să vi se pară dureros sau inconfortabil
 • poate îmbunătăți simptomele sau, în unele cazuri, poate vindeca complet incontinența urgentă
 • bateria stimulatorului durează aproximativ 3 până la 7 ani, așa că veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a o înlocui la o dată ulterioară
 • aproximativ 70% dintre oameni raportează o îmbunătățire semnificativă a simptomelor lor.

Tratamente mai puțin utilizate pentru incontinența urgentă

Stimularea nervului tibial posterior

Nervul tibial posterior merge în josul piciorului și în gleznă. Se crede că stimularea acestuia poate avea un efect asupra nervilor care merg la vezica urinară și planseul pelvin, pentru a ajuta la rezolvarea incontinenței de urgență.

Ce trebuie sa stim despre procedura de stimulare a nervului tibial posterior:

 • este recomandat doar dacă alte tratamente nu au ajutat sau nu sunt potrivite, deoarece nu există suficiente dovezi care să demonstreze că este eficient
 • un ac subțire este introdus în gleznă pentru a trimite un curent electric la nervul tibial
 • tratamentul durează aproximativ o jumătate de oră și este posibil să aveți nevoie de mai multe ședințe

Cistoplastie de augmentare

Cistoplastia de creștere este o intervenție chirurgicală care mărește dimensiunea vezicii urinare, pentru a reduce presiunea exercitată de mușchii vezicii urinare hiperactive, care poate provoca incontinență urgentă.

Lucruri cheie de știut despre cistoplastia de augmentare:

 • este recomandat doar în cazuri rare de incontinență urgentă
 • implică o intervenție chirurgicală laparoscopica pentru a adăuga țesut dintr-o secțiune a intestinului în vezică
 • de obicei, recuperarea durează cel puțin 6 luni
 • după aceea, există șansa să nu reușiți să vă goliți complet vezica urinară când urinati, așa că este posibil să aveți nevoie să utilizați un cateter.

Deviere urinară

Devierea urinară este o intervenție chirurgicală pentru a opri trecerea urinii prin vezica urinară, in vederea evitarii problemelor vezicii urinare hiperactive care pot provoca incontinență urgentă.

Ce este important de stiut despre devierea urinară:

 • se efectueaza doar rar, dacă alte tratamente nu au funcționat sau nu sunt potrivite
 • tuburile care merg de la rinichi la vezica urinară (uretere) sunt direcționate în afara corpului
 • urina va ieși din corp printr-o deschidere din peretele abdominal numit stomă și va fi colectat într-o pungă.
 • recuperarea poate dura între 4 și 8 săptămâni, dar de obicei veți putea reveni la activitățile normale după aceea

Proceduri pentru incontinența urinară de exces

Incontinența de preaplin apare atunci când nu vă puteți goli complet vezica urinară când urinati, ceea ce poate duce la scurgeri frecvente. Pentru a gestiona acest lucru, s-ar putea să vi se recomande utilizarea unui dispozitiv numit cateter – un tub flexibil subțire pentru a îndepărta urina din vezica urinară, pe care îl introduceți de obicei prin uretra. Cateterul intermitent poate fi utilizat de catre pacient in intimitatea casei, la interval regulate sau o data pe zi (in functie de simptomele fiecarui pacient), acesta permitand urinii sa se scurga din vezica in toaleta. Cu toate acestea, este un dispozitiv ce expune pacientul la dezvoltarea de infectii urinare.

Daca simtiti ca acest dispozitiv (cateter intermitent) nu va ajuta in gestionarea incontinentei excesive, atunci s-ar putea sa aveti nevoie de un cateter permanent. Despre acesta ar trebui sa stiti ca:

 • este menținut în poziție în vezică printr-un balon umplut cu apă
 • pungă este atașată la capăt pentru a colecta urina
 • punga de colectare poate fi prevăzută cu o supapă, astfel încât să o puteți scurge în toaletă
 • de obicei, va trebui să vi se schimbe cateterul la fiecare 3 luni

Indiferent de tipul de incontinență urinară de care suferiți, posibilitățile de tratament existente în practica medicală vă pot ușura viața.

Aveți încredere în medicul dumneavoastră și încercați să surmontați sentimentele de jenă atunci când discutați cu acesta, astfel încât tipul de tratament ales să vă aducă vindecarea.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. George Diaconu

Mai multe detalii

Dr. Cristina Stoian

Mai multe detalii

Dr. Laura Florea

Mai multe detalii

Dr. Natalia Richițeanu

Mai multe detalii