Histerectomie
Histerectomia este o intervenție chirurgicală ginecologică complexă, prin care se îndepărtează uterul, cu sau fără col uterin. De asemenea, operația poate fi efectuată cu sau fără îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine.
Când este necesar să efectuați o histerectomie?
Este posibil să aveți nevoie de o histerectomie dacă suferiți de una dintre următoarele afecțiuni:
- Fibroame uterine: fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase situate la nivelul peretelui uterului, afecțiune ce poate provoca, la unele femei, apariția simptomelor precum durere sau sângerare abundentă.
- Sângerare vaginală abundentă sau neobișnuită: modificările nivelului hormonal, infecția, cancerul sau fibroamele pot provoca sângerări abundente și prelungite.
- Prolaps uterin: acesta este momentul în care uterul alunecă din locul său obișnuit și prolabeaza în vagin. Acest lucru este mai frecvent la femeile care au avut mai multe nașteri vaginale, dar se poate întâmpla și după menopauză sau din cauza obezității. Prolapsul poate duce la probleme urinare și intestinale și la apariția presiunii pelvine.
- Endometrioză: această afecțiune apare atunci când țesutul care căptușește în mod normal uterul crește în afara uterului, pe ovare, intestine, etc. Acest lucru poate provoca dureri severe și sângerare între menstruațîi.
- Adenomioza: în această situație, țesutul care căptușește uterul crește în interiorul pereților uterului. Pereții uterini se îngroașă și provoacă, de asemenea, dureri severe și sângerări abundente.
- Cancer in situ sau în stadiu avansat la nivelul uterului, ovarului, colului uterin sau endometrului (mucoasa uterului): In funcție de complexitatea cazului, histerectomia poate fi însoțită și de alte opțiuni de tratament, cum ar fi chimioterapia și radioterapia.
Indiferent de afecțiunea de care suferiți, echipa de management al cazului medical alcătuită din medici specialiști ai spitalului Royal Hospital vă poate oferi cea mai bună metodă terapeutică și chirurgicală de vindecare.
Ce investigații sunt necesare înaintea efectuării histerectomiei?
Înaintea intervenției de histerectomie sunt necesare o serie de investigații:
- examen fizic și istoric medical amănunțit;
- examinarea regiunii pelvine (ecografie, RMN, CT);
- analize de sânge, analize de urina;
- electrocardiograma, după caz;
- consult preanestezic
- radiografie toracică
Câte tipuri de histerectomie există?
Histerectomie totală: o histerectomie totală îndepărtează tot uterul, inclusiv colul uterin. Ovarele și trompele uterine pot fi îndepărtate sau nu. Acesta este cel mai frecvent tip de histerectomie.
Histerectomie parțială: o histerectomie parțială, numită și subtotală sau supracervicală, îndepărtează doar partea superioară a uterului. Colul uterin este lăsat pe loc. Ovarele pot fi eliminate sau nu.
Histerectomie radicală: o histerectomie radicală îndepărtează tot uterul, colul uterin, țesutul de pe ambele părți ale colului uterin și partea superioară a vaginului. O histerectomie radicală este folosită cel mai adesea pentru a trata anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. Trompele uterine și ovarele pot fi îndepărtate sau nu.
Îndepărtarea sau menținerea ovarele în timpul histerectomiei, poate depinde de motivul histerectomiei. Ovarele pot fi îndepărtate în timpul histerectomiei pentru a reduce riscul de cancer ovarian. Cu toate acestea, femeile care nu au trecut încă prin menopauză pierd și protecția estrogenului împotriva afecțiunilor precum bolile de inimă și osteoporoza.
Studii recente sugerează că îndepărtarea numai a trompelor, dar păstrarea ovarelor poate ajuta la scăderea riscului pentru cel mai frecvent tip de cancer ovarian, despre care se crede că începe în trompele uterine.
Efectuarea histerectomiei duce la instalarea menopauzei?
Toate femeile care au efectuat o histerectomie nu vor mai avea menstruația. Dacă pacienta întâmpină și alte simptome de menopauză după o histerectomie înseamnă că medicul a îndepărtat și ovarele în timpul intervenției chirurgicale.
Dacă pacienta își păstreaza ovarele în timpul histerectomiei, nu ar trebui să apară alte simptome de menopauză imediată. Dar este posibil ca apariția simptomelor specifice menopauzei să apară cu câțiva ani mai devreme de vârsta medie pentru menopauză (52 de ani).
Pentru că uterul este îndepărtat, pacientele nu vor mai avea menstruație și nu vor mai putea rămâne însărcinate. Dar ovarele ar putea produce în continuare hormoni, așa că s-ar putea să nu existe alte semne de menopauză. Este posibil să apară bufeuri, un simptom al menopauzei, deoarece operația poate să fi blocat fluxul de sânge către ovare. Acest lucru poate împiedica ovarele să elibereze estrogen.
Dacă ambele ovare sunt îndepărtate în timpul histerectomiei, menstruația nu va mai exista și este posibil să apară imediat alte simptome de menopauză. Deoarece nivelul de hormoni scade rapid în cazul extirpării ovarelor, simptomele pot fi mai puternice decât în cazul menopauzei naturale.
Întrebați-vă medicul despre modalitățile de a vă gestiona simptomele specifice menopauzei!
Tehnicile chirurgicale pentru executarea histerectomiei
În funcție de fiecare caz medical în parte, medicul chirurg ginecolog va putea recomanda o anumită tehnica de abordare a histerectomiei. În cadrul Centrului de Excelența în Chirurgie Ginecologică al spitalului Royal Hospital, echipa multidisciplinară de medici este pregătită să abordeze orice caz medical prin tehnici chirurgicale moderne, adecvate fiecărui caz în parte. În funcție de diagnostic și opțiunea pacientei, histerectomia poate fi efectuata prin mai multe modalități:
- histerectomie abdominală;
- histerectomie vaginală;
- histerectomie laparoscopică;
- histerectomie combinat vaginală asistată laparoscopic.
Histerectomia abdominală
Histerectomia abdominală este o operație deschisă efectuată printr-o incizie verticală sau orizontală, realizată de-a lungul abdomenului inferior, fiind des utilizată în special în cazul afecțiunilor benigne. Așadar, histerectomia abdominală este utilizată în cazuri precum : fibroame uterine mai mari de 20 cm; cancer uterin, cervical sau ovarian; tumoră ovariană ce nu poate fi diagnosticată prin ultrasunete (ecografie); cicatrici aderente la nivelul regiunii pelvine sau endometrioză severă. Histerectomia abdominală permite o mai buna vizibilitate asupra organelor pelvine și acces la zonele întinse de endometrioză, adenomioza și a zonelor cu aderențe, însă presupune o perioadă de spitalizare mai mare și o perioadă de timp de recuperare mai întinsă pentru pacientă.
Histerectomia vaginală
Histerectomia vaginală este o operație minim invazivă, care constă în îndepărtarea uterului prin vagin. La nivelul acestuia se efectuează o incizie mică prin care se introduce instrumentarul operator, fără a lăsa semne externe vizibile după operație. Histerectomia vaginală este recomandată în cazul fibroame uterine de dimensiuni în general reduse, a prolapsului vaginal și a sângerărilor vaginale anormale. Acest tip de abordare a histerectomiei presupune un timp mai scurt de recuperare și un grad mai scăzut al durerilor postoperatorii resimțite.
Histerectomia laparoscopică
Histerectomia laparoscopică este o operație minim invazivă care se efectuează cu ajutorul unui laparoscop (un tub subțire iluminat, cu o cameră care îi permite ginecologului să vadă imagini cu organele pelvine pe un ecran ) și a unor instrumente chirurgicale introduse prin 3-4 incizii mici în abdomen (0,5-1cm). Aceste incizii sunt dispuse la nivelul regiunii ombilicale și la nivelul flancurilor abdominale. Avantajele histerectomiei laparoscopice, în comparatie cu histerectomia abdominală, sunt : risc mai mic de apariție a complicațiilor post-operatorii; necesitatea unui timp mai redus de spitalizare (2-3 zile) și recuperare post-operatorie (2-3 săptămâni); durere și sângerare minimă și cicatrici mici la nivelul abdomenului;
Histerectomia vaginală asistată laparoscopic
Histerectomia vaginală asistată laparoscopic (LAVH) este o procedură chirurgicală modernă și sigură ce folosește un laparoscop pentru a ghida scoaterea uterului, trompelor uterine și a ovarelor prin vagin. Laparoscopul are funcția unui mic telescop. Indicațiile histerectomiei vaginale laparoscopic sunt stric în cazuri precum: fibroame uterine de dimensiuni mici și medii; la paciente care nu au născut niciodată; pentru îndepărtarea endometriozei sau a aderențelor (cicatricilor) limitate la nivelul uterului, a ovarelor sau a trompelor uterine. Ca și în cazul abordării laparosocopice, avantajele sunt net superioare abordului abdominal.
Care sunt riscurile histerectomiei?
În urma histerectomiei există riscul de apariție a unor complicații generale minore sau majore, deși în marea majoritate a cazurilor aceste complicații postoperatorii sunt extrem de rare:
- infecții;
- leziuni ale intestinelor, vezicii urinare, uretrelor și uretrei;
- slăbirea regiunii pelviene;
- uscăciune vaginală;
- pierderi mari de sânge;
- probleme cu urinarea sau incontinența urinară;
- formare de fistule (o comunicare între intestin, vezica urinară și vagin și/sau piele), care vor necesita o a doua intervenție pentru a fi rezolvate;
- scăderea bruscă a nivelului de estrogen ce crește riscul de apariție a osteoporozei (oase moi și fragile);
- după histerectomie sarcina nu mai este posibilă.
Perioada de recuperare postoperatorie depinde, în mare măsură de tipul de abordare a histerectomiei. Pacienta va evita efortul în primele 2 săptămâni și contactul sexual în primele 6 săptămâni, astfel încât procesul de vindecare să se desfășoare normal.
Ce alternative există pentru histerectomie?
Histerectomia este o intervenție chirurgicală majoră. Uneori, o histerectomie poate fi necesară din punct de vedere medical, cum ar fi în cazul sângerării abundente prelungite sau a anumitor tipuri de cancer. Dar, uneori, pacienta poate încerca mai întâi alte tratamente, bineînțeles la recomandarea medicului curant. Acestea pot include, în funcție de afecțiune:
Așteptare atentă, conștientă: medicul dumneavoastră vă poate recomanda să așteptați și să efectuați controale regulate pentru a observa evoluția în timp a afecțiunii ( de exemplu, dacă aveți fibrom uterin, acesta tinde să se micșoreze după menopauză).
Exerciții: pentru prolapsul uterin, puteți încerca exerciții Kegel (contractarea mușchilor planșeului pelvin). Exercițiile Kegel ajută la restabilirea tonusului mușchilor care mențin uterul pe loc.
Medicamente: medicul dumneavoastră vă poate recomanda administrarea de medicamente pentru a ajuta ameliorarea simptomatilogiei endometriozei.
Pesar vaginal (pentru prolaps uterin): Un pesar este un obiect de cauciuc sau plastic, asemănător cu o diafragmă folosită pentru protective anticoncepțională. Pesarul este introdus în vagin pentru a menține uterul pe loc.
Tratamente pentru micșorarea fibroamelor fără intervenție chirurgicală: aceste tratamente includ embolizarea arterei uterine (UAE) și ecografie focalizată ghidată de rezonanță magnetică. Odată ce alimentarea cu sânge este blocată, fibromul se micșorează și moare.
Intervenție chirurgicală conservatoare
Dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți alege să încercați o intervenție chirurgicală care implică tăieturi mai mici sau mai puține decât histerectomia. Tăieturile mai mici vă pot ajuta să vă vindecați mai repede, cu mai puține cicatrici.
În funcție de simptomele dumneavoastră, aceste opțiuni pot include:
- Chirurgie laparoscopică pentru tratarea endometriozei.
- Chirurgie pentru a ajuta la oprirea sângerărilor vaginale abundente sau pe termen lung.
Dilatarea și chiuretajul îndepărtează mucoasa uterului care se acumulează în fiecare lună înainte de menstruație. Adesea, se efectuează o histeroscopie în același timp, pentru a vedea interiorul cavității uterine și pentru a elimina, de asemenea, excrescențe necanceroase sau polipi din uter.
Ablația endometrială distruge în mod permanent mucoasa uterului. În funcție de dimensiunea și starea uterului, medicul dumneavoastră poate folosi instrumente care îngheață, încălzesc sau folosesc energia microundelor pentru a distruge mucoasa uterului. Această intervenție chirurgicală nu trebuie utilizată dacă doriți să rămâneți gravidă sau dacă ați trecut prin menopauză.
Chirurgie pentru îndepărtarea fibromului uterin fără îndepărtarea uterului: miomectomie. În funcție de localizarea fibromului dumneavoastră, miomectomia se poate efectua prin zona pelviană sau prin vagin și col uterin.
Chirurgie pentru micșorarea fibroamelor fără a îndepărta uterul: mioliză. Chirurgul încălzește fibroamele, ceea ce le face să se micșoreze și să moară. Mioliza se poate face laparoscopic (prin tăieturi foarte mici în zona pelviană).