Pneumologia este specialitate medicala care ce se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor de plamani, de bronhii, ale pleurei si ale mediastinului.

Consultul de pneumologie la Royal Hospital

Consultul de pneumologie este primul pas în diagnosticarea corectă a afecțiunii dumneavoastră. Acesta constă în parcurgerea mai multor pași, în vederea stabilirii posibilelor cauze ale bolii , a istoricului bolii și a posibilelor tratamente urmate.

  • Preconsultul – etapa de culegere a datelor privind starea de sănătate a pacientului presupune măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, calcularea indicelul de masă corporală și aplicarea de chestionare specifice specialității pneumologice.
  • Efectuarea anamnezei – completarea fișei pacientului cu date despre antecedentele heredo-colaterale și despre simptomatologia prezentă
  • Efectuarea examenului fizic general și interpretarea diverselor investigații specifice deja efectuate.
  • Prezentarea unui posibil diagnostic final / recomandarea de investigații, analize, tratamente suplimentare

Spirometria cu test bronhodilatator

Testul de bronhodilataţie se efectuează în urma unei spirometrii simple care a scos în evidentă o disfuncție respiratorie obstructivă. Se indică testul de bronhodilataţie imediat după efectuarea unui test pozitivat de provocare bronşică și în cazul monitorizării tratamentului bronhodilatator din astmul bronşic.

Se contraindică utilizarea acestui test în cazurile în care pacientul prezintă: tulburări de ritm cardiac, palpitații, dereglări hormonale tiroidiene, hipertensiune severă necontrolată, glaucom, hiperplazie benignă de prostată sau diabet zaharat necontrolat.

Somnologia

Somnologia este ramura medicală care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea problemelor de somn. Până în prezent au putut fi clasificate aproximativ 100 de tulburări ale somnului care pot avea o cauză neurologică.

Printre cele mai cunoscute afecțiuni studiate de somnologie sunt insomnia sau apneea. Investigațiile somnologice necesită competențe medicale ce acoperă diverse specializări: pneumologie, neurologie, cardiologie. Consultația de somnologie poate fi efectuată de medicul pneumolog cu competențe în somnologie.

Poligrafia cu titrare c-pap (continuous positive airway pressure)

Poligrafia cu titrare C-PAP (continuous positive airway pressure) –este folosită în cazul pacienților diagnosticați cu apnee în somn moderată/severă și presupune folosirea, pe timpul nopții, a unui aparat ce va introduce aer în căile nazale, cu presiune pozitivă la același nivel în inspir și în expir.

Procedura constă într-o noapte de investigație în care sunt conectate aparatul de diagnostic (poligraf) cu autoCPAP -ul. Rezultatul va fi interpretat de un medic cu competență în somnologie și pe baza acestuia se va elibera o prescripție medicală în care se va specifica tipul de aparat necesar , (AutoCPAP, BiPAP) și de asemenea presiunile sau intervalul de presiuni pe mască, necesare unui tratament corect.

Investigații pneumologie:

  • spirometria
  • somnografia
  • titrarea npap