Cancerul colorectal apare atunci când, la nivelul intestinului există o proliferare de celule, grupate sub formă de mănunchi (grupare cunoscută sub numele de polip, de regulă formațiune benignă), dar care au capacitatea de a se răspândi la alte organe din jur. Inițial, cancerul colorectal nu prezintă simptomatologie, însă, în timp, pot apărea sângerări rectale, modificări ale evacuărilor intestinale ( de exemplu , episoade prelungite de diaree), anemie, oboseală.

Cancerul intestinal

Ultimele studii științifice au identificat cancerul intestinal ( cunoscut și sub denumirea de cancer de colon, de rect sau colorectal) ca fiind al treilea cel mai frecvent tip de cancer și a doua cauză de deces prin cancer, la nivelul Uniunii Europene. Se estimează că aproximativ 1 persoană din 20 va dezvolta cancer colorectal în timpul vieții.

Royal hospital bucharest deschide campania de screening a cancerului colorectal , prin oferirea de 1000 de analize gratuite de testare a hemoragiilor oculte fecale, primul pas în depistarea modificărilor celulare la nivelul intestinului. Campania se adresează atât femeilor cât și bărbaților, cu vârstă peste 40 de ani.

 

Screeningul

Are drept scop depistarea precoce a cancerului colorectal , atunci când șansele de vindecare sunt favorabile, presupune parcurgerea a două etape:

1. Efectuarea testului care detectează existența sângelui în materiile fecale –testul hemoragiei oculte fecale .

Acest test de biochimie ajută la detectarea celor mai mici cantități de sânge din scaun, invizibile ochiului liber. Se poate efectua în intimitatea propriei case, colectarea probei de scaun fiind facilitată de existența unui kit de recoltare. Testul se efectuează în laborator, rezultatul fiind gata în 24 de ore. În cazul în care testul hemoragiei oculte fecale are un rezultat modificat, este recomandat să efectuați imediat o colonoscopie.

2. Efectuarea unei examinări a interiorului intestinului cu ajutorul colonoscopiei.

Colonoscopia este o procedura medicală , care, folosindu-se de un tub lung , flexibil și îngust , de o sursă de lumina și o lentilă mică pentru vizualizare, examinează interiorul intestinului și poate identifica modificări cauzate de cancer sau existența polipilor (excrescențe anormale la nivelul colonului, care se pot maligniza dacă nu sunt eliminate chirurgical).

Cu ajutorul colonoscopiei se poate vizualiza întreg intestinul gros, manevră fiind efectuată sub analgosedare ușoară. În cazul în care , în urmă colonoscopiei sunt depistați polipi, aceștia vor fi îndepărtați chirurgical, recomandându-se efectuarea colonoscopiilor de control, la intervale de timp regulate

Majoritatea programelor de screening al cancerului colorectal recomandă , atât femeilor cât și bărbaților, efectuarea celor două teste începând cu vârstă de 40 de ani, chiar și în lipsa simptomatologiei.

Având în vedere că acest tip de cancer are o dezvoltare lentă, iar 1 din 10 cazuri de cancer intestinal nu este depistat prin colonoscopie, medicii specialiști recomandă efectuarea testului de hemoragii oculte fecale în fiecare an și efectuarea la fiecare doi ani a colonoscopiei.

Echipa medicala Gastroenterologie