Colonoscopia este recomandată tuturor persoanelor cu vârstă peste 40 ani, în absența oricăror simptome, din cauza incidenței crescute a polipilor colonici în populație după această vârstă ca leziuni precursoare ale cancerului de colon.
Printre simptomele pe care pacienții le prezintă și pentru care primesc indicația de efectuare a unei colonoscopii se numără:
Tulburările de tranzit
Durerile abdominale
Anemia prin pierdere de fier
Pierderea de sânge prin scaun
Colonoscopia este o tehnică medicală utilizată în diagnosticarea următoarelor afecțiuni:
Hemoroizi interni – hemoroizi ce se găsesc în interiorul rectului;
Diverticuli colonici – dilatații saculare ale mucoasei peretelui intestinului gros;
Angiodisplazii – dilatații vasculare care pot produce sângerări;
Polipi colonici – excrescențe de țesut care apar la nivelul intestinului gros;
Tumori colonice;
Inflamații și ulcerații ale mucoasei rectului și colonului.
CÂND AI PROBLEME DE SĂNĂTATE
APELEZI LA CEI MAI BUNI DOCTORI
021.9095
Ce presupune colonoscopia?
Majoritatea pacienților se tem de efectuarea unei colonoscopii deoarece consideră că investigația este una dureroasă.
Colonoscopia este o procedură endoscopică utilizată pentru a vizualiza întreg colonul (intestinul gros) și ultimii centimetri ai ileonului (intestinul subțire), accesul făcându-se prin orificul anal. Medicul va folosi un tub cu o lungime de 130-160 cm, iar procedura va dura în medie 30-60 minute.
Colonul trebuie să fie perfect curat, pentru a permite un examen precis și realizarea manevrelor terapeutice necesare. Pentru acest lucru, va fi necesar un consum de laxative înaintea procedurii, pacientul trebuind să urmeze riguros toate instrucțiunile necesare pregătirii în prealabil a investigației.
Este recomandat să efectuați colonoscopia sub analgosedare.
Pacientul se așează în decubit lateral și i se va efectua anestezia. Medicul va efectua un tușeu rectal pentru a pregăti zona pentru introducerea tubului și a decela eventuale obstacole și apoi va insera tubul. Pe măsură ce tubul avansează se introduce aer pentru a se destinde colonul și a se vizualiza optim.
Dacă medicul consideră necesar, va preleva țesut (biopsie) sau va putea scoate polipii pentru a fi trimiși spre analiză în laborator. De asemenea, medicul va putea trata sângerarea de la nivelul colonului sau va putea efectua polipectomia, prin introducerea de instrumente ajutătoare prin colonoscop.
Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferențială de screening și prevenție a cancerului colorectal. Cancerul colorectal se dezvoltă aproape întotdeauna din leziuni precanceroase numite polipi care se formează la nivelul colonului sau rectului.
Testele screening pot evidenția polipii, astfel încât aceștia să fie rezecati înainte de a se transformă în cancer.
Cancerul colorectal în stadiu precoce poate fi de asemenea diagnosticat, tratat și vindecat complet. Așadar, colonoscopia rămâne metoda cea mai recomandată de screening pentru cancerul colo-rectal.
VEZI CAMPANIA DE SCREENING AL CANCERULUI COLORECTAL DESFĂȘURATĂ DE ROYAL HOSPITAL BUCHAREST
Pacienții care prezintă risc crescut pentru cancerul colo-rectal sunt persoanele:
Cu vârstă peste 40 ani
Cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi sau istoric familial de sindroame ereditare de cancer colorectal cum ar fi polipoza adenomatoasa familială (FAP) sau sindromul Lynch (cancer ereditar non-polipozic)
Pacienții cu boli inflamatorii intestinale (rectocolită ulcero-hemoragică sau boală Crohn)
Pacienții supraponderali sau obezi, inactivi, fumători sau consumatori la risc de alcool