- Ce este fibromul uterin și cum apare
- Cum diagnosticăm fibromul uterin
- Tipuri de fibrom uterin, localizare, simptomatologie
- Tratamentul chirurgical al fibromului uterin prin miomectomie
- Recuperarea post Miomectomie
- Fibromul uterin în sarcină
[highlight background=”#89000a” color=”#ffffff”]Doctor Cristian Jumuga[/highlight]
Deși aceste formațiuni în mod teoretic pot să apară la orice vârstă din momentul în care au început menstruațiile și până la momentul menopauzei, sigur frecvența cea mai mare a acestor formațiuni este la pacienta care a depășit vârsta de 30 și mai ales la pacienta care a depășit vârsta de 40 de ani.
Chiar dacă în procente mult mai mici aceste formațiuni pot să apară și la 20 de ani sau chiar și înainte de vârsta de 20 de ani. Chiar dacă aceste formațiuni pot să apară la vârste foarte tinere la paciente care nici măcar nu au apucat să se gândească la o sarcină dar să obțină o sarcină sau să nască.
Cu toate acestea cele mai multe dintre fibroamele uterine apar după vârsta de 30 și mai ales 40 de ani.
Localizare
Sigur, aceste formațiuni tumorale pot să aibă localizări diferite. Se pot localiza de cele mai multe ori la nivelul corpului uterin și mai rar la nivelul colului uterin.
Pot fi localizate în raport cu peretele uterului fie către centrul cavității uterine – spunem noi… denumim noi aceste fibroame a fi submucoase- reprezintă localizarea cea mai nefavorabilă, pentru că la dimensiuni destul de mici aceste fibroame pot fi hemoragice, adică se pot complica cu sângerări, cu pierderi de sânge la menstră sau în afara menstrelor, uneori foarte abundente.
De asemenea aceste fibroame localizate central distorsionează cel mai mult cavitatea uterină și interferă cel mai mult cu ideea de sarcină.
Sunt de asemenea fibroamele uterine localizate intramural, sunt fibroame care sunt practic localizate în plină grosime a peretelui uterin care nici nu deformează exteriorul uterului și nu deformează nici cavitatea uterină.
Sigur, acest lucru este valabil pentru fibroamele de mici dimensiuni, pentru că pe măsură ce ele cresc inevitabil vor avea evoluție către centru, adică către fibroame submucoase, sau către exterior către fibroame subseroase.
Și în sfârșit, localizarea exterioară -spunem noi că sunt fibroame subseroase- atunci când există un fibrom uterin (sigur cea mai favorabilă localizare este cea subseroasă) pentru că dezvoltarea formațiunii tumorale se poate realiza uneori chiar la dimensiuni importante, în lipsa oricăror simptome.
Simptomatologie
Cât privește simptomatologia este extrem de variată. Majoritatea fibroamelor uterine cel puțin la o dimensiune de bun simț, adică la o dimensiune de 2-3-4 cm și în condițiile în care aceste fibrom sau acestei fibroame sunt localizate către exterior, către subseros, de regulă acestea sunt asimptomatice, iar pacientele află cu surprindere (cu ocazia unui unei evaluări de rutină și de regulă cu ocazia unei ecografii) că prezintă la nivel uterin o formațiune sau mai multe formațiuni de acest fel.
Atunci când fibroamele sunt voluminoase sau când fibroamele sunt localizate submucos către centrul cavității uterine, ele devin și simptomatice.
Cel mai frecvent simptom este sângerare anormală manifestată prin menstră abundentă, menstră prelungită, sau sângerări în afara menstruației.
[interscroller_banner_mobile bannerid=”2″]
Sunt posibile și alte simptome.
Sigur, atunci când fibroamele sunt voluminoase și generează fenomene compresive la nivelul vezicii urinare, la nivelul ureterelor, la nivelul rectului, chiar la nivelul vaselor iliace, pot să apară:
tulburări de vecinătate, traduse prin tulburări de tranzit intestinal;
tulburări micționale;
tulburări compresive la nivelul vaselor membrelor pelvine, favorizând tromboze venoase pe membrele pelvine.
Sigur că fibromul poate genera o serie de complicații în relație cu sarcina, poate fi cauză de infertilitate, poate fi cauză de pierdere a sarcinii, adică de avort, poate fi cauză de naștere prematură, poate fi cauză de dureri importante în timpul sarcinii prin creștere rapidă și prin necroză
Bună ziua!Si eu am fost diagnosticat cu fibrom intracavitar,toți imi spun sa fac histeroscopie totală….am aflat si de miomectomie…dar din pacate numai in spitalele private unde costurile sunt enorme pe care nu mi le permit….degeaba plătim zeci de milioane asigurări.Va urmăresc toate articolele…sunteti minunați…dar financiar….nu-mi permit…decat sa citesc….asa ca fibromul ramane acolo….Dumnezeu are grija de mine.Cu respect…imi cer scuze daca am supărat cu ceva..
V-ati inscris in campania sociala Royal Hospital?
https://www.royalhospital.ro/o-femeie-sanatoasa-pentru-o-familie-mai-fericita
Buna ziua,
Am fost diagnosticata cu fibrom de aprox 1 cm, de mai multi ani, nu m-a deranjat pana acum. In zona mai am o cusatura cu capse din titan, de la o colotomie segmentara (mi s-au extirpat acum 8 ani, cam 10 cm de colon, la capatul sigmoidului, din cauza unui endometriom de 6 cm (probabil congenital). De vreo doi ani am urinări destul de frecvente și la alergat si stranut simt ca scap cateva picaturi de urina. Asa ca am facut examene imagistice, nu reiese nimic patologic nici la vezica, nici la ovare, nici uter/anexe. Credeti ca poate fi de la acel fibrom? Sau pot fi aderente, hernie, care nu se vad la RMN ori un nou endometriom? Nu stiu ce sa mai cred, ginecologul mi-a spus ca nu se vede nimic, urologul la fel si totusi la menstruatie simt cel mai pregnant ca ceva ”ma tine ” in zona pelvina, cumva intre ovar si uter. Ce ma sfatuiti sa fac? Am 44 de ani, fara nasteri sau avorturi, nu sunt supraponderala. Multumesc cu stima!