Tipuri de fibrom uterin, localizare, simptomatologie

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum
  1. Ce este fibromul uterin și cum apare
  2. Cum diagnosticăm fibromul uterin
  3. Tipuri de fibrom uterin, localizare, simptomatologie
  4. Tratamentul chirurgical al fibromului uterin prin miomectomie
  5. Recuperarea post Miomectomie
  6. Fibromul uterin în sarcină

Doctor Cristian Jumuga

Diferite tipuri de fibrom uterin pot să apară la orice vârstă, din momentul în care au început menstruațiile și până la momentul menopauzei, frecvența cea mai mare a acestor formațiuni este la pacienta care a depășit vârsta de 30 și mai ales la pacienta care a depășit vârsta de 40 de ani.

Chiar dacă în procente mult mai mici, aceste formațiuni pot să apară și la 20 de ani sau chiar și înainte de vârsta de 20 de ani.

Cu toate acestea cele mai multe dintre tipurile de fibroamele uterine apar după vârsta de 30 și mai ales 40 de ani.

Localizare

Aceste formațiuni tumorale pot să aibă localizări diferite. Se pot localiza de cele mai multe ori la nivelul corpului uterin și mai rar la nivelul colului uterin.

Pot fi localizate în raport cu peretele uterului fie către centrul cavității uterine ( fibroame submucoase) și reprezintă localizarea cea mai nefavorabilă, pentru că la dimensiuni destul de mici, aceste fibroame pot fi hemoragice, adică se pot complica cu sângerări, cu pierderi de sânge la menstră sau în afara menstrelor, uneori foarte abundente.

De asemenea aceste fibroame localizate central distorsionează cel mai mult cavitatea uterină și interferă cel mai mult cu ideea de sarcină.

Sunt de asemenea fibroamele uterine localizate intramural, sunt fibroame care sunt practic localizate în plină grosime a peretelui uterin care nici nu deformează exteriorul uterului și nu deformează nici cavitatea uterină.
Acest lucru este valabil pentru fibroamele de mici dimensiuni, pentru că pe măsură ce ele cresc, inevitabil, vor avea evoluție către centru, adică către fibroame submucoase, sau către exterior către un fibrom subseros.

Localizarea exterioară (fibrom subseros) atunci când există un fibrom uterin (sigur cea mai favorabilă localizare este cea subseroasă) pentru că dezvoltarea formațiunii tumorale se poate realiza uneori chiar la dimensiuni importante, în lipsa oricăror simptome.

Simptomatologie tipuri de fibrom uterin

Cât privește simptomatologia, aceasta este extrem de variată. Majoritatea fibroamelor uterine cel puțin la o dimensiune de 2-3-4 cm și în condițiile în care aceste fibroame sunt localizate către exterior (fibrom subseros) de regulă acestea sunt asimptomatice, iar pacientele află cu surprindere (cu ocazia unui unei evaluări de rutină și de regulă cu ocazia unei ecografii) că prezintă la nivel uterin o formațiune sau mai multe formațiuni de acest fel.

Atunci când fibroamele sunt voluminoase sau când fibroamele sunt localizate submucos către centrul cavității uterine, ele devin și simptomatice.
Cel mai frecvent simptom este sângerare anormală manifestată prin menstră abundentă, menstră prelungită, sau sângerări în afara menstruației.

Sunt posibile și alte simptome.

Sigur, atunci când fibroamele sunt voluminoase și generează fenomene compresive la nivelul vezicii urinare, la nivelul ureterelor, la nivelul rectului, chiar la nivelul vaselor iliace, pot să apară:

  • tulburări de vecinătate, traduse prin tulburări de tranzit intestinal;
  • tulburări micționale;
  • tulburări compresive la nivelul vaselor membrelor pelvine, favorizând tromboze venoase pe membrele pelvine.

Fibromul poate genera o serie de complicații în relație cu sarcina, poate fi cauză de infertilitate, poate fi cauză de pierdere a sarcinii, adică de avort, poate fi cauză de naștere prematură, poate fi cauză de dureri importante în timpul sarcinii prin creștere rapidă și prin necroză.