Interventia chirurgicala bariatrica inel gastric sau gastric banding este cea mai cunoscuta si mai raspandita metoda restrictiva.

DESPRE APLICAREA INELULUI GASTRIC

Această intervenție bariatrica se realizează pe cale laparoscopică și presupune, mai exact, montarea unui inel gastric de silicon, reglabil, care va împărți stomacul în două porțiuni inegale: prima porțiune va fi mai mică și va comunica printr-un canal (atât cât va permite inelul) cu restul stomacului. Rolul primordial al inelului este de a strangula stomacul, trecerea alimentelor fiind mult limitată de acest lucru. Pe măsura ritmului impus de scăderea în greutate a pacientului, se vor efectua și ajustările inelului gastric astfel încât scăderea în greutate să se mențină , prima dintre ajustări fiind efectuată la 2 luni de la operație.

Tratamentul chirurgical al obezitatii nu duce doar la scaderea in greutate, ci are si un impact pozitiv asupra starii de sanatate, ducand la ameliorarea si chiar vindecarea unor boli cronice

AVANTAJELE APLICĂRII INELULUI GASTRIC

  • este o intervenție chirurgicală ce nu presupune secționarea stomacului;
  • este o tehnică reversibilă deoarece inelul gastric poate fi îndepărtat cu ușurință, dimensiunea stomacului revenind la formă inițială dupăce inelul a fost scos;
  • intervenția chirurgicală este abordată laparoscopic, ceea ce face ca recuperarea să fie rapidă și ușoară;

ALTE AVANTAJE ALE APLICĂRII INELULUI GASTRIC

  • spitalizarea durează maxim 24 ore;
  • durerile postoperatorii sunt limitate;
  • recuperarea este rapidă, fără cicatrici;
  • după intervenţie nu va fi necesar consumul de suplimente cu minerale sau vitamine;
  • după intervenţie, se vor reduce riscurile bolilor asociate obezităţii (afecţiuni cardio-vasculare, modificările funcţiei respiratorii, diabetul zaharat, insuficienţa venoasă cronică, afecţiunile aparatului locomotor, deficienţe ale echilibrului hormonal).

REDUCEREA OBEZITĂȚII îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții

Înaintea acestei intervenții este necesară o evaluare complexă ce implică efectuarea de analize de sânge, examene de imagistică medicală, consultație chirurgicală și preanestezică, consultație cardiologică, toate aceste investigații putând fi efectuate într-o singură zi.

Inelul gastric este un dispozitiv din silicon, care este plasat în jurul zonei superioare a stomacului, printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică, minim invazivă , având drept scop ameliorarea obezității. Perioada post-operatorie mică (2 zile), face că această opțiune să fie una mai rapidă și mai confortabilă, spre deosebire de o intervenție chirurgicală clasică.

Alimentele vor ajunge, în prima faza, la nivelul rezervorului superior (partea mai mică de stomac rămasă după montarea inelului) , urmând că, apoi, să treacă ȋn rezervorul inferior, totul petrecându-se ȋntr-un ritm lent.

Metoda montării laparoscopice a inelului gastric are capacitatea de a scădea excesul ponderal cu circa 50% ȋn primii 3 ani de la efectuarea operaţiei, greutatea putând, apoi, fi menţinută pentru ȋntreagă viaţă

În primele 2-3 zile după operaţie, condusul este strict interzis, existând riscul că această activitate să fie mai puţin confortabilă pentru următoarele 10 zile după intervenţie.

Efectuarea unor activităţi fizice regulate este un lucru extrem de important, ȋncepand cu câteva plimbări care apoi vor continuă cu exerciţii de o complexitate progresivă.

Dieta, în primele 2 săptămâni de la operație, va fi una restrictivă, astfel încât stomacul să se adapteze noii alimentații.

Atenția la dietă va presupune consumul a 6 mese zilnice, regulate, conform indicațiilor medicului curant și a nutritionistului.

Slăbirea se va prezența sub formă unui proces gradual, scopul montării inelului gastric fiind de pierdere treptată în greutate, astfel încât să nu existe riscuri majore pentru starea de sănătate a pacientului.

Colaborarea medic curant – pacient este esențială pentru că slăbirea să se desfășoare eficient și corect.