Chirurgie bariatrică

Slăbești sigur și sănătos

 Chirurgia bariatrică (chirurgia obezitații) reprezintă ansamblul de proceduri chirurgicale, efectuate la nivel gastro-intestinal, menite să determine o scădere în greutate la pacienții cu obezitate extremă.

Echipa medicală de elită

O echipă medicală completă, multidisciplinară și supraspecializată în chirugia bariatrica este dedicată sănătății dumneavoastră. Dispunem de aparatură medicală modernă și de ultimă generație, în timp ce experiența vastă a echipei noastre multidisciplinare garantează calitatea intervențiilor chirurgicale.

Abordăm această problemă complexă cu profesionalism și empatie, având în vedere nevoile individuale ale fiecărui pacient.

Experiența medicilor este dublată de sălile de operație dotate cu echipamente performante de ultimă generație, în care se pot efectua cu usurință intervenții minim invazize, precise și eficiente, minimizând riscurile și perioada de recuperare.

Cui se adresează chirurgia bariatrică

Se adresează atat pacienților cu IMC mai mare de 40 kg/m2, dar și pacienților cu IMC peste 35 kg/m2 pentru obezitatea asociata cu alte afectiuni.

Patologiile asociate pacientilor supraponderali

 • Diabetul de tip II,
 • Sfecțiuni cardiovasculare,
 • Sindromul de apnee în somn,
 • Steatoză hepatică non-alcoolică,
 • Afecțiuni respiratorii severe,
 • Afecțiuni osteo-articulare.

La IMC intre 30 si 35 chirurgia obezitatii poate fi indicata in prezenta diabetului zaharat de tip 2 necontrolat prin metode conventionale ( dieta, tratament medicamentos) si a afectiunilor osteo-articulare ce necesita o scadere in greutate rapida

După intervențiile bariatrice, pierderea excesului ponderal poate ajunge la 80-100%, în funcție de procedeul chirurgical ales și de respectarea indicațiilor postoperatorii de către pacienți.

Tratamentul chirurgical al obezitații nu duce doar la scăderea în greutate, ci are și un impact pozitiv asupra stării de sănătate, ducând la ameliorarea și chiar vindecarea bolilor cronice asociate.

De ce să alegi tratamentul chirurgical pentru obezitate?

 1. Obții o scădere în greutate până la greutatea normală raportată la înalțime;
 2. Ameliorează funcția respiratorie și duce la dispariția apneei in somn;
 3. Îmbunătățește funcționarea ficatului: 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică (ficat încarcat/gras), ajung să aibă un ficat normal după gastric-sleeve sau by-pass gastric;
 4. Vindecă diabetul zaharat de tip II la 80% dintre pacienții operați;
 5. Îmbunătățește funcția cardiacă prin reducerea grăsimilor din sânge și scăderea, până la normalizarea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral;
 6. Ameliorează afecțiunile osteo-articulare și îmbunătățește funcția renală.

Tipuri de proceduri

Gastric Sleeve

Operația de micșorare a stomacului mai este cunoscută și drept gastric sleeve, sau gastrectomie longitudinală. Acest tip de chirurgie bariatrică este destinat pacienților cu obezitate, care doresc să scape de excesul ponderal care le pune în pericol sănătatea și viața. CITEȘTE MAI MULT

Inel Gastric

Această intervenție bariatrica se realizează pe cale laparoscopică și presupune, mai exact, montarea unui inel gastric de silicon, reglabil, care va împărți stomacul în două porțiuni inegale. CITEȘTE MAI MULT

Gastric By-Pass

Este o intervenție mixta, restrictiva si malabsorbtiva, în care se redirecționează fluxul digestiv, restricționand cantitatea de alimente pe care le reține stomacul.

Balon Gastric

Plasarea balonului intragastric este o procedură  non-chirugicală de slăbire care implică plasarea unui balon de silicon umplut cu soluție salină în stomac.

 Reducerea obezității îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții.

Programează o consultație acum – 021 9095

Ce trebuie să știi înainte de intervenția chirurgicală bariatrică?

Pregătirea preoperatorie implică atât o componentă fizică (dietă, activitate fizică, renunțat la fumat etc.), precum și una psihică. Aceste intervenții care presupun schimbarea stilului de viață și a comportamentului pe termen lung necesita asistenta psihologica   6 luni preoperator si o perioada variabila, de ordinul anilor,  postoperator.

1. Trebuie consultat un medic nutiționist

Obiceiurile alimentare sănătoase sunt cheia pentru ca operația de slăbire să funcționeze. Întâlnirea cu un medic nutriționist vă oferă oportunitatea de a afla despre modificările de dieta necesare pe care va trebui să le faceți atât înainte, cât și după operație. Acestea includ consumul de porții mai mici, mestecarea completă a alimentelor, menținerea unei hidratari adecvate și urmărirea aportului zilnic de calorii.

De asemenea, probabil va fi necesar să luați vitamine și suplimente pentru a vă asigura că nevoile dumneavoastră nutriționale sunt îndeplinite.

2. Plan de slăbire și faceți exerciții fizice.

Înainte de operația de micșorare stomac Echipa de Chirurgie Bariatrică Royal Hospital, îți va indica obiectivele de scădere în greutate și îți va realiza un plan personalizat pe care trebuie să-l urmezi cu strictețe, pentru a le atinge.  Având un plan documentat și personalizat de către medicii Royal Hospital, aveți mai multe șanse de a reuși.

Alături de ajustarea dietei, una dintre cele mai importante componente ale planului tău vor fi exercițiile fizice regulate. Exercițiul regulat este foarte important pentru o intervenție chirurgicală de succes și trebuie început înainte de operație.

3. Evaluare psihologică

Pacienții care decid să apeleze la chirurgie bariatrică trebuie să facă schimbări semnificative în stilul de viață pentru a-și atinge și menține obiectivele de slăbire. Pierderea în greutate după operație poate aduce schimbări în viața socială, în relațiile și emoțiile lor. Consilierea psihologica va va ajuta sa faceti fata acestor provocari.

4. Evaluarea pre-operatorie

Înainte de operație Echipa Medicala Multidisciplinara Royal Hospital vă poate completa un plan de investigatii necesar pentru evaluarea clinica, biologica si a statusului nutritional. Acest plan incepe cu un set de analize stanndardizat care este urmat de ecografie abdominala, endoscopie digestiva, radiografie pulmonara, consult pneumologic, cardiologic si, dupa caz, diabetologic sau endocrinologic. Se va face de asemenea o reevaluare psihologica. In situatia in care sunt depistate afectiuni severe cardiace si respiratorii pot fi necesare explorari suplimenare.

5. Consultul pre-anestezic

Operația de slăbire se efectuează sub anestezie generală. Toate investigațiile menționate mai sus vor ajuta medicul anestezist să realizeze planul personalizat și corect pentru dvs.

6. Contraindicații operatorii

În ciuda rezultatelor spectaculoase, atât din punct de vedere estetic, cât și medical, există și pacienți care prezintă contraindicații operatorii pentru operația de micsorare stomac. Printre acestea se numără:

 • afecțiunile psihice și cognitive severe (care limitează capacitatea pacientului de a respecta și a înțelege modificările stilului de viată și a regimului postoperator),
 • dependența de alcool si droguri,
 • afecțiunile cardiace și hepatice severe (insuficienta cardiaca severa, ciroza hepatica) ce cresc semnificativ riscul operator.

Bazează-te pe echipa de chirurgie bariatrică multidisciplinară Royal Hospital

Contactează-ne acum 021 9095

Ce presupune recuperarea post-operatorie?

Intervenția se realizează pe cale laparoscopică, sub anestezie generală, pacientul rămânând internat trei nopți, fiindu-i monitorizată în permanență starea de sănătate. (adaptarea la noul stil de viață) si reluarea alimentatiei lichidiene.
La externare, pacientul va primi toate indicațiile de îngrijiri postoperatorii, precum medicația antitrombotică și anti secretoare, dar și indicații de dietă strictă, elaborate împreună cu medicul nutriționist.

Dieta postoperatorie este împărțită în etape, astfel:

 • În prima lună postoperator pacientul va consuma numai lichide clare.
 • În a doua lună dieta este tot lichidiană, dar lichidele devin mai consistente în conținut proteic. ,fiind introduse supele crema, iaurtul, sucurile de fructe.
 • În luna a treia după operație pacientul va consuma alimente blenduite, pasate în 3-4 mese de cca 60 ml.
 • După trei luni  nu mai există restricții de consistență, putându-se  consuma orice aliment, cu condiția să fie în cantități mici și bine mestecate.
 • Lichidele carbogazoase și dulciurile  sunt interzise în perioada postoperatorie pe o perioadă de cel puțin 2 ani

Reluarea activităților cotidiene și reinserția socială se fac rapid. Operație efectuată laparoscopic.

 • Activitățile fizice și sportive moderate sunt premise, evitându-se  timp de 1 luna cele care suprasolicită musculature abdominală.
 • Monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale, a temperaturii și a pulsului in primele 10 zile de la operatie este necesară pentru a surprinde precoce apariția unor complicații.
 • Reevaluarea și controlul postoperator se fac la 1, 3, 6, 12 luni de la operație.
 • Sarcina este recomandată după 18 luni de la operație.

Echipa medical multidisciplinară chirurgie bariatrică

DR. ȘERBAN VASILE

Mai multe detalii

PROF. DR. ION DINA

Mai multe detalii

DR. DIANA TOMA

Mai multe detalii

DR GEORGETA CLAUDIA IACOBESCU

Mai multe detalii

COL. DR. VASILE GREERE

Mai multe detalii

DR. MARIA FLOREA

Mai multe detalii

DR. OANA-MĂDĂLINA BASTON

Mai multe detalii

DR. NEACȘU ANDRA-GEORGIANA

Mai multe detalii