Mastectomie tip Madden cu excizia ganglionului limfatic santinelă

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Cristian Jumuga

Urmează să intervenim chirurgical, la o pacientă în vârstă de 44 de ani diagnosticată prin puncție biopsie cu cancer mamar.

Este o formațiune tumorală T2, o formatiune relativ mare, localizată în cadranul superior extern. S-a realizat puncție biopsie mamară, s-a realizat examen  imunohistochimic, s-a realizat evaluare imagistică completă, inclusiv cu tomografie computerizată – torace, abdomen, pelvis, inclusiv cu Pet CT.

Examenul clinic ecografic, dar și restul examinărilor care s-au efectuat, inclusiv PET-CT-ul, relevă ganglioni limfatici axilari cu morfologie normală. Cu toate astea, așa cum spuneam, este nevoie să stabilim cu precizie dacă ganglionii limfatici axilari sunt sau nu sunt sănătoși și noi vom apela la tehnica ganglionilor limfatici santinelă.

Așa cum spuneam, aceasta este sonda gamma de care ne folosim pentru a pre-identifica ganglionul limfatic santinelă și se aude semnalul sondei. Noi am identificat, practic, la nivel axilar, ganglionul limfatic, se vede foarte bine si verificăm că acesta este prin intensitatea semnalului sonor. Îl vom exciza, îl vom trimite la anatomie patologică la examenul extemporaneu și așteptăm răspunsul anatomopatologiei.

În cazul de față fiind o tumoră totuși mare, care nu se pretează la o intervenție chirurgicală conservatoare, am decis că vom efectua o mastectomie tip Madden cu excizia ganglionului limfatic santinelă.