2024-07-19
Tiroidectomie totală
Tiroidectomia totală este o intervenție chirurgicală în care întreaga glandă tiroidă este îndepărtată.
Aceasta procedură este utilizată pentru tratarea diferitelor afecțiuni tiroidiene, inclusiv cancerul tiroidian, nodulii tiroidieni benigni dar mari, hiperfuncția tiroidiană (hipertiroidism) și alte afecțiuni tiroidiene care nu pot fi gestionate eficient prin alte mijloace.
Indicații
Cancerul tiroidian: Atunci când este diagnosticat un cancer tiroidian, în special în cazurile de carcinom papilar sau folicular.
Noduli tiroidieni mari: Noduli benigni care cauzează simptome prin compresiune sau estetic.
Hipertiroidism: Afecțiuni precum boala Graves care nu răspund la tratamente medicale sau iod radioactiv.
Tiroidită: Unele cazuri de tiroidită, cum ar fi tiroidita Hashimoto avansată.
Vezi video cu tiroidectomia totală din sala de operație.
Click aici
Dr. Roxana Boanță
Astăzi la Royal Hospital am intervenit chirurgical la o pacientă de 45 de ani. Doamna se știa de mai multă vreme cu o gușă polinodulară, însă la ultimul control, unul dintre noduli și-a modificat caracteristicile ecografice, motiv pentru care a fost nevoie să facem încă un pas în investigații și anume o puncție aspirativă.
Rezultatul de la puncție ne-a crescut suspiciunea că ar putea să se dezvolte un cancer la nivelul acelui nodul, motiv pentru care am decis împreună cu pacienta că este momentul pentru tratamentul chirurgical.
Datorită faptului că pacienta noastră avea noduli pe ambii lobi tiroidieni, am efectuat intervenția care se numește tiroidectomie total, adică am scos toată glanda tiroidă a doamnei, am trimis-o pentru examen histopatologic și vom avea un rezultat cât de curând.
După această intervenție, datorită faptului că nu va mai avea tiroidă care să producă hormonii tiroidieni de care organismul are atât de multă nevoie pentru a funcționa normal, pacienta va lua substituție hormonală în fiecare zi, tot restul vieții sale. După operație, pacientul va rămâne în spital un interval de timp de 24 sau 48 de ori.
Din fericire, recuperarea postoperatorii este una rapidă, toată lumea reușind în cel mai scurt timp să își reia activitățile obișnuite. Pacienta se va reîntâlni cu mine la 14 zile postoperator pentru a suprima firul de sutură. Ulterior, ne mai întâlnim la o lună de la operație atunci când voi efectua controlul postoperator să văd aspectul cicatricii, starea pacientului, dar și vom avea rezultatul de la anatomie patologică pe care îl vom putea discuta.