Excelență în chirurgia sânului

Echipa medicală supraspecializată

Modificarea formei sânilor 

 

Modificarea formei sânilor poate include diverse aspecte normale și posibile semnale de alarmă pentru condiții medicale, cum ar fi cancerul mamar. Iată o descriere generală:

Variații Normale

Variațiile normale ale sânilor, cum ar fi diferențele de mărime, formă și simetrie, sunt comune și nepericuloase. Factori precum ciclul menstrual, sarcina, alăptarea și îmbătrânirea pot influența aspectul sânilor. Recunoașterea aspectului normal al sânilor este crucială pentru a identifica orice schimbări neobișnuite.

 • Diferențe între sâni: Este foarte comun ca sânii să difere unul de celălalt în ceea ce privește forma și mărimea.
 • Schimbări legate de ciclul de viață: Forma și mărimea sânilor unei femei pot varia în diferite etape ale vieții sale, influențate de schimbările hormonale.
 • Aceste schimbări pot apărea în timpul:
   • Ciclului menstrual: Sânii pot deveni mai sensibili și pot părea ușor mai mari sau mai plini înainte de perioada menstruală datorită fluctuațiilor hormonale.
   • Sarcinii: În timpul sarcinii, sânii se pot mări semnificativ ca pregătire pentru alăptare, datorită creșterii nivelului de estrogen și progesteron.
   • Alăptării: Alăptarea poate schimba temporar forma și mărimea sânilor, deoarece producția de lapte îi poate face să se mărească și să se simtă mai plini.
   • Îmbătrânirea: Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, sânii pot pierde din țesutul lor glandular și grăsime, ceea ce poate duce la o schimbare în forma și fermitatea lor.

Cancerul de Sân

Pe de altă parte, cancerul de sân se poate manifesta prin semne specifice: modificări bruște în dimensiune sau formă, noduli, schimbări ale pielii sau mamelonului. Detectarea timpurie, prin autoexaminare lunară și controale medicale anuale, este vitală pentru un tratament eficient.

 • Schimbări Subite: Orice schimbare bruscă în forma sau mărimea sânilor care nu este legată de ciclul menstrual necesită o investigație medicală. Aceasta poate include:
   • Noduli sau zone îngroșate care se simt diferit de restul sânului.
   • Schimbări în aspectul pielii de pe sâni, cum ar fi coaja de portocală, înroșirea sau scămoșarea.
   • Modificări ale formei sau poziției mamelonului, inclusiv retracția sau scurgerea neobișnuită.

Pentru a evalua aceste schimbări, medicii pot recomanda un test triplu, care include o examinare clinică a sânilor, imagistică prin mamografie sau ultrasunete și, dacă este necesar, o biopsie pentru a determina dacă există celule canceroase.

Este important pentru femei să cunoască variațiile normale ale sânilor lor, dar și să fie vigilente în observarea oricăror schimbări neobișnuite și să solicite sfatul medical atunci când este necesar.

Depistate în stadii incipiente, 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt vindecate!

Ecografia mamară este principala metodă de screening a cancerului de sân la femeile sub 40 de ani, ideală pentru un diagnostic precoce!

Programează-te pentru o ecografie mamară

Posibile cauze ale modificări sânilor

Modificările formei sânilor pot fi cauzate de o varietate de condiții benigne, adică necanceroase, dar unele dintre acestea pot crește riscul de a dezvolta cancer mamar. Iată cele mai frecvente cauze ale modificărilor formei sânilor:

 1. Lobuli măriți ai sânului
  • Aceștia pot forma un mic nodul rotund, fiind o variație normală sau rezultatul unor schimbări hormonale.
 1. Țesutul cicatricial
  • Poate forma un nodul dureros ca urmare a unei leziuni sau a unei intervenții chirurgicale. Cicatricile pot modifica forma sânului prin tragerea țesutului înconjurător.
 1. Chisturile mamare
  • Sunt saci plini cu lichid care se formează în sân. Chisturile pot fi palpabile și uneori dureroase, mai ales înainte de perioada menstruală.
 1. Necroza grăsoasă
  • Se referă la formarea unui nodul ferm și nedureros după o leziune sau operație. Este cauzată de moartea celulelor grase din sân, care pot forma o masă palpabilă.
 1. Fibroadenomul
  • Este o tumoare benignă solidă care se poate forma în sân. Adenoamele sunt de obicei rotunde, netede și se mișcă ușor sub piele când sunt palpare.
 1. Mastita
  • Este o infecție a țesutului mamar care apare de obicei în timpul alăptării, cauzată de un canal de lapte blocat. Simptomele includ roșeață, durere și umflături.
 1. Hiperplazia
  • Reprezintă creșterea anormală a celulelor în ductele sau lobulii sânilor. Deși nu este cancerosă, hiperplazia poate crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer mamar.

Momentul ideal pentru programare

Programează o consultație completă a sânului

Deși majoritatea acestor condiții sunt benigne și nu reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății, este important pentru femei să fie conștiente de orice schimbări ale sânilor și să consulte un medic pentru evaluare, mai ales dacă observă schimbări care nu dispar. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat al oricărei condiții benigne pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății sânilor.

Când ai probleme de sănătate
Apelezi la cei mai buni doctori

Programează-te
Supraspecializați în patologia sânului

Echipa medicală Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN
DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii
DR. CRISTIAN JUMUGA
DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii
DR. MIRELA VASILE
DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii
DR. GABRIELA JUMUGA
DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii
DR. GEORGE DIACONU
DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii