Potrivit societății române de cardiologie, boala cardiovasculară ucide mai mulți oameni decât toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut în rândul femeilor (55% din decese), decât în rândul bărbaților (43% din decese) și o mortalitate mai crescută în rândul pacienților cu o poziție economico-socială scăzută.

La Royal Hospital Bucharest, evaluarea sănătății inimii se efectuează cu ajutorul pachetului de sănătate cardiacă, care conține consultația cardiologică, ekg și ecografia cardiacă.

Consultația cardiologică

Consultaţia cardiologică include discuția cu medicul despre simptome, factori de risc cardiovascular, antecedente patologice personale sau familiale, apoi examinarea clinică, efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei (vi se amplasează pe torace și la nivelul antebrațelor și gleznelor electrozi care, conectați prin fire la electrocardiograf, vor înregistra activitatea electrică a inimii).

EKG

Electrocardiografia este o metodă neinvazită de monitorizare și înregistrare a semnalelor electrice ale inimii. Este, în prezent, parte esențială în evaluarea pacienților cu risc cardiovascular.

Inima produce mici impulsuri electrice care se răspândesc prin mușchiul ei pentru a produce contracțiile inimii. Aceste impulsuri pot fi detectate de aparatul EKG. Această procedură medicală este utilă în monitorizarea sănătății inimii și diagnosticarea bolilor cardiovasculare. O electrocardiogramă (EKG) este unul dintre cele mai simple și mai rapide teste utilizate pentru evaluarea inimii.

Ecocardiografia:

Ecografia cardiacă permite o apreciere sigură a morfologiei și funcției valvelor inimii (valvă mitrală, valvă aortică, valvă tricuspidă, valvă pulmonară). Metodă Doppler adăugată ecografiei bidimensionale, permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, făcând posibilă depistarea insuficiențelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri vitezele de circulație a sângelui sunt mult crescute).

Ecografia mai permite și aprecierea pericardului (a învelișului în care se găsește inima), cu depistarea foarte ușoară a eventualelor acumulări de lichid în sacul pericardic, echivalente, cel mai adesea, cu o inflamație a acestui sac.

Echipă medicală