O consultație efectuată la timp îți poate salva viața!

Retracția mamelonului și a pielii

 

Retracția mamelonului, cunoscută și sub denumirea de inversiunea mamelonului, mamelon invaginat sau mamelon ombilicat, se referă la situația în care vârful sânului se întoarce spre interior sau devine inversat. Această condiție poate rezulta din inflamație sau cicatrizare a țesutului din spatele mamelonului și poate fi cauzată de numeroase afecțiuni, nu doar de cancer. Simptomele cancerului mamar pot include și apariția unui nodul nou la sân, umflarea unei părți sau a întregului sân, iritații ale pielii sau aspectul de piele „ciupită”, durere la nivelul sânului sau mamelonului, secreții mamelonare în afara lactației, precum și roșeață, descuamare sau îngroșare a pielii mamelonului sau sânului, pe lângă retracția mamelonului.

În cazul cancerului mamar, retracția mamelonului apare atunci când tumora afectează canalul din spatele mamelonului, trăgându-l spre interior. Această situație trebuie raportată unui medic, în special atunci când este însoțită de alte simptome. Cu toate acestea, medicul nu poate diagnostica cancerul mamar doar prin observarea mamelonului. În prezența retracției mamelonului, medicii vor solicita adesea informații despre istoricul medical al pacientului, vor efectua un examen fizic complet și vor recomanda examene precum radiografii, mamografii, ecografii mamare, imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) a sânului sau o biopsie. Alte teste care pot fi necesare includ examenul secreției mamelonare, lavajul ductal și aspirația mamelonară, precum și aspirația cu ac fin (FNA).

 

Programează acum

un control al sânilor

Asigură-te că orice problemă este identificată și tratată într-un stadiu incipient

Programează acum

Care sunt cauzele retractiei mamare?

Retracția mamelonului poate fi o variație naturală a tipului de mamelon, ceea ce înseamnă că unele persoane se pot naște cu mameloane retractate. Totuși, această condiție se poate dezvolta și mai târziu în viață, având mai multe cauze, unele mai serioase decât altele.

Îmbătrânirea

Una dintre cauzele retracției mamelonului este îmbătrânirea. În timp, mameloanele pot deveni retractate într-un proces lent și gradat. Acesta este un proces benign, ceea ce înseamnă că poate fi nerelevant pentru cancer sau alte afecțiuni medicale.

Ectazia ductelor mamare

Ectazia ductală mamară este o altă cauză, o condiție necanceroasă care apare cel mai frecvent în perioada perimenopauzei. Aceasta este cauzată de un canal lactifer care se lărgește și se îngroașă, devenind astfel blocat și provocând acumularea de lichid în sân. Această condiție inflamatorie poate provoca, de asemenea, roșeață, sensibilitate și secreții mamelonare.

Boala Paget

Boala Paget a sânului este o afecțiune rară și cancerigenă care apare la nivelul mamelonului și areolei, fiind adesea însoțită de cancer ductal mamar. Simptomele bolii Paget a sânului pot imita eczema sau iritația pielii și includ piele uscată, descuamată, mâncărime, secreții și roșeață. De asemenea, poate fi simțit un nodul la nivelul sânului.

Cancer mamar

Retracția mamelonului poate fi, de asemenea, un simptom al tipurilor mai comune de cancer mamar, cum ar fi carcinomul. Acest simptom poate apărea atunci când malignitățile sunt suficient de mari pentru a fi observate la mamografie și simțite în timpul unui examen fizic. Este important să se înțeleagă că retracția mamelonului poate avea cauze diverse și nu indică întotdeauna o afecțiune gravă, dar orice schimbare observată la nivelul sânilor ar trebui evaluată de un specialist medical.

Cum identifici retracția pielii și a mamelonului

 

Un mamelon retractat se distinge prin faptul că se așază plat pe suprafața areolei, spre deosebire de mameloanele inversate care se trage spre interior. Mamelonul retractat nu apare erect în mod natural. Este important să observăm modul în care mamelonul se comportă în repaus și să identificăm dacă acesta se menține plat pe areolă, fără a se proemina sau a se întoarce spre interior. Această caracteristică îl face diferit de mamelonul normal sau inversat și poate fi un semnal important în identificarea anumitor condiții de sănătate.

 

 

Mamografie digitală 3D cu tomosinteză

Principala metodă de diagnosticare a cancerului de sân, la femeile cu vârste de peste 40 de ani.

O mamografie la timp îți poate salva viață

Când să apelați la doctor pentru retracția mameloanelor și a pielii

Retracția mameloanelor care este prezentă de la naștere sau cea care apare treptat în timp nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. Însă, dacă observați că mameloanele dumneavoastră apar brusc retractate sau inversate, este important să consultați un medic. Este esențial să rețineți că există multe cauze pentru acest simptom. Cu toate acestea, mameloanele retractate pot deveni erecte în urma stimulării manuale sau a factorilor de mediu, cum ar fi atingerea, suptul sau expunerea la frig. Această capacitate de a răspunde la stimulare este un aspect cheie în diferentierea lor de mameloanele permanent inversate sau alte anomalii mamare. Recunoașterea acestei caracteristici poate fi utilă atât pentru persoanele care observă modificări la nivelul propriilor mameloane, cât și pentru profesioniștii din domeniul medical care evaluează diverse condiții ale sânului.

Alte simptome ale mamelonului care pot necesita atenție medicală includ:

  • un nodul sau umflătura mamelonului;
  • durere sau disconfort;
  • încrețirea sau îngroșarea pielii;
  • iritație, scurgere sau roșeață;
  • secreție mamelonară.

 

Puteți alăpta cu un mamelon retractat?

Prezența acestei condiții nu înseamnă că nu puteți alăpta. Multe femei cu mameloane plate sau retractate reușesc să alăpteze cu succes.

Dacă întâmpinați dificultăți în alăptare, consultați pediatrul copilului sau un consultant de lactație. Un consultant de lactație vă poate ajuta să ajustați modul în care țineți bebelușul în timpul alăptării pentru a vedea dacă acest lucru îmbunătățește procesul de alăptare. De asemenea, acesta poate verifica dacă produceți lapte.

Pediatrul copilului dumneavoastră poate efectua un examen fizic al acestuia pentru a vedea dacă ia suficient în greutate și dacă există condiții subiacente care ar putea afecta alăptarea.

Cum se pune diagnosticul la retracția mamelonară?

Pentru a diagnostica retractia mamelonului, medicul dumneavoastră va începe prin a nota istoricul medical și va efectua un examen fizic al mameloanelor și sânilor. Această evaluare inițială este crucială pentru a identifica orice schimbări vizibile sau palpabile ale mamelonului și sânului. Medicul va căuta semne de retracție, deformare, secreții anormale, sau alte anomalii care ar putea sugera o problemă subiacentă. De asemenea, va lua în considerare orice simptome raportate, cum ar fi durerea sau sensibilitatea, care pot fi indicii importante în stabilirea cauzei retracției mamelonului.

În continuare, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi o mamografie diagnostică și o ecografie (sonogramă), pentru a obține imagini detaliate ale sânilor și mameloanelor. Aceste imagini sunt esențiale pentru a identifica orice structuri anormale, cum ar fi noduli sau alte schimbări la nivelul țesutului mamar, care nu pot fi detectate prin examenul fizic. În cazuri specifice, poate fi necesară și realizarea unei imagistici prin rezonanță magnetică (MRI) a sânului. MRI-ul oferă o imagine mai detaliată și poate fi deosebit de utilă în cazurile complicate sau atunci când alte metode de imagistică nu sunt concluzive.

Dacă există suspiciunea de cancer, medicul va efectua o biopsie mamară. Această procedură implică extragerea unei mostre de țesut din zona mamelonului sau areolei, care apoi este analizată microscopic. Acest test este esențial pentru a determina dacă celulele sunt maligne și pentru a stabili tipul exact de cancer, dacă este cazul. Rezultatele biopsiei pot oferi informații valoroase despre starea de sănătate a țesutului mamar și direcționează planul de tratament adecvat. În funcție de rezultate, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare sau poate îndruma pacientul către un specialist pentru tratamentul corespunzător.

Tratarea unui mamelon retractat

Mamelonul retractat care nu este cauzat de o afecțiune medicală nu necesită tratament. Cu toate acestea, din motive estetice, este posibil să doriți să modificati aspectul mameloanelor. Există soluții manuale precum Tehnica Hoffman, care implică exerciții de întindere manuală a mamelonului, precum și dispozitive de supt care pot oferi o soluție temporară. De asemenea, există tratamente chirurgicale care pot produce o soluție mai durabilă sau permanentă. Este important să nu încercați aceste tratamente fără a consulta mai întâi un medic, pentru a exclude orice condiții subiacente care ar putea necesita tratament.

Ectazia ductului mamar poate dispărea de la sine sau cu tratamente la domiciliu, cum ar fi compresele calde. În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a canalului afectat pentru a corecta această condiție. Odată rezolvată, mamelonul ar trebui să revină la forma sa normală.

Dacă aspectul mamelonului dumneavoastră a fost modificat de o afecțiune, cum ar fi cancerul, medicul poate discuta opțiunile de tratament estetic după ce cauza de bază a fost abordată. Tratamentul estetic poate include proceduri chirurgicale pentru reconstrucția mamelonului sau alte tehnici care vizează îmbunătățirea aspectului acestuia.

Ecografie cu sonoelastografie

ALEGE O ECOGRAFIE MAMARĂ SIGURĂ ȘI PRECISĂ
Programează-te
Echipa medicală Royal Hospital

Supraspecializați în patologia sânului

DR. IOAN STOIAN
DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii
DR. CRISTIAN JUMUGA
DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii
DR. MIRELA VASILE
DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii
DR. GABRIELA JUMUGA
DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii
DR. GEORGE DIACONU
DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii