Scorul BIRADS
Ca parte a controlului senologic anual, de rutină sau cu scopul urmăririi unor afecțiuni mamare în timp, o femeie va efectua, cu siguranță, o ecografie mamară însoțită de elastografie și, dacă are vârsta peste 40 de ani, și o mamografie.
Medicul specialist în imagistică medicală și în radiologie, va interpreta rezultatele, acordând fiecărui rezultat un scor BIRADS.

Ce este scorul BIRADS?
Scorul BIRADS ( “Breast Imaging Reporting and Database System”) este un sistem de evaluare pe care medicii specialiști îl folosesc după ce au rezultatul final al investigației mamare, fiindu-le de ajutor în comunicarea rezultatului și în determinarea conduitei următoare.
De subliniat este faptul că scorul BIRADS nu este un diagnostic.
Codul BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System) a fost introdus de Colegiul American de Radiologie (ACR), fiind gândit ca o modalitate eficientă de a raporta sănătatea sânilor, astfel încât fiecare rezultat să fie mai clar înțeles de orice specialist în sănătatea sânilor.
Orice rezultat obținut în urma unei ecografii mamare, mamografii sau unui RMN mamar trebuie să se încheie cu un rezultat scris pe care să apară în mod clar codul BI-RADS. Acesta poate avea următoarele valori:
Scor BIRADS 0
În cazul acestui scor, este probabil că imaginile obținute la mamografie să fi fost dificil de interpretat sau chiar imposibil, ceea ce va necesita evaluări suplimentare ( o ecografie mamară sau o altă mamografie), astfel încât medicul să poată oferi o interpretare a investigațiilor.
Scor BIRADS 1
Acest scor indică un rezultat negativ al investigațiilor, pacienta fiind consiliată să continue să efectueze regulat investigațiile de rutină, anual.
Scor BIRADS 2
Și acest scor indică faptul că mamografia ori ecografia mamară are rezultate normale, fără semne aparente de cancer, însă pot exista alte modificări la nivelul sânilor, precum chisturile benigne, care vor fi evaluate la următoarele controale de rutină.
Scor BIRADS 3
Un scor BIRADS 3 implică faptul că rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare sunt probabil normale, însă există un risc de 2% să fie vorba de cancer. Medicul specialist va recomanda un control de follow-up, peste 6 luni, pentru a se dovedi că rezultatele sunt cele ale unei formațiuni benigne (necanceroase). Apoi vor urma alte vizite regulate la medic pentru a ține sub observație situația și pentru a se asigura că anomaliile de la sân dispar.
Scor BIRADS 4
Acest scor indică o anomalie sau o descoperire ce prezintă suspiciuni, existând un risc de 20-35% de cancer. Pentru a confirma dacă este o masă malignă (canceroasă), medicul va trebui să efectueze o biopsie (puncție biopsie mamară ghidată ecografic), pentru a se analiza o mică mostră de țesut mamar în laboratorul anatomo-patologic. Rezultatul examenului histopatologic este singură modalitate de a primi un rezultat cert: este sau nu cancer.
Există 3 subcategorii ale codului BI-RADS 4, care sunt:
BIRADS 4A – există o suspiciune redusă de malignitate.
BIRADS 4B – există o suspiciune moderată de malignitate.
BIRADS 4C – există o mare suspiciune de malignitate.
Scor BIRADS 5
Un scor BIRADS 5 este utilizat în cazul în care există o suspiciune mare de cancer ( probabilitatea este de cel puțin 95% de a fi cancer mamar). Și în acest caz primul pas va fi efectuarea unei biopsii mamare.
Scor BIRADS 6
Un scor BIRADS 6 se poate primi doar după ce pacienta a efectuat o biopsie și a primit diagnosticul de cancer mamar. Acest scor, împreună cu rezultatele obținute la investigațiile imagistice sunt folosite pentru comparație, pentru ca medicul să vadă cum raspunde cancerul la tratamentul necesar (chimioterapie, intervenție chirurgicală sau radioterapie).
Pe scurt, categoriile pentru scorul BIRADS sunt:
0 – investigație incompletă
1 – negativ
2 – descoperirea unor formațiuni benigne
3 – formațiuni probabil benigne
4 – sunt descoperite anomalii ce prezintă suspiciuni
5 – medicul are o suspiciune extrem de mare că este o formațiune malignă (canceroasă)
6 – pacienta a fost supusă intervenției de biopsie și s-a dovedit că tumora este malignă.
Rapoartele de mamografie includ, de asemenea, o evaluare a densității sânilor. Sânii denși au mai puțin țesut gras și mai mult țesut non-gras în comparație cu sânii care nu sunt denși.
Sânii denși:
- pot avea de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer decât sânii nedenși;
- pot îngreuna detectarea cancerului de sân prin mamografie; cancerele de sân (care, imagistic, arată albe precum țesutul glandei mamare) sunt mai ușor de văzut pe o mamografie atunci când sunt înconjurate de țesut adipos (care arată întunecat).
BI-RADS clasifică densitatea sânilor în patru grupe:
- În mare parte grași: sânii sunt formați în mare parte din grăsime și conțin puțin țesut fibros și glandular. Aceasta înseamnă că mamografia ar arăta probabil ceva anormal.
- Densitate împrăștiată: sânii au destul de multă grăsime, dar există câteva zone de țesut fibros și glandular.
- Densitate constantă: sânii au multe zone de țesut fibros și glandular care sunt distribuite uniform prin sâni. Acest lucru poate face dificilă observarea unor mase mici în sân.
- Extrem de denși: sânii au mult țesut fibros și glandular. Acest lucru poate face dificilă observarea unui cancer pe o mamografie, deoarece cancerul se poate “amesteca” cu țesutul normal.
În general, principiile de atribuire a categoriilor de evaluare BI-RADS la examenele mamografice efectuate cu tomosinteză nu ar trebui să fie diferite de cele care se aplică mamografiei digitale standard. Există, totuși, câteva puncte de clarificare care trebuie făcute:
Categoria 0
Când o masă (o tumoră) este vizibilă la tomosinteza de screening, poate fi evidențiată suficient de bine încât este puțin probabil ca vizualizările mamografice adiționale să aducă alte informații utile. În astfel de cazuri, poate exista o tentație de a atribui o categorie de evaluare finală și de a evita rechemarea (BI-RADS categoria 0). Acesta ar fi o greșeală pentru că, deși marginea unei mase poate fi clar vizibilă pe imaginea mamografiei digitale cu tomosinteză, se recomandă insistent o rechemare pentru evaluarea imagistică suplimentară cu ultrasunete ( ecografie mamară cu elastografie). Dacă o tumoră este circumscrisă, ecografia poate determina dacă este chistică sau solidă și ajută la determinarea managementului de caz adecvat. Dacă o masă are o margine indistinctă sau spiculată la tomosinteză, ultrasunetele vor ajuta la determinarea celei mai bune metode de biopsiere.
Categoria 3
O evaluare BI-RADS de categoria 3 nu ar trebui să fie utilizată ca o categorie de evaluare intermediară atunci când radiologul nu poate decide dacă rezultatului mamografic ar trebui să i se atribuie o evaluare de categoria 2 sau categoria 4. De asemenea, BI-RADS descurajează cu tărie o evaluare de categoria 3 ca rezultat direct al evaluării de tip screening. Categoria 3 ar trebui alocată numai după un diagnostic complet. De exemplu, chiar dacă o masă este complet circumscrisă tomosintezei, sugerând o etiologie benignă, ecografia este încă necesară deoarece poate ajuta la identificarea unui chist simplu sau a unui ganglion limfatic normal din punct de vedere morfologic și poate evita astfel necesitatea unor reevaluări la interval scurte de timp. De asemenea, ecografia poate ridica suspiciuni în legătură cu o masă care pare benignă la tomosinteză.
Categoria 4 și 5
Ca și în cazul unei mamografii digitale standard, standardul BI-RADS descurajează evaluările de categoria 4 sau 5 ca rezultat direct al screeningului mamografic cu tomosinteză. Chiar și atunci când o constatare este descrisă în mod clar pe imaginile mamografiei, adăugarea unei evaluări imagistice cu ultrasunete pentru masele sau asimetriile descoperite, poate furniza informații importante, oferi îndrumări pentru biopsie și ajuta la determinarea extinderii bolii.
Centrul pentru Sănătatea Sânului, Royal Hospital București, este format din imagiști, senologi, chirurgi, oncologi, radiologi și radioterapeuți profesioniști cu cele mai bune rezultate în prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului.
De asemenea, oferim pacientelor noastre suportul unui psiholog pentru a le asigura confortul psihic pe perioada tratamentului.
Putem aborda cu succes orice operație ce ține de patologia mamară.
Profită de echipa de specialiști Royal Hospital




