STRICTURA DE URETRĂ ESTE O ENTITATE PATOLOGICĂ PARTICULARĂ, CE DETERMINĂ DISURIE (DIFICULTĂȚI LA URINARE) ȘI POATE MERGE PÂNĂ LA RETENȚIA COMPLETĂ DE URINĂ (IMPOSIBILITATEA DE A URINA).

Cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute dar se consideră că unele boli venerice sau intervenții chirurgicale endoscopice pot favoriza apariția stricturii de uretră.

Tratamentul recomandat in aceste cazuri este uretroplastia.

CE PRESUPUNE URETROPLASTIA?

Uretroplastiile reprezintă un mare număr de tehnici chirurgicale urologice prin care se reconstruiește parţial sau complet un segment sau întreaga uretră, folosind transferuri de ţesuturi prelevate de la pacient.

În cazul uretroplastiilor într-un timp reconstrucția uretrală se face printr-o singură intervenţie chirurgicală, această fiind prima opţiune terapeutică atunci când situaţia morfofuncţională locală o permite.

Tipuri de intervenţii

Uretroplastia prin anastomoza termino-terminală reprezintă tipul ideal de uretroplastie în cazul stricturilor uretrale sau rupturilor de uretră membranoasă deoarece, după excizia segmentului fibrozat, înlocuirea acestuia se face cu ţesut uretral normal prin anastomozarea cap la cap a extremităţilor uretrale sănătoase, care sunt elastice.

Uretroplastiile în doi timpi sunt indicate atunci când un segment uretral este distrus sau absent iar ţesuturile periuretrale sunt insuficiente sau improprii pentru o uretroplastie într-un timp.

CARE ESTE URMĂTORUL PAS?

În condiții de urgență (de exemplu la pacientul cu retenție completă de urină), soluția terapeutică este incizia zonei de stenoză pentru a permite reluarea micțiunilor la parametrii normali. Intervenția, cunoscută ca uretrotomie optică internă (UOI), presupune introducerea unui intrument la nivelul uretrei și secționarea zonei de strictură până la refacerea calibrului normal al uretrei.

Intervenția se desfășoară sub anestezie generală, iar pacientul va purta sondă uretrovezicală pentru 7-10 zile pentru vindecarea corectă a zonei incizate.

STRICTURILE URETRALE SUNT MULT MAI FRECVENTE LA BĂRBAȚI DECÂT LA FEMEI.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ?

Operația are drept scop rezolvarea problemelor urinare cum ar fi dificultățile în procesul de urinare sau , uneori, chiar imposibilitatea urinării.

ALTE INFORMAȚII

În cazul stenozei de joncțiune ureteropielica (JUP), care este o malformație apărută la nivelul locului unde calea urinară din interiorul rinichiului se deschide în ureter, pentru ca urină să fie transportată către vezica urinară ( și care determină obstrucție și creșterea presiunii intrarenale, astfel că rinichiul va fi nevoit să funcționeze în condiții nefiziologice), se efectuează endopielotomia. Aceasta presupune abordul endoscopic al ureterului, reperarea zonei de stenoză și incizarea acesteia folosind lama rece (cuțit) sau laser.

Procedura se efectuează sub anestezie, iar durata medie de spitalizare este de două zile postoperator. După această intervenție se va monta un stent ureteral (sondă Cook, JJ), care va fi menținut pentru câteva săptămâni pentru a ajuta vindecarea zonei care a fost incizată. Pacientul va trebui să revină la spital pentru extragerea stentului la data indicată de medic; neglijarea stentului poate avea consecințe deosebit de grave, ce pot merge până la extirparea rinichiului.

După endopielotomie, pacientul își poate relua activitățile obișnuite la câteva zile postoperator. Rata complicațiilor după intervenția endoscopică este redusă.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.