CHIRURGIA PROSTATEI
ADENOMUL DE PROSTATĂ (HIPERPLAZIA BENIGNĂ A PROSTATEI, HBP, BPH) ESTE O BOALĂ FOARTE FRECVENTĂ ÎN RÂNDUL BĂRBAȚILOR TRECUȚI DE PRIMA TINEREȚE.
ADENOMUL DE PROSTATĂ
Se manifesta prin dificultate la urinare, creșterea frecvenței micțiunilor (cu preponderenta noaptea), infecții urinare recurente, senzație de golire incompletă a vezicii urinare.
Diagnosticul adenomului de prostată impune o vizită la medicul specialist urolog, care va efectua o serie de investigații menite să confirme sau să infirme acest diagnostic. Un alt argument major în favoarea vizitei la medicul urolog este cancerul de prostată, ce poate avea simptomatologie similară cu adenomul de prostată, dar care necesită un alt tratament.
CANCERUL DE PROSTATĂ ESTE AL DOILEA CA FRECVENȚĂ ÎNTRE CANCERELE BĂRBATULUI ȘI A ȘASEA CAUZA DE DECES ÎN POPULAȚIA MASCULINĂ LA NIVEL PLANETAR.
CE PRESUPUNE?
Alternativele terapeutice sunt multiple, pornind de la tratament naturist și până la intervenția chirurgicală deschisă. Alegerea sau schimbarea uneia dintre aceste alternative este din nou un motiv de vizită la mediul specialist.
În funcție de stadiile cancerului de prostată, metodele de tratament sunt diferite.
- La pacienții cu risc redus, supravegherea atentă este una dintre opțiuni.
- La pacienții cu risc moderat, opțiunile de tratament includ înlăturarea totală a prostatei prin operație (prostatectomie pe cale clasică sau laparoscopică) sau radioterapie externă, plus terapie hormonală (pentru scăderea nivelului de testosteron din sânge) sau brahiterapia.
CARE ESTE URMĂTORUL PAS?
Pentru a se știi dacă boală a revenit, se va măsură regulat nivelul PSA , măsurători care vor fi coroborate cu un rezultat biopsic și cu rezultatele computerului tomograf.
ALTE INFORMAȚII
Cancerul de prostată, o tumoare malignă, este al doilea ca frecvență între cancerele bărbatului și a șasea cauza de deces în populația masculină la nivel planetar. Incidența bolii crește odată cu vârsta și este diferită în funcție de rasă și zona geografică.
Deși nu există prevenție în sensul propriu al cuvântului atunci când vorbim despre cancerul de prostată, sunt totuși două aspecte care se impun a fi menționate:
- Primul este că un mod de viață activ și anumite obiceiuri alimentare par să scadă incidența bolii.
- Al doilea aspect vizează diagnosticul precoce al bolii, știut fiind că există opțiuni terapeutice care pot vindeca complet acest cancer și că, dacă boală nu mai este în stadiul în care să fie vindecabilă, cu cât tratamentul debutează mai devreme în evoluție, cu atât șansele de supraviețuire cresc.