TEHNICA GANGLIONULUI-SANTINELĂ ESTE O PROCEDURĂ MINIM INVAZIVĂ ÎN CHIRURGIA ONCOLOGICĂ MAMARĂ PRIN CARE MULTE DINTRE FEMEI POT EVITA LIMFADENECTOMIA AXILARĂ, ADICĂ EXTIRPAREA COMPLETĂ A GANGLIONILOR AXILARI.

CE PRESUPUNE TEHNICA GANGLIONULUI-SANTINELĂ?

Tehnica ganglionului santinelă reprezintă una dintre cele mai moderne și eficiente proceduri, minim-invazive, în chirurgia oncologică. Tehnica ganglionului santinelă este singura procedură care oferă informații despre starea generală a ganglionilor axilari, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente.

Ganglionul-santinelă poate fi pus în evidență prin injectare de colorant vital, trasor radioactiv sau combinând aceste substanțe.

În ziua operației sau cu 24 ore înainte de intervenția chirurgicală se efectuează injectarea, apoi se efectuează o limfoscintigrafie pentru a se identifica regiunea ganglionară în care drenează limfa. Ganglionul-santinelă se identifică cu ajutorul unui detector portabil intraoperator de unde gamma, numit GAMMA FINDER II.

TEHNICA GANGLIONULUI-SANTINELĂ ESTE O PROCEDURĂ MINIM INVAZIVĂ ÎN CHIRURGIA ONCOLOGICĂ MAMARĂ PRIN CARE MULTE DINTRE FEMEI POT EVITA LIMFADENECTOMIA AXILARĂ, ADICĂ EXTIRPAREA COMPLETĂ A GANGLIONILOR AXILARI.

În urma extracției, ganglionul-santinelă este trimis către laborator pentru biopsie. Rezultatul analizei histopatologice poate indică una din cele două situații:

  • ganglionul nu este invadat tumoral (rezultatul este negativ), deci nu va fi necesară o limfadenectomie regională completă
  • ganglionul este invadat tumoral (rezultatul este pozitiv), în acest caz fiind necesară îndepărtarea ganglionilor limfatici pe cale chirurgicală.

În cele mai multe cazuri de cancer mamar, ganglioni axilari sunt sănătosi, iar limfadenectomia axilară este inutilă. De aici reiese și importanța tehnicii ganglionului santinelă: oferirea unui diagnostic precis.

Tehnica este folosită doar în stadiile incipiente, nu în cele avansate, când clinic și imagistic ganglionii sunt deja invadați.

Află mai multe despre ganglionul santinelă și importanța lui în tratarea cancerului de sân de la specialiștii Royal Hospital.

Echipă medicală Ginecologie