Ce este consultul ginecologic și de ce ar trebui să îl faci anual?

Un consult ginecologic de rutină este o prioritate pentru sănătatea unei femei, odată cu începerea vieții sexuale. Oricât de ocupată ai fi, sau oricâte griji ți-ai face în privința unui astfel de examen medical, important este să nu îl amâni. 

Dr. Gabriela Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie la Royal Hospital, te ajută să înțelegi ce este și cum se face un consult ginecologic. 

Ce este consultul ginecologic?

Specialiștii recomandă vizita anuală la ginecolog tuturor femeilor cu vârsta între 21-65 de ani, atât în absența simptomelor, dar mai ales în cazul în care acestea experimentează semne precum:

Așadar, vizita la ginecolog de rutină ar trebui să facă parte din stilul tău de viață sănătos, în care este esențial să acorzi atenție sănătății tale, să previi, dar și să descoperi, în faze incipiente, afecțiunile ginecologice. 

CITEȘTE ȘI   Ce este și cum se manifestă infecția HPV la bărbați?

De ce să mergi la un consult ginecologic? 

Evaluarea sănătății ginecologice

Ca parte dintr-un examen de rutină, prin care se pot depista semne și simptome ale chisturilor ovariene, ale bolilor cu transmitere sexuală, ale fibroamelor uterine sau chiar semne ale unui cancer incipient. Consultul ginecologic se poate realiza și în sarcină.

Diagnosticarea unei afecțiuni ginecologice

Medicul ginecolog îți poate sugera un consult ginecologic dacă te prezinți în clinică având simptome precum: 

  • durerea pelvină
  • sângerări vaginale anormale
  • scurgeri vaginale atipice
  • urinări frecvente sau dureri la urinare.

Consultul ginecologic îl ajută pe specialist să depisteze cauza simptomelor. Medicul poate recomanda și efectuarea unor teste sau a unor investigații adiționale. 

Consult Ginecologic la Royal Hospital

Cum se realizează consultația ginecologică?

Înainte de examinarea fizică propriu-zisă, medicul va discuta despre starea ta de sănătate, istoricul  medical și stilul tău de viață.

În timpul unui consult ginecologic, specialistul va examina zona pelvină și organele reproducătoare feminine, externe și interne. Consultul ginecologic nu este dureros și poate să dureze câteva minute. Medicul va realiza examenul prin palpare și prin utilizarea unor valve sau a speculumului, pentru a dilata pereții vaginali și colul uterin. Te vei așeza pe spate, pe masa de examinare, cu picioarele deschise și ridicate pe suportul special. 

Examenul vizează, pentru potențiale probleme: 

  • vulva
  • vaginul
  • cervixul
  • ovarele
  • uterul.

La cerere, în timpul unui consult ginecologic, se poate realiza și un test de screening al cancerului de col uterin – Babeș -Papanicolau,  pentru care se recoltează secreție pentru a fi trimisă ulterior la un laborator de analize medicale. Acest test depistează leziunile precanceroase ale colului uterin, înainte ca boala să evolueze. 

Se mai poate realiza și o recoltare de secreție pentru examen bacteriologic și fungic, în laborator. 

Consultul ginecologic, însoțit de analize sangvine, la recomandarea medicului, îl ajută pe specialist și să îți prescrie contraceptivele orale potrivite, în funcție de nevoile organismului tău. 

CITEȘTE ȘI   Când ai nevoie să faci operația de endometrioză?

Investigații suplimentare 

Există și câteva investigații suplimentare care se pot efectua în cadrul unei vizite la ginecolog. 

Ecografia transvaginală

Aceasta este o metodă de investigare modernă și un instrument foarte util în timpul consultului de ginecologie. Ecografia folosește ultrasunetul, nu iradiază și este nedureroasă. Ecografia transvaginală durează între 10-15 de minute, în funcție de caz, dar facilitează diagnosticul unui număr foarte mare de afecțiuni ginecologice: 

Totodată,  ecografia transvaginală este foarte importantă în timpul sarcinii, deoarece detectează posibilele afecțiuni ale fătului. 

Colposcopia 

Este tot o investigație suplimentară care vizează examinarea colului uterin, în vederea depistării leziunilor cu potențial risc cancerigen. 

Examenul pentru depistarea virusului HPV

Acest virus este responsabil de apariția cancerului de col uterin.

Recomandări pentru paciente

Un consult ginecologic poate fi o experiență ușor stânjenitoare, sau poate provoca un oarecare disconfort, însă este foarte importantă și nu este dureroasă. 

Nu este necesar să te pregătești într-un mod anume, înainte de un examen de acest tip, dar este important să fii atentă la igiena personală și, de preferat, să îți programezi vizita la ginecolog în afara perioadei menstruale. 

Totodată, te vei simți mai confortabil dacă mergi la toaletă înainte de consultul ginecologic.

După ce consultul s-a încheiat, medicul care te evaluează îți va spune concluziile sale, în funcție de situație, dar în ceea ce privește rezultatele unor teste adiționale, precum testul Babeș-Papanicolau și testul HPV, va trebui să aștepți câteva zile. 

La Royal Hospital Bucharest avem o echipă de medici dedicați și experimentați în tratarea afecțiunilor genitale diverse. Toate investigațiile necesare se pot realiza în spital. 

Indiferent de simptome sau chiar în absența lor, îți recomandăm să îți faci o programare pentru un consult ginecologic, la Royal Hospital, și să scapi de griji! 

Sănătatea ta, misiunea noastră!