Ce este gastric-sleeve?

Operația de micșorare a stomacului mai este cunoscută și drept gastric sleeve, sau gastrectomie longitudinală. Acest tip de chirurgie bariatrică este destinat pacienților cu obezitate, care doresc să scape de excesul ponderal care le pune în pericol sănătatea și viața. 

Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generală și bariatrică, te ajută să înțelegi în ce condiții se recomandă operația de gastric sleeve și la ce te poți aștepta, în urma unei astfel de proceduri. La Royal Hospital, operația gastric sleeve este efectuată prin metoda laparoscopică. Aceasta implică inserarea unor instrumente, prin câteva incizii mici, la nivelul abdomenului superior. În felul acesta, reducem volumul stomacului cu 80%, eliminând și centrii foamei. 

Un gastric sleeve te va ajuta să reduci considerabil cantitățile de mâncare ingerate, noul tău stomac se va umple mai repede, iar senzația de sațietate se va instala rapid. Totodată, procedura va stimula modificări hormonale care vor contribui pozitiv în procesul de slăbire și care, concomitent, vor ameliora probleme asociate obezității, precum hipertensiunea, diabetul de tip 2 și afecțiunile cardiace.

În ce condiții se realizează intervenția de tip gastric sleeve?

Este important să ai în vedere că operația gastric sleeve nu se adresează oricărei persoane care are doar câteva kilograme în plus, ci este o operație care are ca obiectiv pierderea în greutate și reducerea riscului de apariție a unor probleme de sănătatea asociate obezității, printre care: diabetul de tip II, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, dislipidemia, sindromul de apnee în somn, AVC, infertilitate și unele cancere. 

Așadar, operația de micșorare a stomacului este o opțiune pentru tine, doar dacă ai încercat să slăbești pe alte căi, ți-ai îmbunătățit dieta, faci mișcare și ai activitate sportivă și, totuși, nu ai reușit să slăbești.

Un candidat pentru gastric sleeve trebuie să se afle într-una dintre următoarele situații:

  1. să aibă un IMC (indice de masă corporală) de 40 kg/m2 sau mai mare – adică să sufere de obezitate morbidă;
  2. să aibă IMC între 35-39.9 kg/m2 (obezitate) și să sufere de o problemă gravă de sănătate precum diabet de tip 2, hipertensiune sau apnee de somn severă. 

Există și situații în care te poți califica pentru operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve), inclusiv atunci când ai un indice de masă corporală mai mic, între 30-34 kg/m2, dar suferi de probleme de sănătate asociate.

Procedura gastric sleeve nu se adresează oricărei persoane care are doar câteva kilograme în plus, ci este o operație care are ca obiectiv pierderea în greutate și reducerea riscului de apariție a unor probleme de sănătatea asociate obezității.

Gastric sleeve – avantaje 

Chirurgia gastric sleeve este una de tip restrictiv, adică micșorează volumul gastric și încetinește mecanismul digesiei. În felul acesta, operația are câteva urmări benefice pentru organism:

  • vindecă diabetul zaharat de tip II la peste 80% dintre pacienții operați; 
  • îmbunătățește hipertensiunea arterială;
  • îmbunătățește funcțiile ficatului, iar majoritatea pacienților care suferă de ficat gras ajung în limite normale, după operația de gastric sleeve;
  • crește fertilitatea;
  • ajută la îmbunătățirea funcției cardiace, prin reducerea grăsimilor din sânge, și scade riscul de infarct miocardic;
  • îmbunătățește funcția renală;
  • ameliorează problemele de sănătate osteo-articulară. 

Recuperarea după gastric sleeve este rapidă, fără cicatrici, iar perioada de spitalizare este de două zile. 

Recomandări post-operatorii

În prima săptămână de după gastric sleeve, vei consuma doar lichide clare. 

Din cea de-a doua săptămână, vei avea voie să consumi piureuri și shake-uri proteice, budinci, alimente pasate. 

După prima lună de la operația de gastric sleeve, vei putea consuma alimente solide, dar vei ține cont de următoarele aspecte:

  • Tot ceea ce vei mânca trebuie foarte bine mestecat, înainte de înghițire. 
  • Nu poți să bei lichide în timp ce mănânci, deoarece stomacul tău se va umple mai repede.
  • Vei putea bea lichide după aproximativ o jumătate de oră de la finalizarea unei mese.
  • Va trebui să iei zilnic vitamine și minerale, o perioadă te timp.
  • Vei putea să revii, treptat, la obiceiurile tale alimentare, dar nu va mai fi posibil să mănânci cantități mari de mâncare. 

Recuperarea după operația gastric sleeve este rapidă, fără cicatrici, iar perioada de spitalizare este de două zile. 

Posibile riscuri asociate operației gastric sleeve

Este important să știi că, deși foarte benefică pentru sănătate, operația de micșorare a stomacului implică și unele riscuri, pe termen scurt și lung, în cazul în care nu sunt urmate cu strictețe indicațiile postoperatorii. Printre acestea sunt enumerate de la fistula gastrică, cheaguri de sânge, sângerare excesivă sau infecții, până la hernii, reflux gastroesofagian, carențe de vitamine, căderea părului. 

Îți recomandăm să îi pui medicului specialist toate întrebările necesare, ca să poți să știi în ce condiții apar asemenea complicații.  0755 700 088

Dacă te potrivești profilului candidatului pentru o operație gastric sleeve, fă primul pas și vino la o consultație gratuită la Royal Hospital.

Echipa noastră de specialiști în chirurgie bariatrică te va ajuta să iei decizia care îți va schimba viața în bine!

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.