Care sunt simptomele unui cancer de col uterin și cum le descoperi la timp?

Este coșmarul oricărei femei ca, în urma unui test Babeș-Papanicolau de rutină, să afle că are cancer de col uterin. Acest tip de cancer evoluează tacit și nu dă semne decât în fazele avansate. În stadiile inițiale, boala poate chiar să nu prezinte deloc simptome, sau poți să nu consideri unele schimbări drept semne de cancer. De aceea este foarte important ca un cancer de col uterin să fie depistat precoce. 

Echipa de medici ginecologi de la Royal Hospital au o singură misiune, să aibe grijă de sănătate ta! Dr. Cristian Jumuga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, cu supraspecializare în Chirurgie Ginecologică Oncologică, te ajută să recunoști cele mai frecvente simptome ale unui cancer de col uterin. 

Cancerul de col uterin – cauze

În România, doar în 2020, cancerul de col uterin a avut o incidență de 3.380 de cazuri, înregistrându-se 1.805 decese provocate de această maladie, în timp ce prevalența la 5 ani a fost de 9.808 cazuri, arată datele Globocan.

Cancerul de col uterin este determinat de o infecție persistentă cu anumite tipuri de HPV- high risk (cele mai frecvente tipuri fiind 16 și 18, ele fiind responsabile de 70% din totalul leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin). HPV- reprezintă acronimul de la Human Papilloma Virus și reprezintă, de fapt, o familie de aproximativ 100 de tipuri din care cel puțin 14 cunoscute de a determina cancer.

Infecția cu HPV este o infecție cu transmitere sexuală și este foarte comună în rândul persoanelor sexual active. Cu toate acestea, nu toate persoanele care se infectează cu acest tip de virus, determină leziuni precanceroase sau cancer.

O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
CITEȘTE ȘI   Ce este un uter fibromatos?

Factorii care influențează acest risc sunt determinați de:

  • Tipul de HPV- HPV High Risk: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 , 73 și 82;
  • Statusul imun- pacienții imunocompromiși cum ar fi cei cu infecție HIV sunt mai predispuși către o infecție persistentă cu HPV și de a dezvolta leziuni precanceroase și cancer;
  • Co-infecția cu alte boli cu transmitere sexuală cum ar fi: Gonoreea, Chlamydia, Herplex simplex;
  • Fumatul;
  • Paritatea (numărul de nașteri) și debutul precoce al vieții sexuale.

Infecția persistentă cu tipurile High Risk HPV determină modificări la nivelul celulelor cervicale care se înmulțesc necontrolat. Aceste celule modificate pot fi depistate foarte ușor printr-un test Babeș-Papanicolaou- testul de screening utilizat pentru depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin.

Simptomele cancerului de col uterin

Simptomele cancerului de col uterin nu sunt sesizabile în stadiile inițiale ale bolii. Cancerul de col uterin evoluează din leziuni precanceroase. Odată cu evoluția bolii, încep să apară tot mai multe semnale de alarmă care ar trebui să te trimită de urgență la medic:

  • scurgeri vaginale apoase sau cu sânge, uneori dense și cu un miros urât;
  • sângerări vaginale după actul sexual sau după exerciții sportive, între menstruații sau după instalarea menopauzei;
  • menstruații care durează mai mult decât normal și care sunt mai abundente.

Diagnosticul de cancer de col uterin se face prin:

  • examen ginecologic;
  • examen Babeș – Papanicolau
  • Colposcopie – o investigație care permite medicului ginecolog să evalueze vaginul și colul uterin. Se poate face cu sau fără biopsie, inclusiv femeilor gravide și nu este mai incomodă decât o altă examinare ginecologică. La fel ca testul Papanicolau, nu este recomandată în timpul menstruației.
  • Biopsie de col cu examen histopatolog- singura metodă care pune un diagnostic cert de cancer de col uterin sau leziune precanceroasă. Se poate efectua fie în cadrul colposcopiei, fie prin ERAD sau conizație.
CITEȘTE ȘI   10 cele mai comune efecte secundare ale contraceptivelor

Recomandări de screening

Metodele de screening disponibile sunt:

  • Examen Babeș – Papanicolaou;
  • Testare HPV;
  • Co–testare (ex: PAP și tipaj HPV).

În vederea unei prevenții eficiente și a depistării precoce a bolii, chiar și fără experimentarea unor simptome ale cancerului de col uterin, potrivit ghidurilor, screening-ul se poate face după cum urmează:

  • Toate femeile ar trebui să înceapă screening-ul de cancer cervical după vârsta de 21 de ani.
  • Între 21-29 de ani se recomandă screening o dată la 3 ani, cu test Babeș-Papanicolau. 
  • Începând cu vârsta de 30 de ani, femeile cu 3 rezultate Babeș-Papanicolau normale la rând, ar trebui să facă screening o dată la 5 ani, atât cu test Babeș-Papanicolau, cât și cu un test de depistare a infectiei HPV, sau o dată la 3 ani, doar cu test Babeș-Papanicolau. 
  • Femeile cu factori de risc precum infecția cu HIV, sau un sistem imunitar scăzut, cu istoric de chimioterapie, sau care au suferit transplant de organe, ar trebui să se testeze anual. 

Vaccinarea anti-HPV și screening-ul regulat pot să prevină apariția cancerului de col uterin, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Depistarea precoce a cancerului cervical face diferența între un caz vindecat și un caz cu final nefericit. Vaccinarea anti-HPV și screening-ul regulat pot să prevină apariția cancerului de col uterin, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 

Totodată, nici importanța vaccinării anti-HPV nu ar trebui să fie subestimată. În România, din păcate, numărul persoanelor care au făcut acest vaccin este încă foarte redus în timp ce incidența virusului HPV este ridicată. Nu aștepta primele simptome de cancer col uterin. Ai grijă de sănătatea ta și programează-te la o consultație ginecologică de rutină la Royal Hospital.

Atentie! Vaccinarea nu te protejeaza pentru o infecție deja existentă cu un tip HPV, ea te protejează de o nouă infectare, cu un alt tip de virus cuprins într-unul din vaccinurile descrise mai sus.

Suntem aici pentru tine. Fii atentă la simptome. Fă-ți timp pentru sănătatea ta și programează-te la un consult la Royal Hospital.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.