Ovulația și calculul perioadei fertile

Femeia a fost creată pentru a procrea.
Numai EA poate purta o sarcină.

Din acest motiv a fost înzestrată cu tot ce este nevoie pentru aceasta.

Ea produce lunar sâmburele vieții, OVULUL, celula care prin unirea cu alt sâmbure masculin, SPERMATOZOIDUL, produce OUL, prima formă a viitoarei vieți.

OVULUL este produsul ovarelor, fiind eliberat în fiecare luna, alternativ, când de un ovar, când de celălalt, sub influența unor factori complecși hormonali și nervoși. Ovulul crește, se dezvoltă, se maturizează, în interiorul unor „piscine” speciale, din interiorul ovarelor, care se cheamă chiste foliculare.

  • Dimensiunea maximă, fiziologică, a acestor chiste ajunge până la 2-2,5 cm. De aceea nu trebuie să vă speriați când auziți, la o examinare ecografică, de prezența unor chiste în ovare. Ele pot fi normale, fiziologice. Ginecologul este acela care poate discerne între normal și patologic!
  • În momentul optim, adică la jumătatea ciclului lunar, acest chist se sparge și eliberează ovulul – are loc OVULAȚIA! El nu se pierde prin abdomen deoarece un „aspirator” special, sensibil, TROMPA uterină, îl captează imediat și-l îndrumă mai departe către UTER. Producând ovulul, lunar, femeia se pregătește, tot lunar, și pentru „cazarea” viitorului copil într-un „hotel”, dotat cu tot ce-i trebuie acestuia, numit UTER.
  • Dacă sarcina nu apare, uterul își aruncă „covorul roșu” de oaspeți, supărat fiind că „oaspetele” nu a venit. Este MENSTRUAȚIA, care apare tot lunar, adică la 28 zile.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

  • Menstruația înseamnă de fapt îndepărtarea stratului superficial al mucoasei uterine (endometrului), pregătit pentru implantarea viitoarei sarcini, împreună cu o cantitate mică de sânge.
  • Ovulul eliberat de către ovar este captat de trompa femeii ca un „aspirator” și de aici ușor pornește prin trompa și ajunge în uter unde moare și de unde este eliminat. El trăiește aproximativ 12-24 ore, din momentul când este eliberat din ovar.
  • Spermatozoizii sunt produși permanent de testiculul bărbatului și sunt eliberați în momentul ejaculării, când sunt depuși în vaginul femeii. Aici ei trăiesc aproximativ 24-48 ore, după care se dezintegrează și mor.
  • Numărul de spermatozoizi depuși în vagin în timpul contactului sexual ajunge la 80-120 milioane. De aici, prin mișcări proprii, datorită unei mici „codițe”, cu o viteză de 3mm/minut, pătrund în uter, de unde trec mai departe în trompă. Din toți aceștia, numai unul singur reușește să „câștige inima” ovului care se află în trompă și astfel să se unească cu acesta pentru a forma OUL. Apare SARCINA! A avut loc FECUNDAREA!

Știind aceste întâmplări putem să calculăm singuri CARE ESTE PERIOADA FERTILĂ.

Contracepție prin metodă „calendarului”

Socotind ziua a 14-a, ziua de naștere a ovulului, un spermatozoid poate să-l fecundeze dacă este depus în vagin cu 24-48 ore înainte (deci în zilele 12-13). Ovulul trăiește 12-24 ore, deci el poate să fie fecundat de un spermatozoid depus în vagin la o zi de la nașterea sa (ziua 15).

Deci zilele fertile sunt între zilele a 12-a și a 15-a ale ciclului. Pentru mai multă siguranță acest interval poate fi mărit, între zilele 11-17, deci o săptămână!

Metoda calendarului se poate aplica atât în cazul unui ciclu regulat cât și în cazul unui ciclu neregulat.

A) Ciclu regulat (de exemplu 28 zile)

 Se scade 18 din numărul de zile al ciclului (în cazul de față 28) și aflăm prima zi fertilă. Deci 28 – 18 = 10.

 Se scade 11 din numărul de zile al ciclului (în cazul de față 28) și aflăm ultima zi fertilă. Deci 28 – 11 = 17.

Perioada fertilă este deci între zilele 10 și 17 ale ciclului.

B) Ciclu neregulat

 Se înregistrează durata ciclului menstrual timp de 6 luni consecutiv (de exemplu 26, 28, 30, 29, 26, 24). Se aleg maximul și minimul din aceste valori.

 Se scade 18 din minimul înregistrat (în cazul de față 24) și aflăm prima zi fertilă. Deci 24 – 18 = 6.

 Se scade 11 din maximul înregistrat (în cazul de față 30) și aflăm ultima zi fertilă. Deci 30 – 11 = 19.

Perioada fertilă este deci între zilele 6 și 19 ale ciclului.

Metoda calendarului este cea mai folosită metodă de abstinență periodică. Nu prezintă efecte secundare, însă are o rată mare de eșec și nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Se recomandă în cazul ciclului regulat.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.