2022-06-17
Ce este un uter fibromatos?
Un uter fibromatos este caracterizat de apariția mai multor formațiuni tumorale benigne, numite fibroame, formate din țesut conjunctiv și mușchi. Acestea se dezvoltă din celulele normale ale peretelui uterin.
Dr. Cristina Stoian, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Royal Hospital, te ajută să înțelegi ce este uterul fibromatos și de ce ar trebui să ții această problemă sub supraveghere medicală.
De ce apare uterul fibromatos
Uterul fibromatos afectează multe femei, în general trecute de vârsta de 50 de ani. Multe dintre ele nici nu știu că au această afecțiune, deoarece, în multe cazuri, sunt asimptomatice.
Cauzele apariției fibromului uterin sunt incerte. Specialiștii au în vedere anumite modificări genetice, dezechilibre hormonale, obezitatea, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă, terapia de substituție cu hormoni estrogeni etc.
Vestea bună este că fibroamele uterine au foarte rar un potențial malign.
Uter fibromatos – simptome
De cele mai multe ori, uterul fibromatos și fibroamele nu dau simptome evidente, nici nu necesită un tratament. Totuși, este important să mergi la medic pentru a primi un diagnostic exact și pentru a putea să ții problema sub supraveghere.
Printre cele mai frecvente simptome determinate de uterul fibromatos sunt:
- sângerările intermenstruale
- menstruații abundente
- dismenoree
- distensia abdominală
- durere în timpul actului sexual
- infertilitate
- urinare frecventă
- durere lombară
- tulburări de tranzit intestinal.
În plus, este important să știi și că, uterul fibromatos, ar putea să fie un motiv de apariție a unor complicații în sarcină, prin faptul ca acestea au tendința de a crește în timpul sarcinii.
Diagnosticul de uter fibromatos
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, este important să mergi la o vizită ginecologică de rutină, pentru un examen obiectiv și pentru o serie de investigații paraclinice.
În cadrul vizitei, specialistul va urmări să obțină informații privind simptomele tale, alte potențiale boli de care suferi, eventuale afecțiuni existente în familie, stil de viață și medicamente utilizate.
Diagnosticul se stabilește în urma consultului și, cel mai important, în urma unei ecografii transvaginale, care stabilește numărul fibroamelor, localizarea acestora, vascularizația.
Tratament
Dacă nu prezintă simptome care să te deranjeze și care să-ți afecteze viața de zi cu zi, uterul fibromatos nu necesită tratament.
Există cazuri în care uterul fibromatos ar putea să ducă la anumite complicații, în afara unei sarcini (anemie secundară, infertilitate, blocaj urinar, blocaj intestinal, durere pelvină cronică) dar și în cazul unei sarcini (avort spontan, travaliu prematur, poziție anormală a fetusului).
Uterul fibromatos poate fi tratat, fie medicamentos, fie chirurgical, în funcție de recomandările medicale. Tratamentul medical este un tratament simptomatic, nu determină dispariția fibroamelor. Tratamentul chirurgical se aplică pacientelor simptomatice și este singurul tratament curativ, prin extirparea uterului (histerectomie) sau numai a fibroamelor (miomectomie), în funcție de particularitatea cazului.
Dacă ai suspiciuni de uter fibromatos, fă-ți o programare la ginecolog la Royal Hospital și scapă de griji. Orice problemă de sănătate are șansă de vindecare mai mare, dacă este descoperită la timp. Echipa noastră îți stă la dispoziție.