Virusul HPV

Date statistice alarmante despre virusul HPV genital

  • România este țara europeană situată pe primul loc la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin ( aproximativ 2000 de decese se înregistrează anual)
  • România ocupă poziția a doua (după Bulgaria) la incidența cancerului de col uterin (aproximativ 4000 de noi cazuri sunt raportate anual în țară)
  • În România, cele două tipuri de cancer care fac cele mai multe victime printre femeile din România sunt cancerul mamar și cancerul de col uterin.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea împotriva virusului HPV genital fetelor cu vârstă între 11-14 ani. Sunt țări precum Marea Britanie și Australia, care au extins campania de vaccinare și în rândul băieților (care pot fi purtători ai virusului) sau precum Statele Unite ale Americii unde vaccinarea a fost extinsă până la 45 de ani. În România, prima și singura campanie de vaccinare datează de acum 10 ani. În schimb, Ministerul Sănătății alocă fonduri pentru depistarea gratuită a cancerului de col uterin ( prin examen Babeș-Papanicolaou gratuit).

Societatea Australiană a Virusului Papilloma a anunțat recent că Australia poate deveni prima țară care va eradica, în curând, cancerul cervical, prin intermediul excelentului program național gratuit de vaccinare anti-HPV.

Ce este virusul HPV?

Prezența Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) poate duce la apariției verucilor (negi), inclusiv a celor genitale și poate determina modificări canceroase la nivelul cervixului uterin. Infecția cu virusul HPV genital este întâlnită la aproximativ 80% dintre persoanele active sexual, cel puțin o dată de-a lungul vieții. În funcție de cât de puternic este sistemul imunitar, virusul poate dispărea de la sine din corp. Însă, știindu-se faptul că mai mult de jumătate dintre purtătorii virusului nu prezintă simptomatologie, medicii ginecologi recomandă efectuarea consultației de specialitate, anual.

Virusul HPV se poate transmite pe mai multe căi :

  • Dacă virusul HPV este situat la nivelul pielii, trasmiterea se face prin heteroinoculare (contact direct de la om la om) sau prin autoinoculare (purtătorul virusului se scarpină, ia virusul sub unghie și îl transferă în altă parte a tegumentului).
  • Virusul se poate transmite indirect în zone folosite în comun de mai multe persoane (bazinul de înot, sălile de sport, etc)
  • Virusul HPV genital se transmite prin contact sexual, chiar dacă se folosește prezervativul pentru protecție.
  • S-au semnalat și cazuri foarte rare în care transmiterea s-a făcut pe cale materno-fetală, în momentul nașterii vaginale.

Tipuri de HPV

Există mai mult de 100 de tulpini identificate ale virusului HPV.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului defineşte în prezent 12  tipuri HPV  cu risc  crescut care sunt asociate cu cancerul la oameni (tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,  59), precum şi tipuri suplimentare pentru care există dovezi limitate de carcinogenitate (HPV  tipurile 68 şi 73). Cele mai frecvente tulpini la nivel mondial sunt tipurile 16, 18, 45, 31,  tulpinile 16 și 18 fiind responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin din Europa.

Boli provocate de HPV

Aproximativ 5% – 10%  din femeile adulte infectate vor  dezvolta infecţie persistentă. Infecţiile persistente pot evolua către leziuni intraepiteliale scuamoase premaligne, clasificate din punct de vedere histopatologic drept neoplazii intraepiteliale cervicale (CIN). Aceste neoplazii sunt grupate în 3 mari categorii: CIN1 (displazie ușoară), CIN2 (displazie moderată spre marcată); CIN3 (displazie severă spre adenocarcinom in situ). Intervalul dintre infectarea cu virusului HPV genital şi apariția carcinomului invaziv este de obicei de 10 ani  sau mai mult.

Infecţia cu HPV  cauzează şi 20%–90%  dintre carcinoamele scuamoase ale anusului, orofaringelui, vulvei, vaginului şi penisului. Aproximativ 90%  din toate cancerele anale sunt cauzate de HPV 16  şi HPV 18.  40%  dintre cancerele vulvare, care apar mai ales la  femeile în vârstă, sunt asociate cu HPV 16.

Infecţia  HPV cu tulpini cu risc scăzut cauzează veruci anogenitale la femei şi bărbaţi (foarte dificil de tratat).

Vaccinarea anti-HPV

Societatea Australiană a Virusului Papilloma a anunțat recent că Australia poate deveni prima țară care va eradica, în curând, cancerul cervical, prin intermediul excelentului program național gratuit de vaccinare anti-HPV.

Factorii de risc de infecție ai virusului HPV genital  sunt asociați cu comportamentul sexual, inclusiv numărul de parteneri sexuali, istoricul partenerilor sexuali de pe toată durata vieții și istoricul sexual al partenerilor. Majoritatea studiilor sugerează că vârsta tânăra (sub 25 de ani) reprezintă un factor de risc pentru infecție.

Australia, prin programul național gratuit de vaccinare împotriva HPV început încă din 2007, a reușit să scadă rată incidenței HPV la femeile cu vârste între 18 și 24 de ani, de la 22.7% la 1.1% (între anii 2005-2015).

Ce este și mai important, este că prin vaccinarea femeilor, protecția împotriva virusului HPV este primită și de bărbați.

Profesorul Ian Fraser, co-inventator al vaccinului, atrage atenția și asupra necesității continuării programului național de screening al cancerului cervical (început încă din 1991) pentru femeile care nu au fost imunizate din cauza vârstei, subliniind faptul că dacă toate femeile ar participa regulat la astfel de screening-uri, cancerul cervical ar fi putut fi eradicat și fără ajutorul vaccinului. De asemenea, profesorul Ian Fraser afirmă că un nou vaccin (care țintește și mai multe tulpini ale virusului HPV, tulpini cauzatoare de cancer cervical) va fi folosit în programul național de vaccinare.

În ciuda succesului fantastic al Australiei, două treimi din populația mondială a femeilor nu au acces la condiții de vaccinare și screening la nivel național așa cum o au femeile din Australia, ceea ce face ca ratele de incidență a cancerului cervical să se mențină la nivel înalt.

Ghidurile The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), the American Cancer Society (ACS), și the U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă ca toate femeile să efectueze teste Papanicolau pentru cancer de col uterin la max. 3 ani de la începutul vieții sexuale, sau începând cu vârstă de 21 de ani, oricare dintre aceste momente intervine mai întâi. Utilizarea vaccinului anti HPV nu elimină necesitatea continuării screening-ului de test Papanicolau, deoarece 30% din cancerele de col uterin sunt cauzate de tipuri de HPV care nu sunt incluse în vaccin.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.