Biopsia cervicală (biopsia de col uterin)  

cu examen histopatologic

Manevra chirurgicală de recoltare a unui fragment din țesutul considerat bolnav al colului uterin, sau intreaga leziune, pentru a fi supuse ulterior examenului histopatologic;

 Diagnostichează cu certitudine cancerul cervical;

 Poate fi terapeutică, atunci când zona de risc este eliminată în totalitate, permițând organului să se însănătoșească;

 Se efectuează cu anestezie locală sau generală, pentru a elimina disconfortul psihologic și fizic;

 Nu necesită spitalizare (recuperare în regim ambulatoriu);

 Este nedureroasă, însă pacienta poate resimți un disconfort cauzat de introducerea speculum-ului pentru depărtarea pereților vaginali;

 Se poate efectua sub ghidaj colposcopic.

De ce e importantă biopsia cervicală?

Biopsia cu examen histopatologic este singura metodă care poate diferenția cu certitudine natura leziunilor – benigne (necanceroase) / maligne (canceroase);
În funcție de rezultatul histopatologic se stabilește conduita terapeutică ulterioară;
Poate fi o manevră terapeutică, în cazurile în care se îndepărtează întreagă zona de risc de la nivelul colului utern, astfel încât colul să redevină sănătos.

Cancerul de col uterin (cervical) este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani.
3000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin (Ministerul Sănătății).

Când se recomandă biopsia cervicală?

 Se efectuează atunci când se depistează zone modificate la nivelul mucoasei colului uterin, în urma  examenului citologic Babeș-Papanicolaou, tipajului HPV și a colposcopiei.
 Se efectuează în afara perioadei menstruale;
 Nu este recomandată femeilor însărcinate.

Biopsia de col uterin poate fi:

1. Biopsie fracționată (“țintită”)

  •  cu ajutorul unei pense (biotom), se prelevează “prin ciupire” unul sau mai multe fragmente de țesut din zona cea mai modificată (cu ulcerații);
  •  se aplică atunci când leziunea se află pe porțiunea vizibilă a colului uterin (exocol).

2. Chiuretaj endocervical sau chiuretaj biopsic

  •  atunci când colposcopia nu permite vizualizarea în totalitate a leziunii modificate și este necesară prelevarea de țesut de la nivelul porțiunii invizibile a colului (endocol), proba de biopsie se prelevează cu ajutorul chiuretei.

3. Electrorezecție cu ansa diatermică (ERAD/NETZ

  •  se îndepărtează un fragment mediu de țesut cervical superficial, cu ajutorul unei anse metalice conectate la un aparat special și se examinează histopatologic;
  •  este și un act terapeutic atunci când zona de risc este îndepărtată în totalitate;
  •  se efectuează atunci când zonele lezionate se află pe porțiunea vizibilă a colului (exocol) și când leziunea țesutului este superficială.

4. Conizație 

  •  intervenție chirurgicală diagnostică și terapeutică de scurtă durată, prin care se îndepărtează un fragment în formă de con din partea vizibilă a colului (exocol), cu scopul împiedicării invaziei în profunzime a procesului canceros.

Care este următorul pas?

 Leziunile ușoare, cu potențial evolutiv scăzut, pot fi urmărite până la doi ani;
 Leziunile cu grad înalt de risc, impun obligatoriu tratament.

Metodele de tratament pot fi distructive (electrocauterizare) sau terapeutice, prin proceduri chirurgicale simple care îndepărtează în totalitate leziunile de pe col (ERAD, NETZ, LLETZ ,conizație, amputație col, histerectomie totală).

Alte informații?

 În general, există o teamă, o reticență din partea pacientelor cu privire la biopsie – deseori termenul fiind asociat, în mod automat, dar eronat, cu noțiunea de cancer. În realitate, biopsia nu este altceva decât o manevră diagnostica, menită să diferențieze cu certitudine leziunile benigne de cele maligne.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

Efectuează această intervenție

Ce spun pacientele?

Aici am avut parte de cea mai frumoasă experiență din punct de vedere medical. Nu am simțit durere, frică ci îngrijiri, dragoste față de pacient, aerul “de acasă” nu a lipsit nici o secundă. Medicii s-au comportat profesionist, asistentele medicale au fost adevărate “surori”, deci cuvântul este “acasă”. Tot personalul Spitalului a fost DEOSEBIT!

Mai multe impresii aici