Ruptura de perineu reprezintă ruperea țesutului care susține organele pelvine.

De obicei, afecțiunea apare la majoritatea femeilor, după una sau mai multe nașteri pe cale naturală.

Aceste femei care suferă de ruptură de perineu se confruntă și cu incontinență urinară, cauzată de cel mai mic efort precum tusea, strănutul sau mersul grăbit. De asemenea, pot exista și pierderi involuntare de urină legate de apariția și evoluția concomitentă a unei infecții urinare, aspect frecvent întâlnit în ruptura veche de perineu.

Perineul mai este numit și mușchiul feminității. El are funcții multiple:

  • are un rol important în timpul nașterii;
  • susține organele abdomino-pelvine;
  • asigura funcționalitatea celor trei sfinctere: anal, vagin, uretra;
  • menține vaginul în condiții optime în timpul contactului sexual.

Majoritatea femeilor care suferă de ruptură de perineu aleg să trăiască mulți ani cu această afecțiune și să sufere în tăcere. Acestea observă că viața socială le este puternic afectată din cauza pierderilor spontane de urină care apar în urma celui mai mic efort – tuse, strănut, urcatul sau coborâtul scărilor.

Ce este prolapsul genital?

Pentru că aceste femei ajung la medicul ginecolog după ani de evoluție a acestei afecțiuni, vor descoperi că această tulburare de statică pelvi-genitală s-a complicat cu prolaps genital. Acest lucru înseamnă că organele genitale feminine au coborât dincolo de limitele anatomice normale. Ruptura de perineu și prolapsul genital pot fi favorizate de apariția și instalarea menopauzei, atunci când țesuturile devin mai puțin elastice și se rup mai ușor.

Prolapsul genital are trei grade de gravitate :

  • gradul unu : uterul ajunge în treimea superioară a vaginului
  • gradul doi : uterul ajunge la nivelul introitului vaginal – intre labii
  • gradul trei : uterul și vaginul se răstoarnă în afara vulvei, toate organele uterul și vezica urinara se află la inspecția regiunii complet ieșite din vagin

Deși prolapsul genital evoluează lent de la gradul unu la gradul trei în ani de zile și poate fi sau nu însoțit de incontinență urinară, majoritatea femeilor aleg să meargă la o consultație ginecologică foarte târziu, atunci când intervenția chirurgicală este mai dificilă și de lungă durată.

Cum se tratează ruptura veche de perineu?

Ruptura de perineu poate să afecteze peretele anterior sau cel posterior al vaginului.

Ruptura de perineu de grad ușor poate fi tratată cu exerciții fizice, cu evitarea constipației, a tusei și a efortului fizic intens.

Ruptura de perineu și prolapsul genital au tratament exclusiv chirurgical. Intervenția se numește perineoplastia și este o operație care are drept scop redarea funcționalității normale și aspectului obișnuit organelor genitale. În timpul intervenției, vaginul este recalibrat prin restaurarea pielii și mușchilor acestuia.

În prezent, perineoplastia este singura formă de tratament recomandată de medicii care au renunțat la operația în care foloseau suturi cu fire groase și apropiau toate straturile anatomice. Această metodă veche de intervenție ducea, în unele cazuri, la contact sexual dureros și, în cele mai grave situații, la imposibilitatea penetrării.

Tratamentul rupturii vechi de perineu este astăzi realizat prin procedeu cu bandeletă suburetrala. Este un procedeu „tension-free” adică un procedeu în urma căruia nu se creează tensiuni în țesuturi, de tragere sau smulgere, astfel încât rata de recidivă este foarte mică. Biologic, aceste bandelete sunt de regulă bine suportate de organism, cazurile de respingere fiind foarte rare.

Tipurile de bandeletă cel mai des folosite sunt cu 4 sau cu 2 brațe. Un tip de bandeletă modernă, dar cu indicații restrânse este cea cu doua brațe de tip „miniarc”. Decizia folosirii unuia sau altuia dintre tipurile de bandeletă aparține medicului curant.

Bandeleta se montează imediat sub meatul uretral sub mucoasa vaginală.

Atenție!

Există diferențe semnificative între modul de tratatment chirurgical al rupturii vechi de perineu la femeile care mai au viață sexuală faţă de cele care nu mai au viață sexuală și de aceea este recomandat ca pacienta să discute acest aspect cu medicul curant.

Ruptura de perineu poate fi o afecțiune care nu se manifestă prin simptomatologie specifică, putând evolua așa ani de zile, sau poate fi asociată cu incontinența urinară, cu sau fără prolaps genital.

Prolapsul genital poate fi asociat sau nu cu incontinența urinară, dar este întotdeauna rezultatul unei rupturi de perineu.

Este important ca toate femeile să efectueze regulat o consultație ginecologică, însoțită de ecografie transvaginală și recoltare de probe biologice pentru examen Babeș-Papanicolaou, astfel încât orice afecțiune ginecologică să fie diagnosticată în stadiu incipient.

Tratăm de peste 20 de ani cele mai complexe cazuri chirurgicale din sfera ginecologiei (cancer de col uterin și ovar, fibrom uterin gigant, malformații genitale congenitale, etc.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii

DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii

DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii

DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii

DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii

DR. CRISTINA STOIAN

Mai multe detalii

DR. LAURA FLOREA

Mai multe detalii