Ecografie ginecologică

 Metodă imagistică de investigare a organelor interne pelvine, cu ajutorul ultrasunetelor;

 Este noninvazivă, nedureroasă, nu iradiază cu raze X;

 Poate fi efectuată și repetată oricând, neavând contraindicații sau restricții;

 Durează între 15 și 30 de minute;

 Pacienta primește rezultatul pe loc.

Tipuri de ecografie ginecologică:

 Ecografie pelvină transabdominală (abdominală inferioară): examinează vezica urinară, ovarele, uterul, colul uterin, trompele uterine;
 Ecografie obstetricalăfolosită pentru a monitoriza evoluția sarcinii și starea fătului;
 Ecografie pelvină endovaginală sau transvaginală: anumite studii ecografice presupun inserarea transductorului în cavitățile naturale ale corpului.

Cancerul de col uterin (cervical) este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani.
3000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin (Ministerul Sănătății).

De ce este importantă ecografia ginecologică?

 Completează examenul clinic, aducând informații suplimentare necesare diagnosticului, cu ajutorul unor aparate și echipamente moderne de investigare;
 Poate fi folosită și în procedurile ecoghidate precum puncția sau biopsia și în explorarea chirurgicală.

Când se recomandă ecografia ginecologică?

 Se recomandă pentru diagnosticul multor afecțiuni ginecologice:
–    poate identifica formațiuni tumorale (cancer endometrial, cancer ovarian);
–    chisturi ovariene, fibroame uterine, alte proliferări de țesut;
–    sângerări vaginale anormale, menstruații neregulate;
–    starea embrionului/fătului în cazul unei sarcini;
–    sarcina ectopică (extrauterină);
–    probleme de fertilitate;
–    dureri pelvine;
–    evaluarea endometrului;
–    evaluarea dispozitivelor intrauterine (sterilet) ș.a.

Ce presupune ecografia ginecologică?

Ecografia pelvină transabdominală se realizează cu o sondă care se aplică pe abdomenul pacientei, în prealabil uns cu un gel transductor, pacienta fiind întinsă pe masa de examinare.

 Sonda ecografului emite un fascicul de ultrasunete de o anumită frecvența direcționat de către medic spre anumite țesuturi și organe (zona de examinat);
 Ultrasunetele străbat aceste zone cu viteze diferite, iar în contact cu țesuturile și organele examinate sunt reflectate parțial de ele și recaptate de către sonda de examinare;
 După recaptare, sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate pe un monitor;
 Imaginile salvate, pot fi tipărite pe o hârtie specială și însoțesc de obicei interpretarea scrisă a ecografiei efectuate.

Ecografia transvaginala folosește același principiu, cu excepția faptului că sonda (transductorul) are o formă specială, este prevăzută cu o minicameră și este introdusă în interiorul organismului (intravaginal), după ce a fost îmbrăcată într-un manșon special de latex (asemănător prezervativului) și unsă cu un lubrifiant ce permite o bună citire a imaginilor interne. De data aceasta, pacienta este poziționată pe spate, cu șoldurile ușor ridicate.

Ecografia obstetricală se poate efectua, atât cu sondă normală, transabdominala (recomandat după 15 săptămâni de sarcina), cât și cu sonda intravaginală (recomandat până la 14-15 săptămâni de sarcină).

Cum te pregătești?

 Se poate face fără o pregătire prealabilă;
 În anumite cazuri, medicul vă poate recomanda să nu mâncați cu cel puțin 6 ore înainte de consult;
 Dacă efectuați ecografia abdominală pelvină, medicul vă poate recomanda să consumați apă înainte cu jumătate de ora de examinarea pelvină și să urinați după efectuarea ecografiei (pentru o vizualizare mai bună a vezicii urinare);
 Dacă efectuați ecografia transvaginală, medicul vă poate recomanda să nu consumați lichide înainte cu jumătate de ora de examinare (pentru a se vedea mai bine ovarele).

Care e următorul pas?

 În urma examenului ecografic, medicul suspectează prezența anumitor afecțiuni și poate prescrie tratament sau poate recomanda efectuarea unor investigații mai aprofundate, după caz.

Efectuează această intervenție

Participă activ la discuția cu medicul tău!
Nu ezită să-i pui întrebări, în cazul în care nu ești complet lămurită!

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

Ce spun pacientele?

Aici am avut parte de cea mai frumoasă experiență din punct de vedere medical. Nu am simțit durere, frică ci îngrijiri, dragoste față de pacient, aerul “de acasă” nu a lipsit nici o secundă. Medicii s-au comportat profesionist, asistentele medicale au fost adevărate “surori”, deci cuvântul este “acasă”. Tot personalul Spitalului a fost DEOSEBIT!