Ecografie mamară

Principala metodă de Screening a cancerului de sân la femeile tinere, ce permite diagnosticarea precoce și vindecarea acestuia, atunci când este descoperit în stadii incipiente.

Ecografia mamară este o metodă imagistică de investigare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, pentru femeile de orice vârstă.

 Noninvaziva, nedureroasă, neiradiantă
 Durează între 20-30 minute
 Evidențiază tumorile foarte mici, nepalpabile (3-4 mm), crescând șansele de vindecare în faze incipiente
 Diferențiază tumorile solide de cele chistice (cu lichid), orientând asupra diagnosticului (majoritatea tumorilor mamare solide sunt canceroase)
 Pune în evidență zonele puternic vascularizate ale sânuluicare traduc malignitatea țesutului (cu ajutorul modulului Doppler).
 Poate fi efectuată la orice vârstă, de către femeile gravide, precum și în perioada de alăptare
 Se efectuează anual, ca parte a controlului de rutină pentru prevenirea cancerului de sân

Este o metodă complementară mamografiei și sonoelastografiei mamare, metode ce aduc informații noi și pot crea un tablou complet asupra diagnosticului.

Importanța ecografiei mamare

Există anumite semne pe care medicul poate să le “citească” în cadrul unei ecografii mamare și care pot traduce malignitatea țesutului mamar sau alte modificări de țesut care, deși aparent nu reprezintă un pericol, în timp ele pot degenera în cancer de sân.

Ecografia mamară semnalează un potențial cancer de sân încă din stadiile de început ale bolii – când vindecarea este posibilă – și orientează asupra planului de diagnostic sau de prevenție, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

De aceea, ecografia mamară a devenit principala metodă de Screening a cancerului mamar pentru femeile de toate vârstele; însă este o metodă complementară mamografiei și sonoelastografiei mamare, metode ce aduc informații noi și pot crea un tablou complet asupra diagnosticului.

Ce presupune ecografia mamară?

Ecografia mamară presupune explorarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Pentru a ușura și îmbunătăți examinarea, se aplică un gel pe piele.

Transductorul va fi presat ușor și coordonat de către medic pe toată suprafață sânului ce trebuie evaluat – acest lucru nu implică durere. Imaginile captate sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate pe un monitor.

Când se recomandă ecografia mamară?

La orice vârstă: în conduita de depistare și monitorizare a afecțiunilor mamare (aduce informații suplimentare ecografiei mamare);
 Peste vârsta de 40 de ani: ca metodă complementară mamografiei (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor).

Rezultate și interpretare

Pacienta primește rezultatul la finalul examinării, precum și toate explicațiile din partea medicului, în urma interpretării acestuia. Apoi medicul realizează un plan de diagnostic sau de prevenție, conform specificului fiecărui caz în parte.
Pacienta primește imaginile printate, o copie rămânând la dosar pentru a putea fi urmărită evoluția în timp a cazului.

Efectuează această investigație

Programează-te la medic după menstruație, când sânii sunt mai puțin sensibili și denși.

Este recomandat să arăți medicului ultima ecografie mamară efectuată, pentru comparație.

Ce spun pacientele?

Este cel mai bun tratament faptul că tot personalul este amabil, zâmbește, este serviabil indiferent de oră și vindecarea, în astfel de condiții, vine de la sine. Totul este gândit în cel mai mic amănunt, iar ambianța și condițiile de aici înlocuiesc condițiile de acasă de care nu avem timp să ne bucurăm, fiind prea ocupați să alergam într-o lume prea grăbită.