ROMÂNIA SE SITUEAZĂ PE PRIMUL LOC ÎN EUROPA ÎN CEEA CE PRIVEȘTE INCIDENȚA CANCERULUI DE COL UTERIN. PESTE 4.000 DE ROMÂNCE SUNT DIAGNOSTICATE CU ACEASTĂ BOALĂ, IAR DIN ACEASTĂ CAUZĂ RATA MORTALITĂȚII ESTE DE PATRU ORI PESTE MEDIA EUROPEANĂ.

Diagnosticarea cancerului de col

Pentru a depista cancerul de col uterin în stadii incipiente, tratabile, medicii ginecologi recomandă efectuarea consultației ginecologice anuale, preventive, în lipsa simptomatologiei.  Consultația trebuie să fie însoțită atât de efectuarea unei ecografii transvaginale, cât și de recoltarea unei probe pentru examenul Babeș-Papanicolaou. Acesta permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potențialul de a evolua în cancer de col uterin.

În urma rezultatelor examenului Babeș-Papanicolaou, medicul  specialist ginecolog decide dacă este nevoie de investigarea suplimentară a pacientei. Acesta poate recomanda efectuarea unei analize pentru testarea și genotiparea HPV sau efectuarea colposcopiei.

Testarea HPV depistează prezența virusului în celulă și tipul tulpinilor prezente: oncogene, cu risc crescut de provocare a cancerului de col uterin ( tulpinile 16 și 18), dar și a altor tipuri de cancer, și neoncogene, ce pot provoca afecțiuni precum: verugi, condiloame sau negi genital. Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieţii. Important de reţinut este că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome. Cu toate acestea, virusul HPV este răspunzător pentru aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col.

COLPOSCOPIA ESTE O METODĂ DE DIAGNOSTICARE NONINVAZIVA, NEIRADIANTA , PACIENTA NEFIIND NEVOITĂ SĂ SE SUPUNĂ UNEI ANESTEZII PENTRU A O EFECTUA. ÎN CAZUL ÎN CARE APARE VREUN DISCOMFORT FIZIC ÎN TIMPUL COLPOSCOPIEI, MEDICUL GINECOLOG TREBUIE ANUNȚAT IMEDIAT.

Care este următorul pas?

În cazul în care prin testarea HPV s-a evidențiat prezența tulpinilor oncogene, medicul va efectua o colposcopie . Colposcopia video este un pas esențial în diagnosticarea cancerului de col uterin, întrucât permite vizualizarea leziunilor invizibile ochiului, mărește și procesează imaginile obținute și permite prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea histopatologică (atunci când este cazul). Importanța colposcopiei constă în posibilitatea inspecției vulvei, vaginului și colului uterin cu ajutorul unui microscop stereoscopic binocular cu lumină puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile. Acestea pot fi vizualizate în timp real, pacienta primind interpretarea și recomandările medicale în timp real.

Pentru a putea diagnostica și trata cu maxim succes un cancer de col în stadii incipiente, orice femeie trebuie să efectueze anual consultația ginecologică preventivă, însoțită întotdeauna de ecografia transvaginala și examenul Babeș-Papanicolaou. Este mai important să previi decât să tratezi