În funcție de localizarea leziunii și preferințele radiologului sau ale chirurgului, se pot utiliza diferite metode de reperaj:
marcarea tegumentară (desen pe piele),
injectarea de coloranți sau a sistemelor ac-cârlig (harpon).
Dintre acestea, cele mai precise sunt cele ghidate imagistic (ecografic, mamografic) cu folosirea unor sisteme ac-cârlig (harpon).
Activitatea spitalului este acreditată de către Ministerul Sănătății și îndeplinește standardele de calitate ISO 9001/2002
Marcaj tumoral cu harponul ghidat ecografic (ecoghidat)
Cel mai simplu, procedura poate fi ghidată ecografic și necesită în general anestezie locală sau generală de scurtă durată.
Procedura presupune ca pacienta să fie culcată pe spate, cu brațul de aceeași parte ridicat la 90 grade.
Cu ajutorul ecografiei se reperează leziunea, se dezinfectează tegumentul și se introduce acul-cârlig pentru marcarea prezenței leziunii.
La finalul procedurii se verifică din nou, din punct de vedere ecografic poziția acului-cârlig.
Intervenția chirurgicală poate avea loc imediat după reperaj sau în următoarele 24 de ore.
Marcaj tumoral cu harponul ghidat mamografic (stereotaxie)
Atunci când se utilizează mamografia ca metodă de screening în detectarea cancerului mamar incipient , se pot descoperi un număr mare de leziuni infraclinice (microcalcificări suspecte), care necesită efectuarea unor manevre intervenționale ghidate imagistic.
Marcajul tumoral stereotactic este efectuat pe un dispozitiv de mamografie special construit. Astfel sunt produse imagini stereotactice (pe 2 nivele) care permit localizarea cu precizie a leziunii.
Intervenția chirurgicală poate avea loc imediat după reperaj sau în următoarele 24 de ore.
Acuratețea diagnosticului neoplasmului mamar crește considerabil dacă tumorile mamare suspecte imagistic sunt reperate preoperator cu harponul.