Test Papanicolau în mediu lichid sau convențional la Royal Hospital

Testul Babeș-Papanicolau este o metodă vitală de screening împotriva cancerului de col uterin. Efectuarea lui periodică (recomandarea fiind o dată pe an, în cadrul consultului ginecologic de rutină) depistează precoce prezența celulele anormale de la nivelul colului, înainte ca acestea să devină cancerigene. În aceste condiții, testul Papanicolau reprezintă cea mai bună șansă de a stopa apariția cancerului de col uterin sau depistarea lui într-un stadiu incipient, când poate fi vindecat; deci, este metoda cea mai bună de a preveni decesele premature cauzate de cancer de col. 

Dr. George Diaconu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi ce este, de câte tipuri și când este recomandată realizarea testului Babeș-Papanicolau.

Când se face un test Papanicolau și în ce constă recoltarea? 

Testul Papanicolau este recomandat ca metodă de screening, ca parte din examenul ginecologic de rutină. Poate fi realizat în perioada de sarcină, dar nu și în timpul perioadei de menstruație. Dacă există situații în care bănuiești că este posibil să fi contractat virusul HPV (se transmite inclusiv prin contact sexual protejat, dacă unul din parteneri este pozitiv sau prin folosirea în comun a instrumentelor de epilare cu ceară în zona intimă, schimbul de lenjerie intimă/costum de baie de la o persoană infectată, bazin de înot, săli de sport, etc.) sau ai simptome genitale (precum infecție genitală, mâncărimi, secreții), te sfătuim să-ți programezi o consultație și un test Papanicolau la Royal Hospital, chiar dacă nu a trecut un an de la ultima testare de rutină. 

Prezența virusului HPV în sistem nu prezintă simptome specifice, poți să fii purtător activ și să îl răspândești, fără să știi. Poate fi depistat doar în urma rezultatului unui test Papanicolau  anormal sau a testului de genotipare HPV, dacă este făcut separat sau dacă testul Papanicolau nu a fost făcut în mediu lichid. 

CITEȘTE ȘI   Când ai nevoie să faci operația de endometrioză?

Test Papanicolau, rezultate

Testul Papanicolau este simplu, atât ca metodă de recoltare, cât și ca procesarea rezultatelor. Medicul ginecolog recoltează o probă de celule epiteliale (frotiu) de pe suprafața colului uterin, care este apoi analizată histopatologic în laborator. Rezultatul unui test Papanicolau poate fi “pozitiv” sau “negativ”. Dacă sunt prezente anomalii, rezultatul este formulat “ test Papanicolau, rezultate modificate”. Mai departe, medicul ginecolog poate propune o serie mai largă de investigații (inclusiv genotiparea HPV) precum colposcopia, pentru a identifica și localiza exact leziunea și pentru a stabili o conduită de tratament. 

Pe fișa de rezultat poți primi următoarele indicații:

Test Papanicolau, rezultate normale

Ceea ce înseamnă că nu au fost detectate celule anormale.

Test Papanicolau – inflamație

Sunt prezente celule ușor modificate, care au ca și cauză, de cele mai multe ori, prezența unei inflamații sau infecții genitale (bacteriene, fungice sau virale). 

Test Papanicolau, rezultate modificate

În acest caz, testul detectează prezența celulelor anormale care pot fi precanceroase.

ASCUS 

Arată modificări la nivelul celulelor epiteliului scuamos și indică prezența unei tulpini HPV în cele mai multe cazuri. 

L-SIL

Arată prezența unor celule anormale într-o anumită zonă a epiteliului scuamos și necesită efectuarea unui nou test Papanicolau la câteva luni după primul rezultat, genotipare extinsă HPV și colposcopie. 

H-SIL

Indică prezența celulelor modificate în două treimi din grosimea epiteliului scuamos, caz în care este necesară colposcopia și biopsia. 

ACG

Indică faptul că există celule anormale în tot epiteliul glandular și este nevoie, pe lângă investigarea asupra infecției HPV, și investigarea prin biopsie a celulelor din endocol.

CITEȘTE ȘI   10 cele mai comune efecte secundare ale contraceptivelor

Tipuri de test Babeș – Papanicolau

Testul Papanicolau poate fi efectuat în două feluri, diferența dintre ele fiind că una din metode permite și identificarea genotipurilor HPV din aceeași probă recoltată, în timp ce cealaltă, nu. 

Test Papanicolau convențional

Proba recoltată este imediat pusă pe o lamă și fixată. Rezultatul unui test Papanicolau convențional nu include analizarea prezenței sau absenței tulpinilor de HPV cu grad ridicat de risc (există 15 tulpini cu grad ridicat, printre care, cele mai periculoase – HPV 16 și HPV 18). Rezultatul testului convențional poate semnala doar prezența celulelor anormale. 

Test Papanicolau în mediu lichid

Proba recoltată este prezervată într-un flacon cu mediu special, care îi menține calitatea până ajunge sub microscop. Rezultatul unui test Papanicolau în mediu lichid include și analizarea prezenței (sau nu, de unde rezultatul pozitiv sau negativ pentru HPV) a tulpinilor HPV cu grad ridicat de risc, dar și a genotiparii extinse (incluzând și tulpinile de grad scăzut sau intermediar/necatalogate). 

Pentru pacientă, metoda de recoltare pentru testul Papanicolau este aceeași. Diferența se face prin modul de prezervare a probei și prin ce permite a fi analizat. Când o pacientă are de ales între un test Papanicolau în mediu lichid sau convențional alege de fapt între a afla dacă la nivelul vaginului există tulpini de HPV ( și care anume) sau a afla doar dacă la nivelul colului uterin sunt prezente sau nu celule anormale. În general, recomandarea medicilor ginecologici, de la Royal Hospital, dar nu numai, este optarea pentru testul Papanicolau în mediu lichid, chiar dacă are un preț mai mare față de cel convențional, pentru că este singura metodă de a afla dacă pacienta are tulpini de HPV sau nu. 

Te invităm la o consultație ginecologică care include testul Papanicolau în mediu lichid la spitalul Royal Hospital din București. Prevenția, mai ales în cazul cancerului de col uterin, salvează vieți.