NEFRECTOMIA, SAU EXTIRPAREA RINICHIULUI, REPREZINTĂ O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DE ANVERGURĂ, ALE CĂREI INDICAȚII TREBUIE ANALIZATE CU ATENȚIE SI DISCERNĂMÂNT AVÂND ÎN VEDERE CARACTERUL IREVERSIBIL AL PROCEDURII.

Printre indicațiile majore de nefrectomie laparoscopică se numără tumora renală sau rinichiul compromis din punct de vedere funcțional. În primul caz este vorba despre o tumoră probabil malignă a rinichiului, iar în al doilea caz vorbim despre un rinichi nefuncțional ce nu poate fi recuperat și care nu poate fi păstrat.

Tumorile renale

Tumorile renale maligne (cancer renal – aprox. 90% din tumorile rinichiului, cel mai letal cancer urologic) cu indicație chirurgicală nu beneficiază de tratament endoscopic, astfel ca opțiunile terapeutice sunt limitate la abord laparoscopic sau chirurgie deschisă, cu un avantaj net pentru laparoscopie, atât din punct de vedere al confortului operator cât și din punct de vedere al eficienței oncologice a operației.

Tumorile benigne ale rinichiului sunt de multe ori dificil de diagnosticat cu certitudine ca fiind benigne, astfel că și în aceste situații se recomandă nefrectomie în absența unor elemente clare de diagnostic.

195 DE MILIOANE DE FEMEI DIN LUMEA ÎNTREAGĂ SUFERĂ DE BOLI RENALE CRONICE

Avantajul major al laparoscopiei este dat de evitarea inciziilor de mari dimensiuni la nivelul abdomenului, dar și de capacitatea superioară de disecție și izolare a leziunilor. Se creează astfel premisele unei evoluții fără complicații, cu vindecare rapidă, în condițiile păstrării siguranței oncologice.

În anumite situații particulare poate fi necesară convertirea intervenției laparoscopice în intervenție chirurgicală clasică, deși această situație este rară în practica curentă.

Durata de spitalizare după nefrectomia laparoscopică este de 3-4 zile.

Ghidul de practică al Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/renal-cell-carcinoma/

Dacă tumora renală este localizată în jurul unei extremități a rinichiului, devine posibilă extirparea izolată a porțiunii afectate și deci păstrarea parțială a rinichiului, cu evidente avantaje pe termen lung și în condiții de maximă siguranță oncologică. Studiile au demonstrat că, în situația unei indicații corecte, nefrectomia parțială are rezultate similare cu nefrectomia radicală din punct de vedere oncologic.

Practic, prin această intervenție este îndepărtată tumora renală împreună cu o margine de siguranță, astfel încât se păstrează numai țesut renal sănătos și funcțional.

Deși intervenția are un grad mai ridicat de complexitate, avantajul păstrării, fie și numai parțial, a unui rinichi funcțional, este incontestabil.

Din punct de vedere al pacientului, pregătirea, evoluția și durata de spitalizare sunt similare cu nefrectomia totală laparoscopică.

Ghidul de practică al Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/renal-cell-carcinoma.

NEFROURETERECTOMIA

În cazul acelor tumori care interesează calea urinară (uroteliu), tratamentul chirurgical impune nefrectomie la care se adaugă extirparea ureterului și a unei suprafețe din vezica urinară, tehnica chirurgicală purtând numele de nefroureterectomie.

Și în acest caz, abordul laparoscopic este posibil, pentru extirparea rinichiului, tehnica permițând evitarea celor două incizii de mari dimensiuni de care este nevoie în tehnica clasică. Utilizarea acestei tehnici nu scade gradul de siguranță oncologică a intervenției dar ameliorează ceilalți parametrii ai chirurgiei clasice.

Ghidul de practică al Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/upper-urinary-tract-urothelial-cell-carcinoma.