Insomnia – ce este, de ce apare și cum o putem trata?

Insomnia este una dintre afecțiunile foarte des întâlnite, de care uneori nu suntem conștienți că suferim.

Insomnia este afecțiunea care presupune dificultăți în a adormi sau a dormi, chiar și atunci când persoana are ocazia să o facă.

Persoanele care au probleme cu somnul întâmpină, de regulă, dificultăți de concentrare, schimbări de stare, oboseală, nivel scăzut de energie care generează performanțe slabe la locul de muncă.

În funcție de durata de timp a ei, insomnia poate fi de mai multe feluri:

  • Acută – este insomnia de durată scurtă, care apare de regulă din cauza unor evenimente viitoare ce cauzează îngrijorare ( ca de exemplu un examen programat a doua zi)
  • Cronică – este insomnia care apare în cel puțin 3 nopți pe săptămână, timp de cel puțin 3 luni consecutive. Cauzele apariției insomniei cronice sunt multiple: schimbări în mediul de viață, obiceiuri nesănătoase legate de somn, munca în schimburi, alte afecțiuni clinice sau anumite tratamente medicamentoase.
  • Asociată altor afecțiuni – de regulă, în cazul pacientului care suferă de anxietate sau depresie, dar și în cel al persoanelor care suferă de artrită sau dureri de spate, insomnia este o afecțiune asociată.

Persoanele afectate de insomnie au probleme fie în a adormi, fie în a dormi, fie se trezesc prea devreme dimineața. Tratamentul este diferențiat în funcție de fiecare individ, putând include componente comportamentale, psihologice și medicamentoase, aspect care vor putea fi decise doar în urma unei consultații cu medicul specialist.

Care sunt opțiunile de tratament în cazul insomniei?

  • Terapie comportamentală, abordată cu ajutorul unui psiholog, psihiatru sau a unui consilier în astfel de probleme ale somnului
  • Terapia pentru controlarea stimulilor : specialiștii recomandă păstrarea patului/dormitorului doar pentru somn, sugerând ca persoanele care au probleme cu insomnia să efectueze activități care le relaxează înainte de somn, în alta cameră, iar apoi să revină în dormitor doar pentru a dormi
  • Terapie cognitivă efectuată cu un terapeut care va învăța pacientul cum să facă față problemelor de somn
  • Tehnici de relaxare, care presupun reducerea tensiunii și masaj pentru relaxarea mușchilor.
  • Medicație, pe care pacientul o va lua doar la recomandarea medicului, pentru o perioadă de timp stabilită de acesta.

Pentru a știi cu exactitate care sunt cauzele care duc la apariția insomniei, pacientul trebuie să consulte în primul rand un medic pneumolog specialist în somnologie, care va putea să excludă alte afecțiuni ce pot perturba somnul , precum apnee de somn. Nu amânați să tratați astfel de afecțiuni, pentru a evita că viața personală și performanța profesională să fie afectate.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.