SPIROMETRIA – TESTUL PENTRU BRONHODILATAȚIE ȘI BRONHOCONSTRICȚIE
Spirometria este un test simplu ce masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate masurata de timp.
CE PRESUPUNE SPIROMETRIA?
Spirometrul este un aparat folosit să măsoare cât de eficient și cât de rapid plămânii pot fi expansionati sau goliți de aer, medicul reușind astfel să diagnosticheze diverse afecțiuni cronice ale bronhiilor și ale plămânilor (astmul, bronhopneumopatia cronică obstructivă, pneumopatia interstițială, emfizemul), să le evalueze gravitatea și să le urmărească evoluția în timp.
CÂND ESTE INDICATĂ SPIROMETRIA?
Spirometria este recomandată dacă :
- sunteți fumător, ați fumat sau ați lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
- tușiți des;
- rămâneți fără respirație când mergeți mai repede;
- urmați deja tratament pentru o afecțiune pulmonară.
PREGATIREA PENTRU INVESTIGATIE
Pregătirea dinaintea testării este destul de simplu de efectuat, fiind necesar să fie urmate câteva sfaturi simple, precum:
- evitați mesele copioase înaintea efectuării testelor
- purtați haine lejere în ziua testării (hainele strâmte împiedică expansiunea toracelui)
- fumatul trebuie oprit cu cel puțin o oră înaintea testării
- evitați ingerarea de alcool cu cel puțin 4 ore înainte de test
- întrebați medicul pneumolog dacă puteți urma tratamentul inhalator obișnuit sau trebuie întrerupt înainte.
Spirometria este un test simplu ce masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate masurata de timp.
ÎN CE CONSTĂ SPIROMETRIA?
Pacientul va fi rugat să se așeze pe scaun, i se va pune un clește pe nas ( pentru ca aerul să circule doar pe gură) și va fi rugat să respire printr-un tub urmând intrucțiunile asistentei/ medicului . Tubul este conectat printr-un furtun la un aparat numit spirometru, care va înregistra multipli parametri.
Pentru început, respirația va fi obișnuită, apoi i se va cere pacientului să inspire adânc și să sufle cu putere până când tot aerul va ieși din plămâni. Pentru acest lucru, buzele trebuie să fie strânse în jurul piesei bucale, iar limba nu trebuie să împiedice fluxul de aer.
Aerul trebuie suflat cu putere și primul expir forțat trebuie menținut cât mai mult (minim 6 secunde). Testul va fi repetat de cel puțin 3 ori pentru a fi siguri că rezultatele sunt corecte.
În funcție de necesitate, medicul va solicita administrarea unui medicament bronhodilatator prin inhalare. Pacientul va aștepta 15 minute, apoi va efectua o nouă testare (spirometrie). Astfel, medicul va putea compara rezultatele pentru a vedea dacă bronhodilatatorul a îmbunătățit sau nu capacitatea de a respira. Medicul va diferenția în acest fel astmul bronșic (în care reversibilitatea este semnificativă) de alte boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) (în care reversibilitatea este minimă sau deloc).
CUM SE INTERPRETEAZĂ REZULTATELE?
În cele mai multe cazuri, rezultatul spirometriei poate evidenția unul dintre cele 3 tipuri de obstrucție:
- disfuncție ventilatorie obstructivă: există posibilitatea existenței unei boli ce duce la îngustarea bronhiilor ( astm bronșic, BPOC)
- disfuncție respiratorie restrictivă: poate fi de cauză parenchimatoasă (disfuncția este predominant inspiratorie sau de natură inspiratorie și expiratorie : sarcoidoză, FPI, pneumoconioze, alte pneumopatii insterstițiale – medicamentoase, de iradiere, vasculite) sau extraparenchimatoasă (boli neuromusculare – paralizia diafragmului, miastenia gravis, distrofii musculare; boli ale peretelui toracic – cifoscolioză, obezitate, spondilită anchilozantă).
- disfunție ventilatorie mixtă: este caracterizată de restricție pulmonară însoțită și de un grad de obstrucție.
Rezultatele spirometriei vor fi exprimate, de regulă, în procente comparative cu valorile ideale ale funcţiei pulmonare calculate în funcţie de sex, rasă, vârstă şi înălţime. Deosebit de utilă este și reprezentarea grafică a trendului de evoluție a funcției pulmonare a respectivului pacient.
Prezența unei afecțiuni respiratorii (precum astm bronșic sau BPOC) va impune repetarea periodică a spirometriei, în vederea monitorizării acestei afecțiuni.