Ce este adenomul de prostată și cum se tratează?

Adenomul de prostată, care mai este denumit și hiperplazie benignă de prostată, este o problemă de sănătate frecventă în rândul bărbaților de peste 60 de ani. 

Dr. Cristian Persu, medic primar Urologie în cadrul Royal Hospital București, îți dezvăluie tot ce ai nevoie să știi despre adenomul de prostată și despre cel mai eficient tratament pentru această boală.

Ce este adenomul de prostată

Adenomul de prostată este cea mai răspândită problemă de sănătate a prostatei. Adenomul de prostată este caracterizat de creșterea în dimensiune a prostatei, o glandă care, în mod normal, are mărimea unei nuci. Prostata înconjoară o parte din uretră, tubul care transportă urina și sperma la exterior. 

Funcția principală a prostatei este cea de a produce lichid prostatic, care protejează sperma și care reprezintă aproximativ 30% din ejacularea totală (care mai cuprinde și sperma din testicule și lichid din veziculele seminale). Dat fiind că uretra trece prin prostată, mărirea prostatei poate să împiedice circulația normală a urinei și a spermei, prin uretră. 

Aproape toți bărbații pot să sufere o mărire a prostatei, pe măsură ce îmbătrânesc.

Adenomul de prostată este o afecțiune benignă, însă chiar dacă acesta nu crește, automat, riscul de apariție a cancerului de prostată, cele două boli având simptome destul de asemănătoare. 

Totodată, nu este exclus ca un bărbat care are adenom de prostată să sufere, simultan, și de un cancer nedepistat. De aceea, specialiștii recomandă vizita anuală la urolog, în scop de screening, tuturor bărbaților cu vârsta de peste 55-69 de ani.

Factori de risc

Ca factori etiologici, cel mai important este factorul hormonal – hormonii androgeni (testosteron) care, până la vârsta de 30-40 de ani, se află în echilibru cu hormonii estrogeni. 

 • Dezvoltarea adenomului de prostată apare ca urmare a scăderii nivelului de testosteron. 
 • În interiorul prostatei, testosteronul se transformă într-un derivat, dihidrotestosteron, o substanță activă, care generează dezvoltarea adenomului de prostată. 

În adenomul de prostată, principalii factori de risc sunt vârsta și ereditatea. 

Alți factori de risc mai sunt: 

 • obezitatea;
 • diabetul;
 • fumatul;
 • sedentarismul;
 • ateroscleroza;
 • hipertensiunea arterială;
 • administrarea unor medicamente (antidepresivele, betablocantele).

Simptomele adenomului de prostată

Deoarece prostata înconjoară uretra, mărirea prostatei duce la blocarea fluxului de urină, ceea ce înseamnă că te poți confrunta cu următoarele simptome: 

 • încetinirea fluxului urinar;
 • dificultăți la urinare;
 • nevoie bruscă de a urina;
 • urinare nocturnă frecventă;
 • urină cu aspect și miros modificate.

Mărirea prostatei, dacă este lăsată netratată, poate duce la blocarea uretrei, provocând o agravare a simptomatologiei:

 • calculi veziculari;
 • infecția vezicii urinare;
 • prezența sângelui în urină;
 • afectarea rinichilor;
 • durere localizată în abdomenul inferior;
 • febră/frisoane la urinare. 

Dacă observi aceste simptome, mergi de urgență la medic. 

Diagnostic

În procesul de diagnostic al adenomului de prostată, pot fi efectuate mai multe tipuri de examinări și teste, precum examenul rectal digital, sumarul de urină, analize de sânge și analiza PSA a antigenului specific prostatic. Aceasta din urmă este foarte importantă, deoarece nivelul PSA este crescut în sânge atunci când prostata se mărește. Ulterior, se mai pot efectuate și alte investigații suplimentare precum testul de flux urinar, testul volumului rezidual post-micțiune, ecografia transrectală și altele. 

Tratament adenom de prostată

Adenomul de prostată poate să fie tratat în mai multe feluri, în funcție de caz, de dimensiunea la care a ajuns prostata, de starea de sănătate generală și de vârsta fiecărui pacient. 

La Royal Hospital București, ai putea să fii ghidat fie către un tratament medicamentos, fie către un tratament minim-invaziv sau către operație de prostată. Există, așadar, multiple opțiuni de tratament pentru adenomul de prostată. 

Cel mai adesea, se optează pentru un tratament pe bază de medicamente (alfablocante, inhibitori ai enzimei 5-alfa reductază) la pacienții care au simptome mai ușoare. Dacă simptomele avansează, dacă apar complicații, ori în cazul în care tratamentul cu medicamente nu a dat rezultate, se poate recurge la tratament minim-invaziv sau chirurgical. 

La Royal Hospital, una dintre cele mai eficiente modalități de tratament pentru adenomul de prostată este procedura TURP Bipolar. 

Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) 

Este considerată intervenția standard în ameliorarea simptomelor tractului urinar la bărbați, ca urmare a adenomului de prostată. TURP presupune eliminarea părții centrale obstrucționate a prostatei, cu ajutorul endoscopului, și realizarea unui canal prin care urina poate circula mai ușor. 

O metodă actualizată – numită TURP bipolar, este considerată drept una dintre cele mai bune alternative de tratament la TURP. Procedura TURP bipolar implică utilizarea unui rezectoscop, care conține un curent bipolar, cu ajutorul căruia se efectuează rezecția excesului de țesut patologic al prostatei. După TURP bipolar, funcția urinară a unui pacient este mult îmbunătățită. Procedura se realizează sub anestezie generală, durează în jur de o oră jumătate, și necesită 3 nopți de spitalizare. 

La momentul actual, metoda de tratament TURP bipolar este cea mai avansată tehnică pentru adenomul de prostată și este folosită la nivel mondial. 

Ai experimentat simptomele unui adenom de prostată și te temi că această problemă se poate agrava? Fă-ți o programare la Royal Hospital, pentru o consultație.