Ce este cancerul de sân, cum se diagnostichează și cum poate fi tratat?

Cancerul de sân este, la nivel global, cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor, aflându-se și în fruntea clasamentelor, în ceea ce privește rata mortalității.

Dr. Mirela Vasile, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, supraspecializată în chirurgia oncologică, în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi care sunt cele mai frecvente cauze și simptome ale cancerului la sân și ce ar trebui să faci pentru ca boala să nu se agraveze. 

Este important să știi că această maladie poate fi tratată eficient și chiar vindecată, dacă este depistată în stadiile precoce. Royal Hospital dispune de aparatură modernă, pentru diagnostic și tratament, precum și de o echipă de profesioniști foarte bine pregătiți, care îți stau mereu la dispoziție.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân se produce în momentul în care celulele de la nivel mamar cresc și se înmulțesc în mod necontrolat, formând o masă tumorală, celule care ulterior pe cale sangvina sau limfatica invadeaza alte organe la distanță sau ganglionii limfatici . 

Datele de specialitate arată că, doar în anul 2020, peste 2 milioane de cazuri noi de cancer de sân au fost depistate, în întreaga lume. Numărul deceselor asociate cancerului de sân s-a apropiat de 700.000. În ceea ce privește situația din România, au fost înregistrate 12.085 de cazuri noi de cancer mamar.

Totuși, este important să rămânem optimiști, deoarece ratele de supraviețuire sunt în creștere, în ultimii ani, în special datorită înțelegerii mai bune a bolii, a posibilităților de diagnostic, precum și datorită metodelor personalizate de tratament

În România 3.918 femei au murit din cauza cancerului mamar în anul 2020!

Tipuri de cancer de sân

Cancerul de sân poate să fie de mai multe tipuri în funcție de locul de apariție:

  • Carcinom ductal invaziv:

– are punct de pornire canalele galactofore ale sânului (canalele prin care laptele produs de lobulii mamari este condus către mamelon în timpul alăptării).  Este cea mai frecventă formă de cancer mamar, cuprinzând 80% din cazuri. Termenul de invaziv este folosit atunci cand celulele au atacat tesutul din apropiere.

  • Carcinom lobular invaziv:

– are punct de pornire lobulii mamari- locul unde se formează laptele în timpul alăptării. Este responsabil pentru aproximativ 10-15% din cazurile de cancer mamar.
Ambele forme descrise anterior prezinta un subtip – carcinom ductal “in situ”, respectiv lobular “ïn situ”; Termenul „in situ” arată că respectivul cancer nu s-a răspândit în afara zonei de origine, nu a invadat țesuturile sânului din apropiere. Netratat la timp, acest carcinom avansează în cancer invaziv.

  • Tumora Phyllodes:

– reprezintă o formă rară de tumori mamare, marea majoritate find benigne. Punctul de pornire este reprezentat de țesutul conjunctiv mamar și se caracterizează printr-o creștere rapidă în volum.

  • Boala Paget a sânului:

– este o altă formă rară de cancer mamar care afectează areola mamară și mamelonul.

Cauze și factori de risc

  • Sexul – femeile prezintă un risc de 100x mai mare față de bărbați de a dezvolta cancer mamar.
  • Vârsta – riscul de cancer mamar crește cu vârsta. 2 din 3 cazuri apar la paciente cu vârsta mai mare de 55 ani.
  • Antecedentele familiale –  pacientele cu rude de gradul I (mama, sora, fiica) au riscul de 2x mai mare de a dezvolta cancer mamar.
  • Factorul genetic: aproximativ 5-10% dintre cazurile de cancer de sân sunt asociate cu mutațiile  genetice, fiind transmise în familie. Anumite gene mutante moștenite cresc dramatic riscul de apariție a cancerului de sân, cele mai cunoscute fiind BRCA1 și BRCA2. Acestea cresc, totodată, riscul de cancer ovarian, colonic, pancreatic și de melanom. Riscul ajunge până la 72% de a dezvolta un cancer de sân în timpul vieții la pacientele cu una sau ambele mutații. Pacientele cunoscute cu aceste mutații necesită un plan de monitorizare diferit față de populația generală.
  • Obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice, consumul de alcool sunt factori care cresc riscul de cancer.
  • Apariția menstruației înainte de vârsta de 12 ani și menopauza tardivă peste 55 ani.
  • Expunerea la radiații: dacă ai avut parte de tratamente care implică radiații, în zona sânului, în copilărie sau în adolescență cum ar fi limfom Hodgkin sau limfoame non- Hodgkin, riscul de cancer la sân este mai mare.

Chiar dacă prezinți următorii factori de risc, nu înseamnă, automat, că vei dezvolta și boala.

Simptome cancer de sân

Unele dintre semnele cancerului de sân pot fi identificate prin auto-palparea sânului, urmată de un consult de specialitate. Iată la ce simptome ar trebui să fii atentă:

  • o umflătură sau o zonă îngroșată a pielii, care se simte diferit, la atingere, față de țesuturile înconjurătoare;
  • modificarea formei, a mărimii sau aspectului sânului;
  • schimbări de aspect ale pielii sânului;
  • orientarea către interior a mamelonului;
  • apariția unor cruste la nivelul pielii mamelonului, sau descuamarea zonei;
  • înroșirea pielii și apariția unui aspect ca de „coajă de portocală”. 

Investigații pentru diagnosticarea cancerului mamar

Cancerul de sân se prezintă în mai multe stadii de evoluție, de la stadiul 0, în care boala este cel mai ușor de tratat, până la stadiul IV, când deja este extrem de avansată și s-a răspândit la alte organe. Un cancer de sân se depistează prin câteva metode, după cum urmează.

Examinarea sânului de către medicul specialist

În timpul examinării sânului și a regiunii axilare, medicul va simți prezența unei eventuale tumori sau ganglioni. Specialistul te va îndruma, ulterior, către investigații mai complexe, după caz.

Ecografia de sân

Aceasta are o sensibilitate sporită și se recomandă, anual, femeilor cu vârsta între 30 – 40 de ani. Citește mai multe informații despre ecografia mamară aici.

RMN

Este o metodă aplicată acelor paciente care au risc sporit de cancer de sân și este indicată anual, în unele situații. 

Este foarte important să te responsabilizezi în privința controalelor de rutină, la medicul specialist în senologie, pentru a identifica precoce semnele cancerului la sân.

Sunt situații în care medicul specialist îți poate recomanda mai multe din aceste investigații pentru un diagnostic de precizie și pentru a stabili un plan de tratament corect.

La Royal Hospital ai acces la cele mai moderne și eficiente metode de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân. 

Nu ignora recomandările de screening anual! Echipa de specialiști din cadrul Royal Hospital îți stau mereu la dispoziție.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.