Cum se modifică sânii pe masură ce înaintezi în vârstă?

Pe măsură ce îmbătrânești, este firesc ca sânii să-și piardă fermitatea, să își schimbe forma, să se micșoreze în dimensiune și să devină mai predispuși la dezvoltarea anumitor noduli anormali.

În cele mai multe dintre  cazuri, umflăturile care apar la nivelul sânilor sunt inofensive, dar, indiferent de vârstă, este important să discutați cu medicului dumneavoastră ginecolog despre apariția oricărei modificari la nivelul sânilor .

Dr. Gabriela Jumuga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi cum și de ce intervin aceste modificări ale sânilor.

Dr. Gabriela Jumuga,

medic specialist Obstetrică-Ginecologie,

Modificări care intervin de la 40 de ani

Începând cu vârsta de 40 de ani, femeile se pot aștepta ca sânii lor să se schimbe în dimensiune și formă.

Este normal ca țesutul mamar să devină mai puțin glandular și mai gras pe măsură ce se înaintează în varsta, ceea ce îi face să se simtă mai puțin fermi și plini. Scăderea nivelului de estrogen la menopauză face țesutul mamar deshidratat și mai puțin elastic, astfel încât sânii își pierd forma rotunjită pe care au avut-o la un moment dat și încep să se lase. De asemenea, s-ar putea să observați că apar dureri la nivelul sânilor și mameloanelor în timpul menopauzei din cauza modificărilor hormonale care au loc.

Odată cu vârsta, există, de asemenea, un risc crescut de apariție a nodulilor anormali la sân. Aceștia pot fi formațiuni inofensive, cum ar fi chisturile, dar pot fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul de sân.

CITEȘTE ȘI   Ce este mastectomia și când se recomandă?

Pe măsură ce trec anii, s-ar putea să observați, de asemenea, apariția unui spațiu mai larg între sâni și că sânii se micșorează în dimensiune, uneori cu o cupă sau mai mult (cu excepția cazului în care vă îngrășați, caz în care sânii se pot mări). Zona din jurul mamelonului (areola) tinde să devină mai mică și aproape să dispară, iar mamelonul se poate întoarce ușor.

Cele mai multe dintre modificările sânilor care au loc pe măsură ce femeia înaintează în vârstă sunt cauzate de modificările hormonale.

În plus, este posibil să observați că nu mai aveți nodulii premenstruali, durerile sau scurgerile mamelonare pe care le aveați înainte.

Screening-ul pentru cancerul de sân, odată cu înaintarea în vârstă

Depistarea oricăror modificari la nivelul sânilor cu ajutorul mamografiei este utilizată începand cu vârsta de 40 de ani pentru că poate detecta cancerele atunci când sunt prea mici pentru a fi văzute sau simțite.

Deși este alegerea dvs. dacă doriți să efectuați un screening la sân, rețineți că majoritatea experților în sanatatea mamară cred că este benefic să faceți acest lucru anual, în vederea detectării în stadii precoce a cancerului de sân.

Așadar, începand cu vârsta de 40 de ani, pe lângă investigațiile anuale în sfera mamară pe care ar trebui să le efectuați anual (consult clinic mamar și ecografie mamară cu elastografie), este necesar să adaugați la lista de investigații necesare și mamografia. Profitați de noile descoperiri tehnologice în domeniu și alegeți să efectuați o mamografie digitală cu tomosinteză, care vă poate oferi urmatoarele avantaje față de o mamografie clasică:

  • precizie sporită în detecția și diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (față de tehnologiile anterioare);
  • creșterea acurateței diagnosticului, inclusiv în cazul femeilor cu sâni cu densitate crescută;
  • creșterea ratei de identificare a leziunilor canceroase (descoperire în stadii incipiente în special a cancerului invaziv);
  • acuratețe mare în identificarea și caracterizarea leziunilor (localizare precisă, tridimensională ; aprecierea reală a extensiei leziunilor);
  • scurtarea duratei procedurii, deci și a perioadei disconfortului fizic (este efectuată în 15 – 30 secunde);
  • doză de radiații mai mică (față de procedurile care trebuie repetate).

Ce sunt sânii denși?

Femeile tinere care nu au trecut încă prin menopauză au adesea ceea ce se numește sâni “denși”. Sanii denși conțin mai mult tesut glandular și mai puțin țesut gras decât de obicei. Nu este același lucru cu a avea sânii fermi și nu are nimic de-a face cu cât de mari sau cu ce formă au sânii.

Să ai sâni denși nu este anormal și nu este ceva ce poți schimba, dar un potențial dezavantaj este că sânii denși pot îngreuna depistarea cancerului de sân, deoarece țesutul dens poate masca potențialele tumori în cazul efectuării unei mamografii.

Țesutul mamar tinde să devină mai puțin dens pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, mai ales după menopauză, astfel încât devine mai ușor să detectam prezența cancerele de sân cu ajutorul mamografiei. De aceea, mamografia este recomandată ca metodă de screening începând cu vârsta de 40 de ani.

CITEȘTE ȘI   O ecografie la sân îți poate salva viața

Noduli la sân

Nodulii la sâni sunt frecvenți în preajma menopauzei. Acestia sunt de obicei chisturi, care sunt formațiuni inofensive pline cu lichid. Dar dacă observați apariția unui nodul, nu așteptați să treacă timpul – consultați-vă medicul pentru a exclude cancerul de sân!

Cancerul de sân este cel mai frecvent la femeile peste 50 de ani.

Alte semne de avertizare ale cancerului de sân includ:

  • încrețirea pielii
  • modificări ale mameloanelor (cum ar fi descuamarea sau scurgerile)
  • un sân umflat, roșu sau „inflamat”.

Riscul de cancer mamar la femeile peste 70 de ani

Femeile de peste 70 de ani sunt în special expuse riscului de cancer de sân, deoarece riscul unei femei de a face cancer de sân crește odată cu vârsta.

Nu este indicat să presupuneți că, pentru că ați trecut de vârsta de 70 de ani sau mai mult, nu mai sunteți supuse riscului de a dezvolta cancer mamar. Raportați întotdeauna medicului dumneavoastră ginecolog orice simptome neobișnuite apărute la nivelul sânilor.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.