2022-04-17
Ce sunt infiltrațiile la genunchi și când te pot ajuta?
Artroza este doar una dintre bolile în care se recomandă infiltrațiile la genunchi, în scopul prevenirii distrugerii cartilajului articular.
Dr. Bogdan Blaga îți explică de ce sunt foarte benefice infiltrațiile la genunchi, ce opțiuni de tratament ai la Royal Hospital, și în ce situații te poate ajuta acest tip de terapie.
Ce sunt infiltrațiile intra-articulare?
Infiltrațiile intra-articulare sunt o formă modernă de terapie care te ajută să scapi de durerile provocate de anumite afecțiuni și, totodată, să eviți intervențiile chirurgicale. Se realizează prin introducerea unor substanțe în spațiul intra-articular, cu ajutorul unei seringi și a unui ac de dimensiune mică.
- Indicația principală pentru infiltrații este artroza genunchiului.
- Infiltrațiile intra-articulare mai sunt foarte eficiente și în ameliorarea durerilor de articulații la șold, cot, umăr și coloană. Printre altele, infiltrațiile intra-articulare mai sunt benefice în gonartroză, tendinita Supraspinatus, disjuncția acromio-claviculară, periartrita scapulo-humerală, osteoartrită, fasciita plantară.
Acest tip de tratament poate fi recomandat doar în urma unei consultații ortopedice și a unor investigații de specialitate – radiografie, ecografie, RMN, după situație.
Infiltrațiile la genunchi: beneficii
Procedura efectuată la Royal Hospital este relativ ușoară și nedureroasă, așadar este important să nu te temi și să apelezi timpuriu la ajutor de specialitate, astfel încât afecțiunea de care suferi să nu evolueze și să poată fi tratată eficient, fără bisturiu.
La Royal Hospital, există mai multe substanțe care pot fi injectate intra-articular, la genunchi, în funcție de nevoile pacientului, iar anestezia se poate realiza local.
- Infiltrațiile la genunchi previn durerile și inflamația.
- Protejează împotriva degradării articulare.
- Sunt benefice și în cazul persoanelor care practică intens un sport și care doresc să își mențină articulațiile în stare optimă, pentru cât mai mult timp.
- Tratamentul este personalizat, în urma unei evaluări medicale.
- Efectul tratamentului durează circa un an.
Infiltrații intra-articulare cu acid hialuronic sau PRP, la Royal Hospital
Referitor la substanțele folosite pentru injectarea articulației genunchiului, la Royal Hospital București utilizăm acidul hialuronic și tehnologia PRP (plasmă trombocitară concentrată).
Beneficiile infiltrațiilor la genunchi cu acid hialuronic
- Acidul hialuronic este o substanță vâscoelastică, introdusă în spațiul intra-articular la genunchi, cu ajutorul unui ac. Procedura durează în jur de două minute.
- Acidul hialuronic este o secretat natural, dar, odată cu trecerea timpului, producția lui se diminuează. Așadar, este un bun lubrifiant pentru aritculațiile genunchiului, pentru că oferă protecție sporită față de șocuri și reducen durerile.
- Oferă rezultate foarte bune în leziunile de cartilaj.
- Există diferite tipuri de acid hialuronic pentru infiltrații la genunchi, unele eficiente pentru un tratament care constă doar într-o singură ședință, altele necesitând mai multe ședințe de injectare.
Beneficiile infiltrațiilor la genunchi cu PRP
- Se recoltează sânge de la pacient, se procesează prin centrigufare.
- Presupune injectarea în articulație a unei concentrații bogate în factori de creștere, importanți în vindecarea traumatismelor.
- Tratează o gamă mai largă de afecțiuni decât acidul hialuronic, în funcție de caz.
- Este mai potrivit pentru afecțiunile apărute la persoane tinere, până în 45 de ani, în stadiile de debut ale bolii.
- Se folosește cu precădere în leziunile de cartilaj, leziuni degenerative, rupturi musculare, rupturi parțiale de tendon, inflamații ale tendoanelor, tendinitele genunchilor și altele.
- În anumite situații, o singură ședință de injectare PRP este benefică pentru genunchi, dar uneori pot fi necesare mai multe ședințe.
Contraindicații și reacții adverse
Există anumite situații în care infiltrațiile la genunchi, sau de orice alt fel, sunt contraindicate, precum se întâmplă în cazul prezenței unui cancer, în cazul existenței unor tulburări de coagulare a sângelui, ori atunci când se efectuează un tratament cu anticoagulante.
Ca reacții adverse rare, pot să apară anumite infecții la locul injectării, umflături, discomfort, stări febrile.
Recuperare după infiltrații la genunchi
Se recomandă ca, pentru o recuperare după infiltrații la genunchi rapidă, să eviți efortul fizic intens pe durata a 24 de ore, după procedură.
Dacă apar simptome precum umflăturile la locul injectării, se recomandă aplicarea unei comprese cu gheață și un antiinflamator. În cazul infiltrațiilor cu PRP, nu pot fi utilizate antiinflamatoare.
Ai grijă de sănătatea ta și, dacă dorești să previi agravarea problemelor genunchilor, apelează cu încredere la infiltrațiile la genunchi. Te așteptăm la Royal Hospital pentru o programare ortopedică.