Diagnosticarea principalelor Boli cu Transmitere Sexuală

Bolile cu transmitere sexuală (BTS)  sunt infecții transmise prin contact sexual și pe alte căi (contactul cu zona infectată, cu obiecte infectate – ace de seringă, de la mamă la făt). BTS necesită evaluare medicală și tratament.

Iată cum pot fi diagnosticate unele dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală:

HIV-SIDA:

 Testul HIV constă în recoltarea unei probe de sânge; pune în evidență anticorpii specifici anti-HIV ce apar în sânge ca urmare a infectării și nu prezența virusului propriu-zis. Primul test care se face este testul ELSA (Enzime Lynked Immuno-Sorbent Assey), care este deosebit de precis.

 Dacă rezultatul este pozitiv se face apoi testul Westen-Blot sau IFA (Immuno Fluorescence Assaly). Dacă testul Western-Blot iese pozitiv se declară seropozitivitatea.

 Un rezultat pozitiv nu înseamnă SIDA, ci doar că virusul imunodeficienței umane (HIV) este prezent în organism. SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției cu virusul HIV.

Din momentul  infectării până la cel al apariției pot să treacă aproximativ 6 luni pentru ca organismul să producă anticorpii care vor fi identificați cu ajutorul testului HIV.

Gonoree:

Pentru diagnosticare există 3 tipuri de teste.

 Culturi – se recoltează o proba  de culturi din partea  corpului suspectă a fi infectată ( col uterin, urină, rect, gât) care sunt trimise ulterior la  laboratorul de testare.

 Teste urinare – prin recoltarea unei probe de urină care este trimisă la laborator.

Colorația Gram- se recoltează o proba din uretră sau colul uterin, se întinde pe o lama și se colorează. Medicul observă bacteriile direct la microscop, chiar în momentul consultației. Colorația Gram este un test mai eficient în cazul bărbaților.

Sifilis (blenoragie):

 Poate fi diagnosticat prin examinarea la microscop a unei probe obținute dintr-un șancru infecțios – în cazul prezenței sifilisului se observă la microscop bacteria.

 Testul screening utilizat pentru evaluarea inițială este testul VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) – acesta este un test nespecific pentru sifilis- sau, similar, testul RPR (regim plasma response).

Dacă acest test este pozitiv, el va trebui confirmat printr-un alt test, denumit testul TPHA – acesta este un test specific pentru sifilis. Acest test se face prin recoltarea unei probe de sânge.

Herpes genital (Herpes Simplex):

 Medicul poate diagnostica herpesul genital prin vizualizarea leziunilor într-un episod acut și prin recoltarea unei probe din leziune.

Între episoadele eruptive infecția cu herpes poate fi diagnosticată din sânge, depistandu-se anticorpii la infecția cu herpes tip HSV 1 și HSV 2.

Infecția cu Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma:

 Probele se recoltează din celulele din colul uterin și apoi sunt trimise la un laborator.

Evaluarea factorilor de risc trebuie efectuată la fiecare vizită ginecologică de rutină, pentru toate femeile active sexual.

Infecția cu HPV (Papilloma Human Virus):

 Infecția cu HPV (Papilloma Human Virus):

 Testul Babeș-Papanicolaou reprezintă mijlocul de diagnostic primar pentru screening-ul cancerului de col uterin.

 O mare proporţie din cancerele de col uterin se datorează infecţiei HPV.  Datorită asocierii între virusul papiloma uman (HPV) şi cancerul de col uterin, testul HPV reprezintă următoarea etapă diagnostică la o femeie cu celule anormale la testul Papanicolaou.

 Testul HPV evidenţiază materialul genetic al virusului HPV aflat în interiorul celulelor colului uterin.

Testul constă  în prelevarea unei probe din colul uterin, care este trimisă la laborator pentru examinare.

Trichomonas Vaginalis:

 Examenul include examinarea vizuală a organelor genitale externe, a vaginului și cervixului, pentru e detecta eventualele pete mai roșii cauzate de parazit.

 Orice secreție vaginală va fi evaluată pe baza culorii, mirosului și consistenței.

La bărbați, examenul obiectiv include examinarea penisului și prelevarea unei probe de secreție uretrală. Testele care se efectuează pentru identificarea parazitului sunt:  examinarea microscopic a secreției vaginale, cultivarea de Trichomonas Vaginalis în medii speciale.

Virusul hepatic:

 Este o boală infecțioasă, însă Hepatită B (în special) și C se transmit pe cale sexuală, prin fluidele corporale.

Pentru diagnosticare, pacientul trebuie să meargă la un medic infecționist, testul necesitând o probă de sânge.