Cauterizare rană col

“Rana“ pe col este  nedureroasă şi nu te trimite la medic, pentru că pe colul uterin sunt puţini receptori de durere.

De cele mai multe ori, leziunea este descoperită întâmplător, la un control de rutină, de către medicul ginecolog. Tocmai din acest motiv este atât de important controlul ginecologic anual, care presupune nu numai un examen clinic, ci şi un TEST Babeș Papanicolaou, insoţit de un examen complet al secreţiei vaginale.

[Cervicita (rana pe col)  apare din cauza unei eroziuni a mucoasei colului, dar există şi alte cauze care favorizează apariţia rănilor pe col:

  • sensibilitatea colului,
  • factori mecanici
  • factori biochimici.

Sensibilitatea colului variază de la femeie la femeie, astfel că unele au o predispoziţie pentru apariţia acestor răni.

Cauzele mecanice constau în chiuretaje, naşteri şi diverse traumatisme ale colului.

Factorii biochimici sunt reprezentaţi de bacterii, fungi (ciuperci) şi virusuri.

Cauze bacteriene şi fungice frecvente sunt candida, tricomonas, gardnerella.
Există şi alte infecţii bacteriene, mai rare, dar cauzatoare de leziuni: Chlamydia, Mycoplasma şi Ureaplasma. Dintre infecţiile virale, HPV (Human Papilloma Virus) joacă un rol important în apariţia leziunilor.

Până în prezent, au fost identificate peste 100 de tulpini ale acestui virus. Unele pot favoriza apariţia cancerului de col uterin, în vreme ce altele nu au acest potenţial oncogen.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Înainte de a trece direct la cauterizarea leziunii, se recomandă investigaţii pentru descoperirea cauzei de apariţie, deoarece persistența cauzei  poate  favoriza apariţia unei noi leziuni.

Dacă la examenul de secreţie se descoperă o infecţie bacteriană sau fungică (candida, tricomonas, gardnerella), ea trebuie tratată corespunzător.
Dacă leziunea pe col este recentă şi superficială, ea se va vindeca de la sine.

Când o leziune veche şi profundă nu s-a cicatrizat după ce au fost evaluate şi tratate cauzele, se recurge la cauterizare, distrugându-se astfel celulele care perpetuează existenţa leziunii.
Cauterizarea se face electric sau cu laserul şi este nedureroasă, indiferent de tehnica folosită, iar colul se cicatrizează complet după cel mult o lună şi jumătate.