Care sunt posibilele cauze pentru durerea de ovar?

Orice femeie a experimentat, măcar o dată în viață, dureri de ovare. Este firesc să te îngrijorezi, dar durerea de ovare nu este întotdeauna semnul unei afecțiuni grave. Există însă afecțiuni care ar trebui depistate la timp și care au, printre alte simptome, și durerea de ovar. 

Dr. Gabriela Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie, în cadrul Royal Hospital București, te ajută să identifici situațiile care ar trebui să te trimită la un control ginecologic de rutină, atunci când ai dureri de ovare.

De ce apare durerea de ovar?

Ovarele sunt componente importante ale sistemului reproducător feminin. Rolul ovarelor este, pe de o parte, cel de a produce hormoni, precum estrogenul, care stimulează menstruația, și, pe de altă parte, cel de a elibera lunar cel puțin un ovocit pentru o potențială fertilizare.

Multe probleme de sănătate feminină pot să fie însoțite de dureri de ovare, în zona inferioară a abdomenului, durere care poate să fie acută sau cronică. Durerea acută de ovare apare brusc, pe parcursul a câtorva minute, sau zile, și dispare în scurt timp. Durerea cronică de ovare se produce, de regulă, gradual și poate să fie extinsă, pe o perioadă mai lungă de timp – săptămâni, luni. 

Specialiștii diagnostichează durerea de ovar, în urma unui examen medical, și pe baza istoricului pacientei, ținând cont de factori precum: locul durerii, momentul în care aceasta a debutat, intensitatea durerii de ovare, modul în care durerea afectează pacienta, pe parcursul zilei etc.

Cauze care determină apariția durerii ovariene 

Durerea de ovare poate să apară în mai multe situații, după cum urmează. 

Dureri de ovare, la ovulație

Durerea în timpul ovulației poate să apară în momentul în care ovarele eliberează un ovocit. În general, acest lucru se întâmplă cu aproximativ paisprezece zile înainte de următoarea menstruație. 

Alte simptome ale durerii de ovare asociate ovulației sunt:

  • durerea pelvină este localizată, cel mai frecvent, doar într-o singură parte, poate să alterneze, sau se menține la fel, lună de lună;
  • intensitatea durerii variază, de la slabă la puternică.

Chisturile ovariene provoacă dureri de ovare

Chisturile ovariene pot fi sursa durerilor de ovare. Chisturile sunt mase pline cu fluid (spre deosebire de tumori, care sunt solide), care pot să crească pe unul sau pe ambele ovare. Cele mai multe chisturi ovariene nu sunt periculoase și nu au întotdeauna simptome, dar atunci când au, poți să experimentezi:

Chisturile ovariene se diagnostichează în urma unui examen pelvin și, eventual, cu ajutorul unei ecografii tansvaginale. Tratamentul acestora poate să implice supraveghere, pilule contraceptive, în anumite cazuri, laparoscopie sau laparotomie. 

Dureri de ovare provocate de endometrioză

Această boală apare atunci când țesutul endometrial începe să crească și să se dezvolte în afara uterului. De obicei, țesutul endometrial se formează lunar și dispare, odată cu ciclul menstrual al unei femei. Însă, în cazul endometriozei, țesutul endometrial din afara uterului reacționează în continuare la fluctuațiile hormonale. Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt:

  • dureri pelvine (inclusiv dureri de ovare);
  • durere în timpul actului sexual;
  • flux menstrual abundent, anormal;
  • probleme gastrointestinale. 

Endometrioza se poate diagnostica printr-un examen ginecologic, alături de ecografie transvaginală, RMN și laparoscopie. În ceea ce privește tratamentul bolii, se pot folosi medicamente împotriva durerii, pilule contraceptive, sau alte tipuri de medicamente pe bază hormonală, precum și intervenție laparoscopică. 

Boala inflamatorie pelvină

O altă cauză a durerii de ovare mai poate să fie și boala inflamatorie pelvină. Aceasta este o infecție care se produce la nivelul organelor reproducătoare ale femeii. Boala inflamatorie pelvină poate fi cauzată de anumite boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia sau gonoree, dar și în urma altor infecții care nu se transmit sexual. Printre simptome, menționăm:

  • dureri pelvine (inclusiv dureri de ovare);
  • febră;
  • scurgere vaginală neobișnuită;
  • durere și sângerare la contact sexual;
  • senzație de arsură la urinare;
  • sângerări între menstruații. 

Această boală se diagnostichează cu ajutorul unui examen ginecologic, al unor teste de urină, de sânge, ecografie transvaginală și laparoscopie. Ca parte din tratament, se pot prescrie antibiotice, împotriva bacteriei care a provocat boala inflamatorie pelvină. 

Cancerul ovarian

Aceasta este poate una dintre cele mai sumbre cauze care stau la baza apariției durerilor de ovare, existând mai multe tipuri de cancer ovarian care provoacă aceste simptome. De cele mai multe ori, simptomele încep să fie resimțite în stadii mai avansate ale bolii, și pot fi:

  • dureri de ovare severe, persistente;
  • balonare;
  • senzație de abdomen plin și dificultăți de alimentație;
  • urinări frecvente, urgente;
  • diaree sau constipație;
  • pierdere bruscă în greutate.

Diagnosticul cancerului ovarian se poate face cu ajutorul unui test de sânge – Antigenul CA 123 (antigen tumoral), cu ecografie transvaginală, sau CT, după caz. 

Tratamentul cancerului ovarian, precum și eficiența acestuia, depind de stadiul bolii, putând să implice laparotomie, chimioterapie, radioterapie. 

Acum că știi care ar putea să fie cauzele durerii de ovare, te sfătuim să te programezi la un consult de specialitate, la Royal Hospital București. Este important să identifici precoce motivul care provoacă durerea de ovare, pentru un diagnostic și un posibil tratament corecte și eficiente.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.