HPV (Papilloma Virus Uman)

 HPV (Papilloma Virus Uman) cel mai comun virus cu transmitere sexuală, ce poate infecta zonele genitale ale femeilor și bărbaților;

 reprezintă cea mai frecventă cauză de apariție a leziunilor celulare de la nivelul colului uterin, care pot evolua în cancer de col uterin;

 poate infecta cavitatea bucală și gâtul;

 infecția cu HPV nu prezintă simptome;

 persoanele cu vârste cuprinse între 15-26 de ani, sunt cele mai expuse contactarii cu HPV, prin activitate sexuală;

virusul HPV nu provoacă întotdeauna îmbolnăvire, mecanismele de apărare ale organismului reușind să-l elimine în mod natural.

Există peste 100 de tulpini de HPV (Papilloma Virus Uman), dintre care:

 tulpini oncogene (cancerigene): unele tipuri pot cauza cancerul cervical la femei (tulpinile 16 și 18) și alte tipuri de cancer atât la femei, cât și la bărbați;

 tulpini neoncogene (necancerigene): tulpini ce pot provoca vegetații veneriene (negi genitali, condiloame sau verugi) la femei, ce trebuie depistate și tratate.

Virusul Papilloma Uman este răspunzător pentru 70% din cancerele de col uterin. Vaccinarea anti HPV 16/18, alături de screeningul citologic regulat (prin testul Babeș-Papanicolaou), poate reduce riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.

Cum se transmite?

 tulpinile genitale se transmit doar prin contact sexual vaginal, oral sau anal, nu și prin sânge sau secreții;

 celelalte tulpini se transmit prin contact direct cutanat, astfel pot apărea leziuni pe mâini, picioare, piept etc;

 se poate transmite de la mamă la făt.

Simpotomatologie?

Din păcate, la început nu există simptomatologie, sau cel mult o ușoară secreție vaginală modificată, usturime vaginală. Apoi, în stadiile clinice apare sângerare vaginală, uneori după contact sexual. Din acest motiv, diagnosticarea leziunilor precanceroase se face prin depistare activă, adică pacienta se prezintă la consultul genital o dată pe an, ocazie cu care va efectua și testarea Babeș-Papanicolau.

Cum se depistează?

Diagnosticul infectării cu HPV este dat de testarea HPV (Papilloma Virus Uman) ( recoltarea celulelor de la nivelul secreției colului uterin, cu ajutorul unui tamponas cervical special și examinarea probei în laborator pentru depistarea materialul genetic al virusului HPV aflat în interiorul celulelor), care poate poate fi:

 detecție și genotipare HPV: detectează prezența virusului HPV în organism pentru toate tipurile de tulpini, oncogene și neoncogene;

 testare ADN HPV: genotipare doar pentru tulpinile oncogene 16 și 18.

Atenție! Testarea Babeș-Papanicolaou depistează modificările ce apar la nivelul celulelor colului uterin și gradul lor severitate și suspectează prezența virusului în celulă.

În urma rezultatelor Pap-testului medicul decide dacă este nevoie de investigarea suplimentară a pacientei: se poate efectua o colposcopie, testarea HVP sau examenul histopatologic al piesei de biopsie care ne oferă rezultatul de certitudine al modificării celulare (este sau nu, canceroasă).

Cum poți preveni infecția cu HPV?

 Cel mai bun mod de a preveni infecția cu virusul HPV, ce determină apariția cancerului de col uterin, este efectuarea controlului ginecologic anual de rutină și efectuarea testului Babeș-Papanicolau, care ne asigură că la nivelul colului nu a apărut nici o modificare suspectă.

 Alte metode de prevenire a infecției cu HPV, precum și a altor boli cu transmitere sexuală, este folosirea prezervativului și menținerea unui partener unic, stabil.

Cum se tratează?

 Nu se tratează virusul HPV (Papilloma Virus Uman), ci modificările provocate de acesta; virusul poate fi eliminat de către mecanismele de apărare ale organismului, imunitare și celulare

 Metodele de tratament sunt diverse, în funcție de afecțiunea provocată (poate fi vorba de medicație, creme, tratament chirurgical).

 După tratament, bolile provocate de virus pot să reapară, de aceea este necesară monitorizarea permanentă a sănătății prin controlul ginecologic anual de rutină și testul Babeș-Papanicolau.

Vaccinul contra HPV

 principala metodă de prevenire a infecției cu HPV;
 acest vaccin nu previne cancerul de col uterin, ci infecția cu HPV, care este răspunzătoare de apariția acestuia, în cele mai multe dintre cazuri;
 protejează doar împotriva câtorva  tipuri de HPV, din care două sunt considerate a fi cu un potențial oncogen deosebit de mare (tulpinile 16 și 18);
 vaccinul este destinat, în principal,  tinerelor care nu și-au început încă viață sexuală, dar studiile arată că este imunogen până la vârsta 26 de ani;
în cazul testării HPV pozitive pentru tulpinile cu risc crescut (16 și 18), se impune obligatoriu examinarea colposcopica a tractului genital inferior.

Atenție! Persoanele vaccinate trebuie să continue monitorizarea stării de sănătate prin efectuarea anuală a testului Pap, întrucât vaccinul protejează doar împotriva tulpinilor 16 și 18, iar cancerul cervical poate fi provocat și de alte tipuri de tulpini.

Tratament

– Displazia cervicală (leziunile cervicale precanceroase) se tratează îndepărtând de pe suprafața colului țesutul bolnav, printr-o intervenție ușoară numită electrocauterizare cu ansa diatermica (ERAD);
–  Recuperarea este rapidă – țesutul se reface în 1-3 săptămâni;
–  Nu sunt indicate spălăturile interne; nu se recomandă activitate sexuală timp de o lună de la operație;
– Cancerul cervical se tratează prin histerectomie (îndepărtare pe cale chirurgicală), care poate necesita tratament chimioterapic și psihologic.

* Tipul operațiilor depinde de patologie. În general, pentru intervențiile genitale există cinci căi de abordare: pe cale vaginală, pe cale abdominală, combinată abdominovaginală, laparoscopică, vaginală asistată laparoscopic.

Urmăriți un material realizat de dr. Ioan Stoian despre testarea HPV în cadrul proiectului Lecții de Sănătate

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.