Contracepția sau planificarea familială

Sănătatea reproducerii presupune mai multe componente:

 Planificarea  familială;

 Prevenirea bolilor tractului genital , inclusiv bolile cu transmitere sexuală;

 Asistență maternă.

Planificarea familială

Se bazează pe dreptul fundamental al tuturor cuplurilor și persoanelor de a decide liber și responsabil asupra numărului de copii pe care doresc să îl aibă și asupra intervalului dintre nașteri. Ea acordă indivizilor și cuplurilor dreptul de a-și consolida propria fertilitate și de a avea numărul dorit de copii atunci când consideră oportun. Din acest motiv considerăm informarea, educarea și îndrumarea dumneavoastră un obiectiv major al activității  ROYAL HOSPITAL BUCHAREST, la fel de important ca și diagnosticarea și tratarea bolilor genitale și mamare.

Vrem să ajungem la fel ca în Franța, SUA sau Marea Britanie unde numai un procent infim (3-5%) din femeile căsătorite au o sarcina nedorită.

Cum reușesc?

Fiind informate, educate și îndrumate !

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au încercat să prevină o sarcină sau să scape de o sarcină nedorită. De aceea sunt și o multitudine de metode apărute de-a lungul timpului în funcție de progresul tehnologic al momentului. În același timp există însă și un număr imens de femei care au murit provocându-și singure avortul.

Din păcate și astăzi în România se moare prin avort provocat!
NU MAI VREM SĂ SE ÎNTÂMPLE ACEST FAPT!
Informați-vă sau apelați la medic întotdeauna atunci când sunteți nelămurite sau în impas!

METODELE DE CONTRACEPȚIE

Au ajuns să ofere o protecție ce ajunge la aproape 100%.
Pentru a le înțelege mai bine, citește despre Ovulație și calculul perioadei fertile.

Metoda „calendarului”

Socotind ziua a 14-a, ziua de naștere a ovulului, un spermatozoid poate să-l fecundeze dacă este depus în vagin cu 24-48 ore înainte (deci în zilele 12-13). Ovulul trăiește 12-24 ore, deci el poate să fie fecundat de un spermatozoid depus în vagin la o zi de la nașterea sa (ziua 15).

Deci zilele fertile sunt între zilele a 12-a și a 15-a ale ciclului. Pentru mai multă siguranță acest interval poate fi mărit, între zilele 11-17, deci o săptămână!

Metoda calendarului se poate aplica atât în cazul unui ciclu regulat cât și în cazul unui ciclu neregulat.

A) Ciclu regulat (de exemplu 28 zile)

 Se scade 18 din numărul de zile al ciclului (în cazul de față 28) și aflăm prima zi fertilă. Deci 28 – 18 = 10.

 Se scade 11 din numărul de zile al ciclului (în cazul de față 28) și aflăm ultima zi fertilă. Deci 28 – 11 = 17.

Perioada fertilă este deci între zilele 10 și 17 ale ciclului.

B) Ciclu neregulat

 Se înregistrează durata ciclului menstrual timp de 6 luni consecutiv (de exemplu 26, 28, 30, 29, 26, 24). Se aleg maximul și minimul din aceste valori.

 Se scade 18 din minimul înregistrat (în cazul de față 24) și aflăm prima zi fertilă. Deci 24 – 18 = 6.

 Se scade 11 din maximul înregistrat (în cazul de față 30) și aflăm ultima zi fertilă. Deci 30 – 11 = 19.

Perioada fertilă este deci între zilele 6 și 19 ale ciclului.

Metoda calendarului este cea mai folosită metodă de abstinență periodică. Nu prezintă efecte secundare, însă are o rată mare de eșec și nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Se recomandă în cazul ciclului regulat.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Metoda întreruperii actului sexual (coitul întrerupt)

Metoda se bazează pe întreruperea actului sexual și ejacularea „în afară”.
Este o metodă larg acceptată și folosită (a determinat de exemplu declinul fertilității în secolele XVII – XVIII).
Eficacitatea metodei este în funcție de capacitatea de a controla momentul ejaculării (greu dar educabil).

Are o rată de eșec ridicată și nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Ca efecte secundare, pot apărea neurastenia la bărbat și absența orgasmului la femeie. Avantajul este posibilitatea folosirii metodei în orice situație.

Metode de barieră: Prezervativul

Prezervativul împiedică (dacă este utilizat corect) intrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină.
Este singura metodă care oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Este o metodă a cărei eficiență se apropie de cea a metodelor moderne de contracepție (pilule anticoncepționale, etc).

Prezervativul trebuie utilizat corect. Acesta se introduce pe penisul aflat în erecție înaintea ORICĂRUI contact sexual (prezervativul se ține de vârf pentru a se evita formarea unei perne de aer în vârf care poate duce la ruperea prezervativului și se rulează spre baza penisului) și se scoate după terminarea actului sexual înainte ca penisul să iasă din erecție.

De asemenea trebuie verificată etanșeitatea acestuia. Prezervativului i se face un nod și se aruncă. După scoaterea prezervativului, trebuie evitat orice contact al penisului cu zona genitală a femeii, deoarece există riscul pătrunderii spermatozoizilor în vagin.

Alte metode de barieră: Diafragma, cupola (prezervative feminine)

Aceste dispozitive se introduc în cavitatea uterină și au deasemenea rolul de a evita pătrunderea spermatozoizilor.
Nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Pentru femeie acestea sunt destul de incomode.

Spermicidele (creme, tablete, bureți, spray-uri)

Acestea sunt metode care se bazează pe distrugerea spermatozoizilor înainte ca ei să poată fecunda ovulul. Au o modalitate de întrebuințare destul de incomodă (se aplică în interiorul vaginului cu o perioadă de timp – de obicei o jumătate de ora – înaintea actului sexual).
Sunt dificil de folosit, pot provoca discomfort și au o eficacitate destul de redusă.
Eventual pot fi asociate prezervativului pentru o mai mare siguranță. Spermicidele nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contracepția hormonala

Contracepția hormonala este o metodă care a revoluționat contracepția începând cu anii ’60. Preparatele constau în compoziții de progesteroni sau estrogeni sintetici. Mecanismul principal de acțiune al acestor hormoni este împiedicarea ovulației. Contraceptivele se găsesc cel mai des întâlnite sub formă orală. Eficiența contraceptivelor este de 100% (este luată ca eficiență de referință).

Pilula contraceptivă trebuie administrată zilnic la o ora fixă. În cazul în care se uită administrarea pilulei, această se administrează în termen de maximum 12 ore față de ora obișnuită. Dacă pilula nu se ia în termen de 12 ore față de momentul obișnuit din zi, ea se aruncă, se continuă administrarea în continuare a pilulelor de pe folie și până la următorul ciclu menstrual se vor folosi alte metode contraceptive (prezervativul, etc). Următoarea folie se administrează în mod obișnuit.

Prescrierea pilulelor se face numai de către medicul specialist, în funcție de organismul fiecărei femei. Înainte de administrarea contraceptivelor pentru prima dată, o vizită la medicul ginecolog este absolut necesară.

În afara efectului contraceptiv, anticoncepționalele ajută la reglarea ciclului menstrual, reducerea sângerării în timpul ciclului, dispariția durerilor menstruale și la tratamentul chisturilor ovariene funcționale.

Ca efecte secundare (rare) putem menționa grețurile, durerile de cap, edemele și uneori sângerările vaginale minime.

Pilula anticoncepțională se administrează din prima zi a ciclului menstrual, la  aceeași ora din zi (preferabil seara) timp de 21 zile, apoi 7 zile pauză , cu reluare din a opta zi de pauză sau continuu 28 de zile fără pauză. Modul exact de administrare nu poate fi stabilit decât de către un medic specialist. Nu asigura protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contracepția hormonală de urgență

Contracepția de urgență, numită și pilula de a două zi, se folosește în cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcina nedorită.
Nu este o metodă abortivă ci împiedică fecundația și nidația.
Contracepția de urgență presupune administrarea unei tablete hormonale și cât mai rapid (în cel mult 72 de ore). De obicei se administrează două tablete la interval de 12 ore. Are o serie de efecte secundare neplăcute și nu trebuie folosită de mai mult de două ori pe an.
Necesită o informare corectă.
Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.  

Steriletul

Aceasta este o metodă contraceptivă veche și constă în introducerea unui corp străin în uter. Acesta împiedică nidatia (cuibarirea oului) și alte mecanisme secundare. Steriletele pot fi simple (din plastic), cu cupru , aur, argint (mecanism chimic), cu progesteron (mecanism hormonal). Eficacitatea steriletelor este destul de mare (în ordine crescătoare pentru tipurile enumerate mai sus), apropiată de cea a contraceptivelor orale.

Steriletul trebuie aplicat numai de către medicul specializat, necesită un control genital prealabil și periodic ulterior, are un cost redus, este o metodă contraceptivă comodă, însă prezintă o serie de dezavantaje: crește cantitatea sângerării, crește frecvența BIP și provoacă senzația psihică de corp străin.
Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Steriletul de urgență

Steriletul de urgență trebuie aplicat în maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat și are o eficiență ridicată. Steriletul se aplică numai de către medicul specialist. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !