Dacă simțiți un nou nodul la sân care nu dispare, devine mai mare sau persistă după unul sau două cicluri menstruale, consultați imediat medicul senolog. Consultați, de asemenea, medicul senolog dacă aveți modificări la nivelul pielii pe unul sau ambii sâni.

Ce sunt chisturile mamare?

Chisturile mamare sunt saci plini cu lichid aflați în interiorul sânului, ce au, de obicei,  caracter necanceros (benign). Un chist la sân se simte, la palpare, adesea ca un bob de strugure sau un balon mic plin cu apă. Uneori,  chistul mamar poate avea și o consistență fermă.

Chisturile mamare nu necesită tratament decât dacă acestea sunt mari și dureroase sau inconfortabile. În acest caz, drenarea lichidului dintr-un chist mamar poate ameliora simptomele.

Deși chisturile mamare pot fi întâlnite la femeile de orice vârstă, ele sunt mai frecvente la femeile înainte de menopauză, de obicei sub 50 de ani.

Atenție! Chisturile mamare pot apărea, cu o frecvență crescută și la femeile care se află în postmenopauză și care urmează terapia hormonală.

Care sunt simptomele apariției unui chist mamar?

Chisturile mamare pot fi întâlnite la nivelul unui sân sau la nivelul  ambilor sâni. Semnele și simptomele unui chist mamar includ:

 • existența unei formațiuni la nivelul sânului, cu caracter mobil, care poate avea margini netede (acesta este, de obicei, semn de benignitate a formațiunii)
 • secreția mameloanelor care poate fi limpede, de culoare galbenă sau maro închis
 • durere sau sensibilitate a sânilor în zona nodulului
 • creștere a dimensiunii nodulilor la sân și a sensibilității sânilor chiar înainte de menstruație
 • scădere a dimensiunii nodulilor la sân și dispariția altor simptome după menstruație

A avea chisturi la sân nu crește riscul de cancer de sân. Dar a avea chisturi poate face mai dificilă diagnosticarea de noi noduli la sân sau identificarea altor modificări care ar putea necesita evaluarea de către medicul senolog. Sânii dumneavoastră se pot simți nodulosi și dureroși atunci când aveți menstruație, așa că este important să fiți familiarizată cu felul în care se simt sânii dumneavoastră pe parcursul ciclului menstrual, astfel încât să știti să recunoașteți momentul în care se schimbă  ceva la nivelul lor.

Dacă simțiți un nou nodul la sân care nu dispare, devine mai mare sau persistă după unul sau două cicluri menstruale, consultați imediat medicul senolog. Consultați, de asemenea, medicul senolog dacă aveți modificări la nivelul pielii pe unul sau ambii sâni.

Care sunt cauzele apariției chisturilor mamare?

Fiecare sân conține lobi de țesut glandular, aranjați ca petalele unei margarete. Lobii sunt împărțiți în lobuli mai mici care produc lapte în timpul sarcinii și alăptării. Țesutul de susținere care dă forma sânului este alcătuit din țesut gras și țesut conjunctiv fibros. Chisturile mamare se dezvoltă ca urmare a acumulării de lichid în interiorul glandelor din sâni.

Chisturile mamare pot fi definite prin dimensiunea lor:

 • Microchisturile pot fi observate în timpul testelor imagistice, cum ar fi mamografia sau ecografia, fiind prea mici în dimensiune pentru a fi palpabile
 • Macrochisturile sunt suficient de mari pentru a fi palpate și pot crește până la aproximativ 2,5 – 5 cm) în diametru.

Experții nu știu exact ce cauzează chisturile mamare. Ele se pot dezvolta ca urmare a modificărilor hormonale specifice ciclului menstrual.

Cum se diagnostichează chistul mamar?

Diagnosticul unui chist mamar include de obicei un examen clinic al sânilor, investigații imagistice (cum ar fi o ecografie mamară și o mamografie) și o puncție biopsie de sân, urmată de un examen anatomopatologic al biopsiei.

Examenul clinic al sânilor

După ce ați discutat despre simptomele și istoricul de sănătate, medicul dumneavoastră senolog va examina fizic nodulul de sân și va verifica orice alte anomalii palpatorii ale sânilor. Deoarece medicul nu poate determina, doar printr-un examen clinic al sânilor, dacă un nodul de sân este un chist, veți avea nevoie de investigații imagistice.

Aceste investigații imagistice pot include:

Mamografie: Chisturile mari și grupurile de chisturi mici pot fi observate de obicei cu ajutorul mamografiei digitale cu tomosinteză. Dar microchisturile pot fi dificil sau imposibil de văzut prin această metodă imagistică.

Ecografia mamară: această investigație vă poate ajuta medicul să determine dacă un nodul de sân este plin de lichid sau are consistență solidă. O zonă plină cu lichid este un indicator pentru diagnosticul de chist mamar. O masă cu aspect solid este cel mai probabil un nodul necanceros, cum ar fi un fibroadenom, dar nodulii solizi ar putea indica, de asemenea, prezența cancerului de sân.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o biopsie pentru a evalua în continuare o masă care pare solidă.

Biopsia cu ac fin

În timpul unei aspirații cu ac fin, medicul dumneavoastră introduce un ac subțire în nodul de la sân și încearcă să retragă (aspire) lichidul. Adesea, aspirația cu ac fin se face folosind ultrasunete pentru a ghida plasarea precisă a acului. Dacă lichidul iese și nodul de la sân dispare, medicul dumneavoastră poate pune imediat un diagnostic de chist mamar. Dacă lichidul nu are sânge și are un aspect de culoarea paiului, iar nodulul de la sân dispare, nu aveți nevoie de alte teste sau tratament.

Dacă lichidul are aspect sanghinolent sau nodulul de sân nu dispare, medicul dumneavoastră poate trimite o probă de lichid pentru analize de laborator .

Care este tratamentul pentru chistul mamar?

Nu este necesar nici un tratament pentru chisturile de sân simple – cele care sunt pline de lichid și nu provoacă niciun simptom – care sunt confirmate la ecografie mamară sau după o aspirație cu ac fin. Multe chisturi vor dispărea fără tratament. Dacă un chist persistă, se simte mai ferm sau observați modificări ale pielii sânului în zona chistului, consultați medicul senolog de urgenta.

Biopsia cu ac fin

Aspirația cu ac fin poate fi utilizată pentru a diagnostica și a trata un chist mamar dacă tot lichidul poate fi îndepărtat din chist în timpul procedurii.

Cu toate acestea, pentru unele chisturi mamare, este posibil să fie necesar să se dreneze lichidul de mai multe ori. Chisturile recurente sau noi sunt frecvente. Dacă un chist mamar persistă de-a lungul a două până la trei cicluri menstruale și crește, consultați-vă medicul pentru o evaluare suplimentară.

Utilizarea hormonilor

Utilizarea pilulelor contraceptive (contraceptive orale) pentru a regla ciclurile menstruale poate ajuta la reducerea recurenței chisturilor mamare. Dar din cauza posibilelor efecte secundare semnificative, pilulele contraceptive sau alte terapii hormonale, cum ar fi tamoxifenul, sunt de obicei recomandate numai femeilor cu simptome severe. Întreruperea terapiei hormonale după menopauză poate ajuta, de asemenea, la prevenirea chisturilor mamare.

Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui chist mamar este necesară numai în circumstanțe neobișnuite. Chirurgia poate fi luată în considerare dacă un chist mamar inconfortabil reapare lună după lună sau dacă un chist mamar conține lichid cu tentă de sânge sau prezintă alte semne îngrijorătoare.

Pentru a minimiza disconfortul asociat cu chisturile mamare, puteți încerca să luați următoarele măsuri:

 • Purtați un sutien de susținere: susținerea sânilor cu un sutien care se potrivește bine poate ajuta la ameliorarea disconfortului.
 • Aplicați o compresă: fie o compresă caldă, fie un pachet de gheață pot ajuta la ameliorarea durerii.
 • Evitați cofeina. Studiile nu au arătat o legătură între cofeină și chisturile mamare. Cu toate acestea, unele femei au observat ameliorarea simptomelor după ce au eliminat cofeina din dietele lor. Luați în considerare reducerea sau eliminarea cofeinei – în băuturi, precum și în alimente precum ciocolata – pentru a vedea dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează.
 • Luați în considerare să încercați medicamente pentru durere fără prescripție medicală dacă medicul dumneavoastră le recomandă. Unele tipuri de dureri de sân pot fi atenuate prin utilizarea acetaminofenului sau a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

Centrul pentru Sănătatea Sânului, Royal Hospital București, este format din imagiști, senologi, chirurgi, oncologi, radiologi și radioterapeuți profesioniști cu cele mai bune rezultate în prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului.

De asemenea, oferim pacientelor noastre suportul unui psiholog pentru a le asigura confortul psihic pe perioada tratamentului.

Putem aborda cu succes orice operație ce ține de patologia mamară.

 

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii

DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii

DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii

DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii

DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii