Despre conizație și histerectomie cu dr. Zorela Sgarbură

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Zorela Sgarbură

Întâlnirea noastră are loc între două operații: o operație simplă și o operație complexă și poate aș vrea să încep întâlnirea cu dumneavoastră chiar cu filozofia acestei semnificații:

Operația simplă poate preveni o operație mutilantă

deci conizația, care este operația simplă poate preveni dacă este făcută la timp operația mutilantă care este histerectomia.

Prima pacientă este o pacientă conștiincioasă, o pacientă care nu a neglijat să își facă controlul periodic, respectiv examenul genital și testul Papanicolau, care cred că știți deja este un test de screening, un test de depistare precoce a cancerului de col.

De fapt ce înseamnă această depistare precoce:

Cancerul nu apare direct cancer, cancerul este precedat în evoluția lui de o leziune precanceroasă. Ei bine testul Papanicolau făcut o dată pe an cu religiozitate, poate depista aceste leziuni precanceroase, noi le tratăm, le sancționăm, și ele nu vor mai ajunge niciodată să devină cancer. Deci acest lucru aș vrea să-l înțelegeți, importanța unui Papanicolau anual sau cum le spun pacientelor mele de obicei:

un Papanicolau pe an vă salvează viața.

Așadar conizația:

Conizatia este o operație simplă, este o operație care se face pe cale vaginală, este o operație scurtă, este o operație cu anestezie ușoară, scurtă.

Ea constă în extirparea sub forma unui con a unei leziuni precanceroase (toate leziunile de pe col au o evolutivitate severă spre cancer dacă nu sunt tratate), deci a unei leziuni precanceroase care a fost depistată la controlul periodic prin Papanicolau, prin colposcopie și prin genotipare HPV.  Extirpând această leziune avem pe de o parte diagnosticul precis anatomopatologic al gradului de severitate al leziunii, pe de altă parte îndepărtând leziunea, această leziune nu mai poate să își urmeze evoluția firească spre cancer de col.

Cea de a doua operație este histerectomia.

Histerectomia înseamnă că extirpăm  uterul în totalitate, anexele, dacă este cu anexectomie bilaterală și ovarele, deci este o operație care se indică atunci când diagnosticele sunt mult mai grave.

Dacă avem o histerectomie pentru un cancer de col ea este completată de o operație radicală spunem noi, în care extirpăm și țesutul conjunctiv din jur, facem și limfadenectomie, adică scoatem și ganglionii.

Ei bine din fericire histerectomia de astăzi este o histerectomie totală cu anexectomie bilaterală pentru diagnostice benigne, adică necanceroase. Pacienta are o polifibromatoză uterină responsabilă de metroragii și menoragii, adică de o pierdere în cantitate mare de sânge atât la menstră cât și între menstre, este un diagnostic pe care l-am investigat complex, adică nu numai consultație, Papanicolau, sau ecografie transvaginală, pacienta a avut chiar aici o histeroscopie exploratorie, din care am aflat că în plus față de ceea ce știam, există și o hiperplazie de endometru, la rândul ei o stare precanceroasă.

Deci în concluzia întâlnirii noastre de astăzi PROMPTITUDINEA este cheia succesului. Promptitudine înseamnă să apelați la medicul ginecolog și dacă nu vă supără ceva, o dată pe an în cadrul controlului periodic, iar atunci când vă supără, să mergeți imediat pentru ca lucrurile să nu se agraveze și să nu vă pună sănătatea și chiar viața în pericol.