Tratamentul chirurgical al unei hernii inghinale gigante

Hernia inghinală este reprezentată de protruzia (ieșirea) organelor intraabdominale printr-un defect preformat, la nivelul canalului inghinal.  

Tratamentul herniei inghinale este unul chirurgical, fie prin intervenție laparoscopică, fie pe cale deschisă, în majoritatea cazurilor fiind aplicat un grefon sintetic. 

Prezentare caz – hernie inghinală gigant la un bărbat 

În cazul prezentat, pacientul, în vârstă de 54 de ani, s-a prezentat pentru apariția unei formațiuni pseudotumorale inghino-scrotale drepte de mari dimensiuni, ireductibilă prin taxis și dureri locale, cu evoluție de 18 ani. 

Pe langă examinarea fizică, pacientul a fost examinat ecografic. Astfel, în urma examenului clinic și paraclinic, s-a stabilit diagnosticul de hernie inghino-scrotală dreaptă gigantă. 

Având în vedere evoluția de lungă durată a afecțiunii și parțiala pierdere a dreptului la domiciliu a viscerelor intrasaculare, s-a decis abordul pe cale deschisă.

Intraoperator, s-a decelat un sac gigant de hernie inghinală dreaptă, de aproximativ 35 cm, conținând toate ansele intestinale, întregul mezenter și vezica urinară alunecate. S-a practicat disecția sacului, rezecția acestuia, cu reintroducerea în abdomen a organelor respective. Ulterior, a fost plasat un grefon sintetic- procedeul Liechtenstein.

Postoperator, evoluția pacientului a fost favorabilă, cu diminuarea treptată a drenajelor și plagă de aspect normal, în curs de vindecare, cu mobilizarea precoce a pacientului și externarea lui în ziua a doua postoperator.

La o lună de zile de la tratarea chirurgicală a herniei inghinale, pacientul nu are dureri, are mobilitate  normală iar aspectul diferă net față de cel preoperator.

Dacă prezentați semne și simptome de hernie inghinală, nu ezitați să cereți o programare la spitalul Royal Hospital.